[E39] problem z dmuchawą - nie działa

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

mariomo1
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

[E39] problem z dmuchawą - nie działa

Post autor: mariomo1 »

witam wszystkich. Mam malutki problem pewnie dla coniektórych posiadaczy e39 to pewnie nic nowego mianowicie jadąc sobie autkiem załącza dmuchawe a ona nie startuje no i szukam przyczyny troche ciężko mi to idzie ale cóż POMOCY!!! prosze na panelu klimatronik pokazuje wzrost obrotów nawiewu ale on nie reaguje więc uderzam do jeża a tam co na jednym przewodzie masa na drugim zasilanie a na trzecim nic po włączeniu klimatronika czyli pierwsza kreska prędkości nawiewu trzeci przewód ma lekki prąd po wciskaniu większych obrotów na panelu na tym samym przewodzie prąd wzrasta więc coś ten panel działa ale nie mam pewności co poszło może ten jeż ale dalej podpiołem kostke do jeża i co na wszystkich kablach jest zasilanie POMOCY prosze co to może być

[ Dodano: Pon Wrz 08, 2008 10:27 am ]
OKi Panowie problem rozwiązałem i nie było tak groźnie jak myślałem;) obawiałem się że to silnik dmuchawy bo dojscie do niego to straszna porażka ale to był tylko jeżyk pozdro
mario19
dziwny30
Świeżak
Świeżak

Post autor: dziwny30 »

witam ja miałem taki sam problem z dmuchawą musisz wymienić rezystor tranzystor jest on od strony kierowcy kolo pedału gazu odkrę boczek tapicerki i tam jest wpięty w niego wtyk musisz go wyciągnonć i to jest właśnie cały problem ja ten rezystor kupiłem na alegro za 35 zł wymieniłem i wszystko działa jest łatwy montarz i szypki pozdrawiam.
dziwny30
mariomo1
Świeżak
Świeżak

Witam Cię Dziwny30, w miom e39 ten rezystor (jeżyk) jest od strony pasażera no i oczywiście był uszkodzony gdzieś w allegro znalazłem że jeżeli jest uszkodzony to wentylator wogóle nie chodzi albo chodzi cały czas i nie idzie go wyłączyć.
Pozdrawiam :wink:
mario19
Siwy
Bywalec
Rocznik: 1998
Województwo: Pomorskie

Post autor: Siwy »

dziwny30 pisze:witam ja miałem taki sam problem z dmuchawą musisz wymienić rezystor tranzystor jest on od strony kierowcy kolo pedału gazu odkrę boczek tapicerki i tam jest wpięty w niego wtyk musisz go wyciągnonć i to jest właśnie cały problem ja ten rezystor kupiłem na alegro za 35 zł wymieniłem i wszystko działa jest łatwy montarz i szypki pozdrawiam.
Mi wlasnie padl JEZ,jesli masz dostep do owych po 35zl,to ja poprosze 10sztuk :mrgreen:
Na allegro widzialem srednia cene po 200zl.
W moim e39 znajduje sie on po stronie pasazera.
Ostatnio zmieniony 04 gru 2008, 20:21 przez Siwy, łącznie zmieniany 1 raz.
-=Catch Me If You Can=-
mariomo1
Świeżak
Świeżak

Witam cię Siwy jeżeli będziesz kupował jakąś podróbę jeżyka w allegro to możesz się troszeczke rozczarować pnieważ są troszeczke taniej ale nie działają prawidłowo a orginał kosztuje już 290 zł więc gdzie logika.
Pozdrawiam.
mario19
Siwy
Bywalec
Rocznik: 1998
Województwo: Pomorskie

Post autor: Siwy »

no wlasnie =TUTAJ= napisalem/zapytalem ktorego jeza lepiej kupic.
-=Catch Me If You Can=-
ODPOWIEDZ