e34 525TDS - stukające wtryski - zagadka
Moderator: Moderatorzy
-
Maroo
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1993
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Małopolskie
Re: e34 525TDS - stukające wtryski - zagadka
I jak Wutoslaw uporałeś się z tym stukaniem?
-
Wutoslaw
- Bywalec
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1994
- Województwo: Podkarpackie
Problem rozwiązany! (chodź nie do końca) Problem tkwił we wtyczce od przestawiacza kąta wtrysku, ta co idzie od pompy wtryskowej. Podczas ruszania kabla jednego od wtyczki samochód zmieniał głos pracy, z pięknej do brzydkiej tzn stukania itd. Nie wiecie Panowie gdzie można dostać taką wtyczkę od tego przestawiacza kąta wtrysku od pompy wtryskowej? Pozdrawiam!
-
Maroo
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1993
- Województwo: Małopolskie
Myślę że miałbym taką wtyczkę.Ja i tak mam mechaniczną pompę więc mi nie jest potrzebna.
-
Wutoslaw
- Bywalec
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1994
- Województwo: Podkarpackie
Zmieniona wtyczka i nawet przestawiacz i dalej to samo... może trzeba ponownie ustawić kąt wtrysku po zmianie przestawiacza? Ponieważ jakoś inaczej chodzi i czuć jakieś drgania na samochodzie?
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 2011
- Województwo: Śląskie
Teraz musisz podpiąć komputer i zobaczyć jakie są nastawy kąta i jak zachowuje się w czasie pracy silnika regulator i pokasować błędy ,ewentualnie wyregulować ,od tego teraz musisz zacząć innej opcji nie ma.
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
głupoty Ci powiedział ,komputer pokazuje pełne parametry pracy silnika , poszukaj scinów z inpa ,są na forum nawet w moich tematach , pytanie jakim programem sprawdzał Ci to auto bo napewno nie takim jak potrzeba , lub się nie znałmario1 pisze:a na kompie pokaże nawet kąt wtrysku pompy ??patryk1981 pisze:Teraz musisz podpiąć komputer i zobaczyć jakie są nastawy kąta i jak zachowuje się w czasie pracy silnika regulator i pokasować błędy ,ewentualnie wyregulować ,od tego teraz musisz zacząć innej opcji nie ma.
bo ostatnio byłem u znajomego co ma kompa serwisówke tylko do bmw i powiedział że kata wtrysku nie da się komputerem sprawdzić w td-esie.
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
prawdę mówiąc nie bardzo wiem co Ci napisać
auto sprawdzisz sobie sam i dokładnie kupując kabel choćby na allegro oraz instalując zwykłą inpe dostępną szeroko w necie , jesteś w stanie sprawdzić wiele parametrów silnika ,nie wiem tylko czy aby i jaki kabel do Twojego rocznika powinien być ,ale to być może ktoś dopisze. Wracając do tematu ,kąt i dawka muszą być ustawione tak jak mają być i nie inaczej ,kąt wtrysku a uwierz mi w moim przypadku był niezmiernie znaczący dla pracy silnika jak i samego odpalania . Wcześniej stosowałem polepszacz z allegro ,działał ale to była zawsze lipa ,nie tego oczekiwałem ,ustawiłem odpowiednio pompę na wtrysk czytaj 2.51 i dawkę na 4,5 4,8 auto zaczęło normalnie odpalać , nie telepie silnikiem ,:mimo to że mam jedną poduszkę wysypaną " spalanie zmalało ,coś jak by mocy nabrało ,i przede wszystkim silnik działa bardziej miękko.
Zapewne oczekujesz odemnie i innych jakiś konkretnych porad ,musisz ustawić pompę wtryskową ,sądząc po roczniku nalatane ma nie źle. Prawda jest taka że nie masz gdzie się udać bo najlepszy mechanik nie bardzo kuma temat i kompa ma starego
poszukaj kogoś w okolicy kto ma DIS lub INPE może na forum ktoś jest , podepniesz ustawisz i powinieneś zapomnieć , ale gdyby jednak dalej coś było nie tak to przynajmniej będziesz jedno wiedział , a przy okazji dowiesz się o innych błędach jakie zgłaszał DDE.
tak czy siak , komputer ,program i potrafiący to wszystko kumać ktoś ;-; taki jest Ci potrzebny .
przykro mi że za wiele nie pomogłem ,ale może coś to poradzi
Zapewne oczekujesz odemnie i innych jakiś konkretnych porad ,musisz ustawić pompę wtryskową ,sądząc po roczniku nalatane ma nie źle. Prawda jest taka że nie masz gdzie się udać bo najlepszy mechanik nie bardzo kuma temat i kompa ma starego
tak czy siak , komputer ,program i potrafiący to wszystko kumać ktoś ;-; taki jest Ci potrzebny .
przykro mi że za wiele nie pomogłem ,ale może coś to poradzi