e36 318 tds Nie odpala jak wilgoć w powietrzu

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

wooyek
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie

e36 318 tds Nie odpala jak wilgoć w powietrzu

Post autor: wooyek »

Witam.
Mam problem z moim tadkiem. Spróbuję to opisać.
Jak jest lato (ew. wiosna - ogólnie jak ciepło i sucho) to nic się nie dzieje. Pali od strzała, ładnie się zbiera i ogólnie cacy.
Jednak jak przyjdzie jesień i temperatura nieco spadnie i powietrze zrobi się bardziej wilgotne, to zapala się kontrolka wtrysku i auto nie chce odpalić. Najciekawsze jest to, że wiosną tego roku wymieniony został wtrysk sterujący na nówkę bosha, więc raczej to nie to (od wymiany niecałe 1000 km przejechane).
Akumulator wymieniony 3 lata temu (Centra Futura, ostatnio sprawdzany - jest ok). Świece żarowe wymienione na nówki razem z aku.
Pomożecie koledzy? Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Przyjdzie wiosna, zrobi się cieplej i będzie normalnie działał (już to przerabiałem).
Jedyna zasada to nie ma żadnych zasad!!!
Awatar użytkownika
michu83
Świeżak
Świeżak
Województwo: Wielkopolskie

Re: e36 318 tds Nie odpala jak wilgoć w powietrzu

Post autor: michu83 »

Mijałem podobne objawy i okazało się że kabel od wtrysku był przetarty.
wooyek
Świeżak
Świeżak

Jak już pisałem, wtrysk na wiosnę był wstawiony nowy. Myślisz, że kabelek się przetarł?
Przerabiałem już ten temat, tzn poprzedniej zimy też auto stało i nie dało się odpalić. Troszkę kasy nie było, więc temat czekał.
O ile w przypadku poprzedniego wtrysku kabelek mógł być przetarty, to przy nowym to samo?
Awatar użytkownika
michu83
Świeżak
Świeżak
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: michu83 »

Warto sprawdzić...mi koleś wymieniał podkładki pod wtryski i przy wkręcaniu musiał ten kabelek uszkodzić.Odkryłem to po kilku dniach jak padał śnieg z deszczem...objawy były takie że zapalała się marchewka i auto się dusiło.Ja bym od tego wtrysku zaczął szukać...pozdro
wooyek
Świeżak
Świeżak

Kabel od wtrysku sprawdzony, nie widać na nim żadnych uszkodzeń.
Ciekawostka - jeden dzień kontrolka się nie pali, inny dzień rano zapalona (pewnie po nocy). Ogólnie to nie ma reguły.
Pewnie jak pogoda zrobi się bardziej zimowa, to będzie już się paliła i tak do wiosny :(
Podczas sprawdzania kabelka od wtrysku (jak kontrolka się nie świeciła) odłączyłem na moment wtyczkę od pompy wtryskowej (zaznaczona na poniższym obrazku) i kontrolka się zapaliła. Po podłączeniu zgasła. Czyli obszar poszukiwań się zawęża.
Czy da się jakoś sprawdzić ten kabel/wtyczkę?
9.png
9.png (21.36 KiB) Przejrzano 3364 razy
ODPOWIEDZ