Witam.
Ktoś wie czemu rzyga mi olejem z tego miejsce?
Dodam że najpierw leciało z pod korka wlewu oleju wymieniłem korek na nowy czyli szczelny )) i teraz wydmuchuje z połączenia między filtrem powietrza ((
Na chwile obecną zmieniłem o-ring obudowy filtra powietrza, dodatkowo uszczelniłem miejsce połączenia.
Śruby mocujące pokrywę filtra powietrza są dobre, gwinty w pokrywie zaworów też, więc całość siedzi mocno na pokrywie zaworów.
czyściłem ten duży filtr siateczkowy rok temu niemożliwe że przez rok się zasyfił, jeśli to oto chodzi.
A poza tym co filtr ma z tym wspólnego skoro jest on przykręcony blachą do górnej części pokrywy zaworów (zielona strzałka,) a otwory z filtra wlotu powietrza idą bezpośrednio do silnika tak jak na zdjęciu (żółta strzałka ) :
Podjechany silnik,ciśnienie rozprężania przenika przez pierścienie do skrzyni korbowej i onymi otworami wali pod pokrywę i w odmę,zatruwając przy okazji zasysane powietrze nowej dawki.
DZWILU88 pisze:CZyli czeka mnie wymiana pierścieni ? coś jeszcze przy okazji wymienić za jednym rozkręcaniem?
Powoli;najpierw trzeba zdiagnozować silnik,bowiem podobne objawy występują przy wyrobionych prowadnicach zaworów i ich uszczelniaczach.Wymiana pierścieni ma sens przy jednoczesnej owalizacji tłoków i wymianie tulei cylindrowych.Przy tej okazji niejako z urzędu,wymienia się panewki korbowodowe i dalej,po weryfikacji łańcuch rozrządu i jego ślizgi.To jest kupa kasy,jak maszyna chodzi to nie ma co tam pazurów pchać.
Pioter u mnie po zdjęciu przewodu od IC z zaworu EGR jest tam odrobina oleju jak i w całym układzie dolotowym, bo nie czarujmy się ale silnik zużyty przepuszcza troszkę oleju, turbina to zasysa i puszcza w układ dolotowy, więc olej tam będzie, a ty wymień oring, ja tak zrobiłem i tam nie ma problemu.