BMW e36 SWAP z 318tds na 325tds
Moderator: Moderatorzy
-
Maly1112
- Świeżak

- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 318tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Dolnośląskie
BMW e36 SWAP z 318tds na 325tds
Witam Panów! Jeżeli pisze w nieodpowiednim temacie prosze o przeniesienie.Otóż moje BMW to e36 z 94' 1.7 TDS bez klimy.Planuje od bardzo długiego czasu zmiane silnika bo wiadomo jest to 1.7 90km,słaby.Chciałem troszke mocniejszy silnik,ale nie benzyne bo jakoś do mnie nie pszemawia gaz w BMW.Więc padło na 2.5tds mój ojciec ma taki i mi sie bardzo ten silnik spodobał.Zakupiłem więc silnik 2.5tds z opla omegi i teraz pytania...Co musze dokupić? Mam silnik cały kompletny z omegi B.Zastanawiam sie czy skrzynia z 1.7 pasuje? czy komp i wiązka też pasuje czy musze szukać wiązki? Czy chłodnice wody i intercooler też musze wymieniać? Tyle co wiem to musze szukać całego kompletnego wydechu do tego silnika.A może jest ktoś z forumowiczy kto swapował już tds-y?pozdrawiam serdecznie fanów BMW!!
-
Maly1112
- Świeżak

Re: BMW e36 SWAP z 318tds na 325tds
nikt z was nie robil swapa tdsa?
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
Skrzynia nie pasuje, sprzęgło nie pasuje. Wał nie pasuje, dyfer nie pasuje. Z osprzętu inna wiązka, inny komputer, inny intercooler, inna chłodnica wody, jeśli będzie klima, to inny pas przedni i zupełnie inne plastiki pod maską - inne kierownice powietrza pod autem, inne osłony wiatraka, sam wiatrak też inny. Inne poduszki pod silnik, inne rozmieszczenie niektórych elementów pod maską - 325 tds ma aku w kufrze, bo w komorze się już nie zmieścił. No generalnie sporo różnic jest, nie wszystkie pamiętam już.
No i pomysł z omegą do d***, trzeba było kupić rozbite z tyłu E36 i przekładać z jednej do drugiej. Teraz z silnikiem z omy będziesz miał polkę z kompletowaniem części itp.
No i pomysł z omegą do d***, trzeba było kupić rozbite z tyłu E36 i przekładać z jednej do drugiej. Teraz z silnikiem z omy będziesz miał polkę z kompletowaniem części itp.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
-
Maly1112
- Świeżak

o widyisz dzięki za podpowiedź jak by Ci sie coś jeszcze przypomniało to napisz bo to dla mnie ważne i chciał bym doprowadzić SWAPA do końca a silnik jest z Omegi bo tanio mi sie trafił opłaca mi sie nawet wszystkie części dokupić i go wyremontować niż kupić silnik z BMW za takie kwoty jakie chcą na allegro:) pozdrowienia dzięki za podpowiedzi i czekam na dalsze podpowiedzi!
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Model: 725tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Po prostu kup wersję E36 325tds i będzie na pewno taniej i szybciej, a swoją sprzedaj.
Takie rzeźbienie nie ma sensu.
Takie rzeźbienie nie ma sensu.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
-
Maly1112
- Świeżak

Ma sens bo moje e36 jest bardzo zadbane i chciał bym spróbować SWAP-u kiedys a w e36 warto zainwestowac a jak kupie inne to wiadomo jak to jest z BMW...nie wiadomo co sie kupi:)