[E39] 525tds, drgania nadwozia, dziwne wskazanie obc

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

radi
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 318tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

[E39] 525tds, drgania nadwozia, dziwne wskazanie obc

Post autor: radi »

Witam,

Chciał bym przywitać forumowiczów, to mój pierwszy post na tym forum. Od pewnego czasu jestem posiadaczem e39 tds 1998 r. ( poprzednio też miałem tds-a ). Sporo rzeczy ogarnąłem już z pomocą forum. Jednak nie mogę dojść do ładu z delikatnymi drganiami nadwozia na biegu jałowym. Raz delikatnie drga a nieraz jest ok. Nie ma znaczenia czy sprzęgło jest wciśnięte czy nie. Czasem motor dostaje telepania i pomaga dodanie gazu, ale tylko gdy pokonam trasę ok 90 km do stolicy i tam godzina w korkach prawie u celu na dohamowaniu przy światłach telepka. Obroty na wtedy OBC skaczą między 750 a 950. Generalnie za wysokie obroty mam cały czas ( falują między 800 a 850 ). Dziwne są też wskazania chwilowego spalania.
Zaznaczam, pompa nie cieknie, auto pali od strzała zimne/gorące. Wtryski z góry suche. Nie ma problemów z mocą, zbiera się z dołu. Ostatnio też dostał telepki jak gwałtownie skręciłem w lewo i mocniej dohamowałem.
Dziwne wskazania spalania chwilowego ( widać nawet telepanie budy )
https://www.youtube.com/watch?v=O62FYqJ ... e=youtu.be
dziwne obroty chodź tu i tak w miarę jeszcze trzymały:
https://www.youtube.com/watch?v=iEc0Cnz ... e=youtu.be

Generalnie co zrobiłem ostatnio:
- czyszczenie EGR,
- czyszczenie dolotu ( z wyjątkiem kolektora ),
- nowiutkie visco,
- wymiana filtrów,
- wymiana termostatu, płukanka układu, nowy płyn prestone,
- czyszczenie odmy + wymiana uszczelki pod deklem i usunięcie nieszczelności ( pęknięty wężyk od skrzyni korbowej do odmy spadł całkowicie z króćca )
- sprawdzenie poduszek silnika, łącznika elastycznego ( u diagnosty ).
- wymiana pasków, oleju ( 5w40 ) itp.

Przy okazji proszę o ocenę górnego łańcucha rozrządu silnik jeszcze ciepły ( auto na luzie ):
https://www.youtube.com/watch?v=wBWx3-S ... e=youtu.be

Proszę o sugestie gdzie patrzeć, czego szukać. Chcę zakupić interfejs do samodzielnej zabawy, proszę o porady.

i jeszcze mi się przypomniało, ten amortyzatorek u mnie pracuje mniej więcej tak samo jak tu:
https://www.youtube.com/watch?v=B0BOEkwWnV4
gdy nie ma telepania budy amortyzator nie skacze. No i jest świerszcz przy gaszeniu. Paski nowe bosch.
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec
Seria: E53-70
Nadwozie: SUV
Model: X5 3.0d/sd
Rocznik: 2004
Województwo: Lubelskie

Re: [E39] 525tds, drgania nadwozia, dziwne wskazanie obc

Post autor: tdbezs »

Telepawka i falowanie obrotów wskazują na nastawnik pompy wtryskowej.
radi
Świeżak
Świeżak

jeśli dobrze wyczytałem na forum to mam chyba już ten indukcyjny ?
znalazłem na allegro coś takiego ( do 1.8 tds ):
http://allegro.pl/nastawnik-pompy-wtrys ... 33974.html

czy ten nastawnik jakoś się sprawdza czy po prostu kupić i wymienić?
czy te podwyższone obroty to też wina nastawnika ?
No i jaki byś kolego polecił interfejs do zabawy ?
radi
Świeżak
Świeżak

Przez cały czas szukam przyczyny telepania. Wymieniłem poduszkę lewą silnika, rozpadła się przy wyjmowaniu na dwie części. Po wymianie jest troszkę lepiej ale tepeki cały czas są, zwłaszcza w upalne dni trzęsie silnikiem jak by miał wyskoczyć. Zaznaczam, że auto nie pije oleju ani płynu chłodniczego ani też nie przybywa tych płynów, w zbiorniczku wyrównawczym strumień solidny i bez zakłóceń. Zgodnie z poleceniem, zakupiłem nastawnik regenerowany. Po wymianie połączonej z czyszczeniem dolotu jest ciut lepiej. Ale niestety nie mogłem ustawić prawidłowych parametrów. Oddałem auto do pompiarza i on się poddał, jak ustawił książkowo auto nie miało ochoty wkręcać się na obroty no i cały czas obroty nie zależnie od ustawienia nastawnika 850. Dziś stwierdziłem pęknięte przewody przelewowe i podciśnienie do kolektora, wymieniłem je ale bez zmian. Wtryskiwacz najbliżej ściany grodziowej pluje z przelewu - pozostałe ok. Idąc tropem zaopatrzyłem się w INPĘ i DISa. Inpa ok. ale DIS nie chce współpracować ( chciałem ustawić dawkę i obroty ) Poniżej screeny.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Panowie proszę o wskazówki, DIS komunikuje coś o problemie z EWS i o problemach z DDE.
marcin0690
Bywalec
Seria: E39
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: marcin0690 »

pompiarz próbował ustawić kąt wtrysku czy tylko dawkę ??
bo kat wtrysku jest do regulacji oraz dawka też jeśli screnny były na ciepłym silniku
do tego przepływomierz do wymiany
ODPOWIEDZ