E34 525 TDs - silnik nie pracuje na wszystkich cylindrach

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

jari3
Świeżak
Świeżak
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie

E34 525 TDs - silnik nie pracuje na wszystkich cylindrach

Post autor: jari3 »

Witam jestem tu nowy. Mam problem z moim Tds-em 525, a mianowicie parę dni temu w czasie jazdy zabrakło mi paliwa mimo iż nie zaświeciła się rezerwa. Zalałem samochód ropą. Odpalił z trudem. Dwa dni było wszystko ok a tu nagle wczoraj po kolejnym tankowaniu gdy go odpaliłem zaczął pracować nie na wszystkich cylindrach i do tego mega biała chmura z rury. Mam wrażenie że z rury oprócz dymu z sadzą wylatuje nieprzepalona ropa. Kupiłem preparat do czyszczenia wtryskiwaczy myśląc że, został z baku zaciągnięty jakiś syf ale to nic nie pomogło. Auto zachowuje się tak na zimnym jak i na rozgrzanym silniku. W zbiorniczku wyrównawczym jest sam płyn bez żadnych innych substancji. Silnik trzyma poziom oleju a pod korkiem nie widać nic niepokojącego. Dodam że wtryskiwacz sterujący już wcześniej był trochę wilgotny. Co to może być? Z góry dziękuje za pomoc i za zainteresowanie.
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec
Seria: E53-70
Nadwozie: SUV
Model: X5 3.0d/sd
Rocznik: 2004
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubelskie

Re: E34 525 TDs - silnik nie pracuje na wszystkich cylindrac

Post autor: tdbezs »

Miałem podobne objawy jak mi wtryski stanęły, powodem było paliwo nalane na jednej z miejscowych stacji. Wtryski na maszynę. Jest jeszcze druga opcja, ale to gorszy scenariusz- rozrząd sprawdzić czy nie przeskoczył.
ODPOWIEDZ