e36 1.8tds wymiana pompy wtr. nie odpala?
Moderator: Moderatorzy
-
Åysybma
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Pomorskie
e36 1.8tds wymiana pompy wtr. nie odpala?
Jestem posiadaczem największych problemów z tym samochodem a i tak pakuje kasę .
Wiec łańcuch ściągnięty przelozylem czujnik z dołu pompy tamten nowy był coś uszkodzony (kabelki dwa) wiec ze starej pompy i tak jak nastawnik pompa siedzi na 2srobach czyli tzw kat pompy ruszając juz małymi kroczkami od strony głowicy coraz niżej i przy tym też ruszając nastawnik małymi kroczkami i no nic nie chce złapać ani kopcic Panowie ...lancuch jest dobrze ustawiony kręciłem wałkiem u góry ale mam łańcuch na własnych znakach oczywiście pompę wtryskowa przekręciłem nie pasowalo pompa w zbiorniku sama nie podaje wiec mam ja na guzik żeby podawała ropa w wtryskach jest znów mokry silnik przez to. nawet na plaka nie chce złapać kreci i tak jakby chciał ale cofa ? ... I jeszcze przy okazji nowa uszczelka pod głowica silnik z 97 w Niemczec pompa 96 r ale to nie robi co do tego roku.. Spotkaliście się z takim czymś ...
Wiec łańcuch ściągnięty przelozylem czujnik z dołu pompy tamten nowy był coś uszkodzony (kabelki dwa) wiec ze starej pompy i tak jak nastawnik pompa siedzi na 2srobach czyli tzw kat pompy ruszając juz małymi kroczkami od strony głowicy coraz niżej i przy tym też ruszając nastawnik małymi kroczkami i no nic nie chce złapać ani kopcic Panowie ...lancuch jest dobrze ustawiony kręciłem wałkiem u góry ale mam łańcuch na własnych znakach oczywiście pompę wtryskowa przekręciłem nie pasowalo pompa w zbiorniku sama nie podaje wiec mam ja na guzik żeby podawała ropa w wtryskach jest znów mokry silnik przez to. nawet na plaka nie chce złapać kreci i tak jakby chciał ale cofa ? ... I jeszcze przy okazji nowa uszczelka pod głowica silnik z 97 w Niemczec pompa 96 r ale to nie robi co do tego roku.. Spotkaliście się z takim czymś ...
Bma.
- tdbezs
- Bywalec Gadulec
- Seria: E53-70
- Nadwozie: SUV
- Model: X5 3.0d/sd
- Rocznik: 2004
- Województwo: Lubelskie
Re: e36 1.8tds wymiana pompy wtr. nie odpala?
Co to znaczy ustawić silnik na własne znaki??
-
Åysybma
- Bywalec
No właśnie dowiedziałem się ze ... Muszę ustawić na znaki ale co z tego jak pompę mam ustawić bez zegara idzie to ustawić czy muszę kolejne 300 wydać na lawetę i dać do mechanika który d*** ruszyć nie może . . .
Bma.
- tdbezs
- Bywalec Gadulec
Wszystko da radę zrobić, zależy od chęci. Pytanie czy Ci rozrząd nie przeskoczył jak pompę wkładałeś... i czy dobrze pompę wsadziłeś.
-
Jachim181
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1997
- Województwo: Warmińsko-mazurskie
Rozrząd mu pewnie nie przeskoczył tylko zależy w jakim punkcie wyją pompę jeżeli w złym to kont wtrysku jest zły i nie zapali ..... A co do plaka czy co tam stosujesz nie bedzie palił bo to nie taka konstrukcja silnika masz pośredni wtrysk paliwa a nie tak jak to jest w TDI czy już w nowszych silnikach na bezposirednim wtrysku .
- Pieter
- Moderator

- Rocznik: 1995
będzie będzie tzn.nie wiem czy w tym przypadku ale jak swego czasu ja miałem problemy ze swoim tadkiem to samostarcik pomagał.Jachim181 pisze:A co do plaka czy co tam stosujesz nie bedzie palił bo to nie taka konstrukcja silnika masz pośredni wtrysk paliwa a nie tak jak to jest w TDI czy już w nowszych silnikach na bezposirednim wtrysku .
Na szczęście już mam to za sobą.
Są… auta i jest BMW
-
Åysybma
- Bywalec
No Pany napewno mam zle na łańcuchu a orginalne znaki w 1.8 tds znacie coś bo łysy juz jestem od wczoraj co kolaiek szukam i nic
Bma.
-
Jachim181
- Bywalec
Musisz ustawić na pierwszy cylinder zablokować wał i klap pompa siedzi
blokade wału masz pod czy nad rozrusznikiem zazwyczaj zaślepiona małym plastikowym kapselkiem a co do wałka rozrządu to niestety trzeba rwać pokrywę zaworów chyba ze dojrzysz krzywkę przez wlew od oleju ale jak jesteś tak łysy to nie wiem czy nie prościej oddać sam w ręce kogoś kto sie zna
-
sovik
- Bywalec
- Województwo: Dolnośląskie
Pieter pisze:będzie będzie tzn.nie wiem czy w tym przypadku ale jak swego czasu ja miałem problemy ze swoim tadkiem to samostarcik pomagał.Jachim181 pisze:A co do plaka czy co tam stosujesz nie bedzie palił bo to nie taka konstrukcja silnika masz pośredni wtrysk paliwa a nie tak jak to jest w TDI czy już w nowszych silnikach na bezposirednim wtrysku .
pieter może podpowiedz jak ty rozwiązałeś problem z odpalaniem ?
- Pieter
- Moderator

powiem, tzn i tak i niesovik pisze:Pieter pisze:będzie będzie tzn.nie wiem czy w tym przypadku ale jak swego czasu ja miałem problemy ze swoim tadkiem to samostarcik pomagał.Jachim181 pisze:A co do plaka czy co tam stosujesz nie bedzie palił bo to nie taka konstrukcja silnika masz pośredni wtrysk paliwa a nie tak jak to jest w TDI czy już w nowszych silnikach na bezposirednim wtrysku .
U mnie winowajcą była cieknąca pompa + przestawiony lekko rozrządz tak mi powiedział mechanik który to robił. Ja dopiero teraz pomału uczę się i zaczynam ogarniać disla wcześniej nigdy nie miąłem, zawsze bp.
Aha jeszcze do tego spalone 3 świece żarowe ale je już sam wymieniłem.
Są… auta i jest BMW
-
Jachim181
- Bywalec
[/quote]
powiem, tzn i tak i nie
mech to rozwiązał
U mnie winowajcą była cieknąca pompa + przestawiony lekko rozrządz tak mi powiedział mechanik który to robił. Ja dopiero teraz pomału uczę się i zaczynam ogarniać disla wcześniej nigdy nie miąłem, zawsze bp.
Aha jeszcze do tego spalone 3 świece żarowe ale je już sam wymieniłem.[/quote]
Hmmm co do twojego przypadku to winna była cieknąca pompa układ się zapowietrzał.... druga strona medalu świece żarowe mają duży wpływ do odpalania na zimnym silniku przy tej konstrukcji motoru a po trzecie używając samostartu może jakoś ci zapalała bo jest bardziej agresywny od plaka ale żeby z czasem ci to biedy nie narobiło
Miłego odpalania pośredniego wtrysku z Samostartu 
powiem, tzn i tak i nie
Aha jeszcze do tego spalone 3 świece żarowe ale je już sam wymieniłem.[/quote]
Hmmm co do twojego przypadku to winna była cieknąca pompa układ się zapowietrzał.... druga strona medalu świece żarowe mają duży wpływ do odpalania na zimnym silniku przy tej konstrukcji motoru a po trzecie używając samostartu może jakoś ci zapalała bo jest bardziej agresywny od plaka ale żeby z czasem ci to biedy nie narobiło
- Pieter
- Moderator

chyba nie do czytałeśJachim181 pisze:Miłego odpalania pośredniego wtrysku z Samostartu
napisałem że już sobie z tym poradziłem więc już nie zapalam
A kolega dopiero teraz napisał że ma przestawione na rozrządzie więc w jego przypadku nic to pewnie nie dało by.
Inna sprawa że tds ciężko zdiagnozować za pomocą lapka większość urządzeń nie działa także nawet tego kąta wtrysku i dawki paliwa nie można sprawdzić.
Są… auta i jest BMW
- tdbezs
- Bywalec Gadulec
Nie ma co przeżywać z tym samostartem- czy komora spalania na tłoku czy w głowicy to ma palić na plaku. Tylko rozrząd musi być ok i silnik w miarę szczelny.
- Dimo
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 1996
- Województwo: Łódzkie
Wystarczy zapytać wujka Google'a,np. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1247165.htmlŁysybma pisze:No Pany napewno mam zle na łańcuchu a orginalne znaki w 1.8 tds znacie coś bo łysy juz jestem od wczoraj co kolaiek szukam i nic

Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
-
Åysybma
- Bywalec
Znaki mam pompę ustawia się o jeden ząb dalej i niby wszystko jest . A nie pali haha zaraz na złom to rozjeb... 
Bma.
- tdbezs
- Bywalec Gadulec
a paliwo pompa podaje? Idzie paliwo na wtryski?
- Maciej1240
- Bywalec
- Seria: E34
- Rocznik: 1994
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Moja rada taka ściągnij pokrywkę zaworów i luzujesz przewód wtrysku 1 cylindra ktoś kreci rozrusznik a ty patrzysz kiedy leci paliwo prawidłowo
krzywka wałka muszą być na samej górze i wtedy siknie paliwo jest git , jeśli krzywki wałka będą na dole to znaczy że trzeba obrócić wałek o 180 stopni a
pompę która wymieniłeś uszczelniał jakiś szatniarz i fale założył o 180 stopni już się spodlałem z tym tematem a jeśli masz jednak rozrząd źle ustawiony i regulacja
pompy na fasolkach to za mało to pompę wsadzić bez klina i będzie jeździć
spróbuj też zablokować silnik i zobacz w jakiej pozycji będzie wałek rozrządu 
krzywka wałka muszą być na samej górze i wtedy siknie paliwo jest git , jeśli krzywki wałka będą na dole to znaczy że trzeba obrócić wałek o 180 stopni a
pompę która wymieniłeś uszczelniał jakiś szatniarz i fale założył o 180 stopni już się spodlałem z tym tematem a jeśli masz jednak rozrząd źle ustawiony i regulacja
pompy na fasolkach to za mało to pompę wsadzić bez klina i będzie jeździć
-
Åysybma
- Bywalec
Pompę mam zrobiona tak aby podawała a pod zapłonem ona wgl nie podawała mam zrobione na krótko i w tym przełącznik od niej a pompę na łańcuchu bez klina przecież to nie zakreci ... Sprobuje ten wałek przekręcić miałem podana pompę na 1 tłok a czy tłok u góry był czy na dole to na wyczucie robiłem wałek był wyjęty także możee 180% pomoże
Bma.
-
Åysybma
- Bywalec
Panowie mam zrobione tak że albo odpala i wkreca się na duże obroty i czarny dym . albo kopici trzyma gdzieś około 1800 obrotów i biało kopci czy to nadal usterka dwaki paliwa czy nadal zły kąt ?
Bma.
- tdbezs
- Bywalec Gadulec
wysokie obroty i dym to pewnie za dużo paliwa- co można kojarzyć z dawką... coraz bardziej uparci i ludzie na forum...
a kopcenie na gryzący biały dym- późny zapłon... weź kogoś z zegarem niech Ci zapłon ustawi, a potem kogoś z kompem do dawki.
a kopcenie na gryzący biały dym- późny zapłon... weź kogoś z zegarem niech Ci zapłon ustawi, a potem kogoś z kompem do dawki.