Problem z silnikiem 2,5 td

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Maciej1240
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Problem z silnikiem 2,5 td

Post autor: Maciej1240 »

Witam posiadam bmw e34 525td kupiłem niedawno u uszkodzoną głowicą silnik pracował równo pompa paliwa i reszta silnika wydawała się na zdrowe ( niby się gotowała ) okazało się pompa wody była uszkodzona została wymieniona , silnik został poddany remontowi głowica do sprawdzenia i planowania reszta silnika czyli blok w tym reszta wyglądały znakomicie przebieg silnika myślę że 260 tyś za oryginalny :wink: więc nie ruszałem reszty tylko dostał , nowe uszczelki silnika ,oleje i każde pierdoły co zostało wymagały wymienny . przyszło do składania silnika głowica potem rozrządzą został ustawiany więc tego się nie bo je że coś jest źle , :wink: silniczek został uruchomiony pracował ładnie czasem miał problemy falowanie obrotów już wiedziałem że coś z pompa jest nie tak po jakimś czasie zaczynał coraz gorzej odpalać :( więc sprawdzałem rozrząd czy na pewno jest wszystko dobrze nie przyniosło to poprawy małe korekty na wałku kilka dni temu pojeździj trochę samochodem i doszło do tego że nie chce odpalić już a jak odpali nie ma mocy i zgaśnie wszystko wydaje mi się że to wina pompy wtryskowej jutro chce przeprowadzić próbę z butelką czy czasami nie dostanie paliwa przez pompę paliwa z baku ale paliwo jest w przewodach właśnie i moje pytanie jest takie jak sprawdzić pompę wtryskową za co się zabrać jako pierwsze , sory że się rozpisałem i z góry dziękuje za odpowiedz Pozdrawiam :)
Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Województwo: Wielkopolskie

Re: Problem z silnikiem 2,5 td

Post autor: Mamamuszi »

Koniecznie próba z butelką,falowanie;nastawnik ewentualnie dawka paliwa,typowy objaw niedomagającej pompy wtryskowej to problem z odpaleniem gorącego silnika.
Awatar użytkownika
Maciej1240
Bywalec

dzięki za odpowiedz jutro będzie próba butelki :wink: to już mój drugi taki samochód z silnikiem M51 i 1 problemy z układem paliwowym :(
Awatar użytkownika
Maciej1240
Bywalec

Witam podłączyłem paliwo bezpośrednio z butelki jest to samo zero efektów silnikiem można kręcić i kręcić słychać jak by chał odpalić ale odpalił na zapych max to było 1 tyś obrotów i zgasł po 3 sekundach nie mam pojęcia na samostart i plaka odpali i zgaśnie więc tak jak by nie było paliwa , co morzę być z pompom nie mam pójścia prosił bym o jakieś rady co zrobić ? i jak sprawdzić pompkę wtryskową ? . Pozdrawiam
Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Mamamuszi »

Wypadało by sprawdzić elektrozawór paliwa na pompie
Awatar użytkownika
Barman
Bywalec
Seria: E39
Rocznik: 1999
Województwo: Mazowieckie

Post autor: Barman »

odkręć przewód ten metalowy co jest przykrecony do wtrysku, ( np pierwszy od visco ) druga osoba niech złapie si e za kluczyk w stacyjce a ty patrz czy "siknie" paliwem( paliwo nie leci ciurkiem tylko w cyklach ), wtedy możemy czegos szukać,,, jak nie siknie to na 99% pompa złom, możesz krecić do śmierci i nie odpali, jeśli pojawi się ropa z przewodu to przyczyn może być co najmniej kilka, od rozrzadu po nastawnik.. co do elektrozaworu możesz sprawdzić , odkrecasz kabelek z elektozaworu kluczyk na zapłon i jak dotkniesz kabelkiem na elektrozawór powinien puknąć, dla swietego spokoju mozesz go wykrecic i ocenic reż wzrokowo,,
Awatar użytkownika
Maciej1240
Bywalec

dzięki za odpowiedz elektro zawór sprawdzony jest ok odkręciłem tez tak jak napisałeś przewód paliwo leci właśnie w cyklach za mocnego typowego siknięcia niema ale myślę dlatego że już ako wyczerpany i kręci ledwo , dzięki za odpowiedz dziś poczytam i sprawdzę nastawnik to jedynie zostało , bo nawet kilka dni przed tym co zdechł były momenty że czasem miał tak że ruszałem i po dodaniu gazu nawet do końca obroty nic się nie zmieniały .. :/
ODPOWIEDZ