Witam,
moja beti pierw traci moc a potem gaśnie gdy wskazówka paliwa jest poniżej 15 l. Potem ciężko odpala, muszę długo kręcić parę razy i szybko na stacje aby zatankować.
Problemu w ogóle nie ma gdy zatankowane mam więcej. Byłem z tym u mechanika i wymienił jakąś pompkę w baku bo twierdził, że to jest cała wina. Niestety nie poskutkowało.
Twierdził, że paliwo nie przelewa się mechanicznie gdy jest go mniej ale widocznie nie trafił z diagnozą. Wie ktoś co może być na rzeczy?
E39 tds - brakuje paliwa gdy w baku jest poniżej 15 L
Moderator: Moderatorzy
Re: E39 tds - brakuje paliwa gdy w baku jest poniżej 15 L
Podłączam się pod temat, mam ten sam problem od 5 lat. Ja już się przyzwyczaiłem, żeby mieć więcej paliwa. Pompkę w baku też wymieniłem i nic nie dało. Dodatkowo zamontowałem zawór zwrotny przed sama pompą przy silniku ale tez nic nie daje.
-
Mamamuszi
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Wielkopolskie
Temat wyjaśniony,dokładnie opisany.szukajcie a znajdziecie.
Ja na tym forum szukałem tego nie raz ale nigdzie jasno nie znalazłem zawartej odpowiedzi.
-
Pesmerga
- Świeżak

- Seria: E39
- Model: 525tds
- Rocznik: 1997
- Województwo: Pomorskie
Syf w zbiorniku. No to sprawa wyjaśniona. Mechanik, który zakładał mi tę popkę też mówił, że jest zasyfiony bak więc scenariusz jest mocno prawdopodobny. Raczej nie chciałbym całego baku zmieniać, bo jest całkiem zdrowy.
Orientuje się ktoś ile taka usługa kosztuje? Tzn. czyszczenie baku.
Swoją drogą pawel777 - jeździłeś tak 5 lat i wytrzymałeś? Ja mam auto od 2 tyg. i wystarczyło mi, że 2 razy taka rzecz mi się przydarzyła i nie mogę z tym wytrzymać. Jeździsz zawsze z kanistrem? Nie wyobrażam sobie jechać gdzieś w dalszą trasę z takim czymś. CPNów jest sporo, ale przy niefarcie można gdzieś ładnie stanąć w szczerym polu.
Teraz się nie dziwie czemu te pompy wtryskowe w tdsach tak nagminnie padają, jak się taki syf tam dostaje...
Orientuje się ktoś ile taka usługa kosztuje? Tzn. czyszczenie baku.
Swoją drogą pawel777 - jeździłeś tak 5 lat i wytrzymałeś? Ja mam auto od 2 tyg. i wystarczyło mi, że 2 razy taka rzecz mi się przydarzyła i nie mogę z tym wytrzymać. Jeździsz zawsze z kanistrem? Nie wyobrażam sobie jechać gdzieś w dalszą trasę z takim czymś. CPNów jest sporo, ale przy niefarcie można gdzieś ładnie stanąć w szczerym polu.
Teraz się nie dziwie czemu te pompy wtryskowe w tdsach tak nagminnie padają, jak się taki syf tam dostaje...
-
Pesmerga
- Świeżak

Witam ponownie,
jestem zmuszony podbić wątek, ponieważ wciąż nie udaje mi się rozwiązać tego uporczywego problemu.
Bak został całkowicie wyczyszczony, a syf był spory, filtr paliwa wymieniony, pompka w baku również wymieniona. Powoli kończą mi się pomysły, a auto wciąż protestuje przy 15 litrach...
jestem zmuszony podbić wątek, ponieważ wciąż nie udaje mi się rozwiązać tego uporczywego problemu.
Bak został całkowicie wyczyszczony, a syf był spory, filtr paliwa wymieniony, pompka w baku również wymieniona. Powoli kończą mi się pomysły, a auto wciąż protestuje przy 15 litrach...
- gummiss11
- Bywalec Gadulec
- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
W e34 musiałem pokombinować z przelewem z pompki. Połączenie koszyka z pompką było nieszczelne i tamtędy się zapowietrzał jak postał dłużej. Może tu jest tak samo, w końcu to też e3X więc mechanicznie podobne.
Bo Możemy Więcej...
-
Pesmerga
- Świeżak

Wysoce podejrzewam, że wyczyścili sam bak, zostawiając przy tym te kanaliki przelewowe i stąd ten problem. Da się to jakoś w miarę łatwo sprawdzić lub dojść do tych przewodów czy trzeba znów ściągać cały bak?
- gummiss11
- Bywalec Gadulec
- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Koszyk z pompką się wyciąga przez otwór w zbiorniku, odkręca się zakrętkę i wyciąga pływak, a na wężyku mam koszyk z pompką który z pozoru wygląda dość prosto, a w swojej konstrukcji ma kanał przelewowy z pompki z powrotem do baku.
Bo Możemy Więcej...