E34 TDS - Problem po wymianie silnika.

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

mariusz76a
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

E34 TDS - Problem po wymianie silnika.

Post autor: mariusz76a »

Witam. Zakupiłem BMW E34 automat z 1996r. w którym poprzedni właściciel wymienił silnik na wersję z 1991r. Niestety nie udało mu się go uruchomić więc samochód przestał dwa lata pod chmurką i wreszcie trafił do mnie. Z samochodem otrzymałem pompę wtryskową z oryginalnego silnika którą to według właściciela należy zamontować aby silnik odpalił. Nie maiłem zamiaru wymieniać całej pompy więc zamieniłem jedynie nastawnik i auto miało już chęć palić ale nie do końca. Okazało się że padła jeszcze pompa w zbiorniku więc została wymieniona na nową. Po wymianie silnik odpalił ale wyszły następne problemy. Po pierwsze to nie ma żadnej reakcji na wciśnięcie pedału gazu a po drugie skrzynia biegów nie reaguje na przełączanie biegów.

Co do skrzyni to nie wiem jeszcze czy w ogóle jest w niej olej ale bardziej zastanawia mnie brak reakcji na pedał gazu (chociaż może jedno i drugie jest ze sobą jakoś powiązane). Samochód z oryginalnym silnikiem jeździł bez problemów więc potencjometr pedału i komputer powinny być w porządku. Nie jestem jednak pewien czy silnik który został zamontowany nie pochodzi np. z manuala i czy to ma jakieś znaczenie. Oglądając wiązkę elektryczną znalazłem dwie niepodłączone kostki (dwupinowe zwykłe boszowskie), jedna jest w okolicy czujnika temperatury za pompą wtryskową a druga ma dość długi kabel ok. 40cm który wychodzi z okolic złącza diagnostycznego. Uprzedzam że reszta kostek jest podłączona raczej prawidłowo.

Czy ktoś wie w czym może tkwić problem z tym pedałem gazu? Myślałem że źle założyłem nastawnik (trzeba trafić takim bolcem w otwór na rolce która jest w pompie) ale sprawdzałem trzy razy i wydaje mi się że trafiałem. Próbowałem też sprawdzić czy nastawnik reaguje więc odkręciłem go z pompy, włączyłem zapłon i wciskałem pedał gazu ale ten "dynks" z bolcem się nie obracał, tzn. po włączeniu zapłonu lekko się przestawiał ale nie reagował potem na gaz. Nie wiem czy to jest dobra metoda na sprawdzenie tego ustrojstwa ale wierzę że może mi coś podpowiecie. Jeżeli nie dam sobie z tym rady to będę musiał poszukać jakiegoś warsztatu najlepiej w okolicach Pruszkowa który ogarnia takie tematy.
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec
Seria: E53-70
Nadwozie: SUV
Model: X5 3.0d/sd
Rocznik: 2004
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubelskie

Re: E34 TDS - Problem po wymianie silnika.

Post autor: tdbezs »

Jeżeli masz zbyt małą dawkę to auto nie będzie reagowało na pedał gazu.
mariusz76a
Bywalec

A czy to możliwe żeby wymiana samego nastawnika spowodowała takie zmniejszenie dawki? Wcześniej ten silnik działał bez problemów. Ciekaw jestem czy brak jakiegoś czujnika może powodować problem z tym gazem. Czy na komputerze można sprawdzić działanie potencjometru pedału gazu?
Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Mamamuszi »

Poczytaj wątki o nastawnikach,jest tu ich od cholery,nikt tu nie lubi się powtarzać.Przesuwanie nastawnika o dziesiąte milimetra powoduje,zmianę dawki.
mariusz76a
Bywalec

Ok, w przyszłym tygodniu zawołam jakiegoś speca z kompem żeby ustawił mi dawki i ewentualnie przetestował mi ten gaz. jak się nie uda to na hol i do jakiegoś warsztatu. Możecie kogoś polecić w mojej okolicy?
Awatar użytkownika
KapselK
Bywalec
Seria: E90-93
Model: 330d
Rocznik: 2006
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: KapselK »

E36 318 TDS 2014-2017
E91 330D 2017- ...
mariusz76a
Bywalec

Ok, dzięki wszystkim za odpowiedzi. Zastosowałem się do Waszych porad i udało mi się opanować sytuację z gazem. Dawka była rzeczywiście zbyt mała bo po przestawieniu nastawnika silnik zaczął reagować i to bardzo żwawo. Przy przegazówce poddymia na biało czyli trzeba będzie podjęchać na kompa i ustawić to dokładniej.
mariusz76a
Bywalec

Ehhh, powoli mam już dosyć tego samochodu. Po ustawieniu na oko nastawnika zrobiłem jazdę próbną i okazało się że silnik wkręca się maksymalnie do 2000 obr. i zupełnie nie ma mocy. Jakoś dojechałem do pompiarza który ustawił kąt wtrysku i dawki ale niestety, na jeździe testowej znowu brak mocy i obroty maks 2300 a na wolnych 2800. To znaczy jest o wiele lepiej niż na początku ale w porównaniu mocy np. do 1,9 Tdi 90km to jest straszna lipa. Diagnostyka komputerowa nie wykazała błędów, silnik na zimno i na ciepło zapala z półobrotu, turbina się kręci i coś tam pompuje. Odebrałem samochód bo pompiarz na razie nie miał czasu i pomysłu co się dzieje. Coś tam mówił że sitko w pompie mogło się zapchać ale raczej wątpi. Zostałem więc z problemem sam i zaczynam szukać kogoś z okolic Warszawy kto ogarnia TDS'y i uzdrowi to moje nieszczęście.

Na razie zastanawiam się nad kilkoma przyczynami tego stanu rzeczy:

1. Padnięty czujnik doładowania
2. Padnięty potencjometr pedału gazu (spróbuję go gdzieś przetestować na komputerze)
3. Padnięty czujnik prędkości obrotowej przy kole zamachowym
4. Zły sterownik silnika (mam automatyczną skrzynię a gdzieś wyczytałem że z ECU od manuala mogą dziać się takie hece).

Co o tym sądzicie, może macie jakieś pomysły?
mariusz76a
Bywalec

Dzisiaj wyeliminowałem punkty 2, 3 i 4 ale doszedł piąty który jest pod numerem 8 na tym rysunku:

Obrazek

Nazywa się to "Elektrozawór regulatora wtryskiwacza" i występuje w dwóch odmianach. Jedna z nich jest stosowana od 01/1995r. czyli od daty produkcji mojego TDS'a. Problem w tym że silnik z pompą mam z 1991r. i mam tą starszą wersję. Czy ktoś wie za co odpowiada ten elektrozawór i czy może mieć coś wspólnego z moim przypadkiem czyli brakiem mocy i wkręcania się do ok. 2700obr.?
Awatar użytkownika
Dimo
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Rocznik: 1996
Województwo: Łódzkie

Post autor: Dimo »

To jest zawór przestawiacza kąta wtrysku-na bieżąco podczas pracy silnika na podstawie sygnałów ze sterownika dokonuje korekty kąta wtrysku. Jego działanie można sprawdzić INPĄ.
Obrazek
Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
mariusz76a
Bywalec

Czy to może powodować problemy o których pisałem? Samochód stał nieodpalany pięć lat, może to po prostu się zblokowało. Wyczytałem że te przestawiacze kąta były dość awaryjnie do momentu wprowadzenia poprawionej wersji. Odpinałem od niego kostkę i nie było żadnej różnicy w pracy silnika.
Awatar użytkownika
Dimo
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Rocznik: 1996
Województwo: Łódzkie

Post autor: Dimo »

A raczej powinna być różnica. Jeśli masz dostęp do INPY,to tam jest test przestawiacza,ponadto można porównać kąt wtrysku rzeczywisty do żądanego-czy jest różnica i po tym też można ocenić pracę przestawiacza.
Obrazek
Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
mariusz76a
Bywalec

Samochód trafił ponownie do pompiarza który ma to sprawdzić.
mariusz76a
Bywalec

Samochód odebrany, okazało się że po pięciu latach postoju pompa wtryskowa przykorodowała i nie dawała odpowiedniego ciśnienia. Po remoncie samochód jeździ w miarę jak powinien.
ODPOWIEDZ