To mój pierwszy post także witam wszystkich serdecznie
Rejestracja na waszym forum to była chyba kwestia czasu, w rodzinie 3 diesle BMW i w tym bohater tego postu rekinek E28 który w tym momencie jest w trakcie remontu blacharskiego (progi, podłoga itd), jest samochodem weekendowym i hobby zarazem.
Ale przejdę do zapytań:
Wiem że najlepszą opcją pozyskania silnika z osprzętem jest poszukanie rozbitka z tym silnikiem, (anglika, lub czegoś uszkodzonego z mobile.de) wiem że potrzebuję też miski olejowej z e38. Samochód po swapie ma być poddany dalszym modyfikacjom (chip,intercooler, turbo, może wtryski)
Czy szukać starszego m57 z ciężkim blokiem i prawdopodobnie wysokim przebiegiem, czy szukać nowszego podobno mniej wytrzymałego ale z mniejszym przebiegiem. Co za tym idzie czy doprowadzenie 183 konnego silnika z dużym przebiegiem do stanu dobrego to kwestia do ogarnięcia czy raczej droga przez mękę.. wiem że tds chyba nie miały wymiaru naprawczego głowicy. Wiem że to dużo kwestii i pytań ale może jest wśród was ktoś kto ma doświadczenie z M57D30 nie kończące się na posiadaniu takiego, ktoś kogo mógłbym delikatnie pokatować pytaniami i poszerzyć wiedzę
(Nie pytam o zasadność wkładania M57D30 do klasyka bo to temat na inną rozmowę a decyzja podjęta.)