E36 318 TDS problem z odpalaniem z rana
Moderator: Moderatorzy
-
zelo1988
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
Re: E36 318 TDS problem z odpalaniem z rana
Chyba jak jest pompka rozsypana i nie trzyma cisnienia to normalne ze paliwo sie cofa, u kazdego jest inna usterka tu kolega pisze ze jemu odpala bez pompki ale jednak nie odpala z rana hehe
-
Mamamuszi
- Bywalec Gadulec
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Wielkopolskie
No to mu nie długo przestanie.zelo1988 pisze:Chyba jak jest pompka rozsypana i nie trzyma cisnienia to normalne ze paliwo sie cofa, u kazdego jest inna usterka tu kolega pisze ze jemu odpala bez pompki ale jednak nie odpala z rana hehe
Jak byś znał budowę tego typu pompki,to byś tak nie twierdził.Inna sprawa,że dana usterka może mieć kilka przyczyn.Chciałem Ci pomóc a Ty się mądrujesz,a jak się mądrujesz to znaczy że wiesz lepiej,więc rady Ci nie potrzebne.Paliwo trzymie sie na zasadzie kapilary,szczelna góra,paliwo się nie cofnie,nie szczelna góra,paliwo cofnie się,choćbyś kolego,zamiast pompki wstawił korek,ponieważ pójdzie w sąsiednią komorę.Ta pompka spełnia więcej zadań,nie tylko podawanie paliwa do pompy wtryskowej.Trzeba znać dobrze budowę i zasadę działania danego rozwiązania,inaczej się błądzi.
-
zelo1988
- Bywalec
Jak nie ma znaczenia wydajnosc pompki ? To po co wogole jest skoro odpala bez niej ? Radzicie zalozyc zaworek zwrotny miedzy filtrem paliwa a pompa wtryskowa? Nie lubie drutowac :/Nikt tu sie nie madruje stwierdzilem co stalo sie z pompa paliwa a nikt konkretnie nie potrafi odpowiedziec tylko strzela a moze to a moze owo takim tokiem to chyba musze zmienic auto albo caly osprzet... Ty kolego radzisz zebym zalozyl zawor zwrotny ok zrobie tak a jesli dalej bede mial taka sama sytuacje to bedzie to pomoc z Twojej strony ? Nie, tylko wymysl bo to pomoglo u innej osoby a u mnie nie.
-
Mamamuszi
- Bywalec Gadulec
- Model: 325tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Wielkopolskie
Już Cię lubie,ale do rzeczy.Trudno o diagnozę na odległość,zależy to od umiejętności obserwacji pytającego.Są trzy zasadnicze powody pojawiania się powietrza w przewodzie paliwowym,i wszystkie są szkodliwe.Pompka podaje paliwo,i nie chodzi tu o ciśnienie, przepompowuje paliwo gdy załączy ją podgrzewacz,miesza paliwo oraz wyrównuje poziom paliwa w komorach zbiornika,to jak widzisz ma kupę roboty.Należy stwierdzić,czy paliwo się cofa czy też powietrze jest wpompowywane przez pompkę,lub zaciągane przez pompę wtryskową,każde ma swoją przyczynę.Założenie zaworka jest najtańszą opcją,a powie dużo o przyczynie niesprawności.Jeżeli po założeniu problem zniknie,to winny jest zawór zwrotny pompy wtryskowej wmontowany w śrubę na wylocie pompy, [oczywiście przy braku wycieków ],którego to pracę przejmie zamontowany zaworek.Jak po tym zabiegu,powietrze nadal pojawiać się będzie,to przyczyna leży poniżej pompy wtryskowej,i też jest kilka przyczyn tego zjawiska.To tyle na temat strzelania
-
zelo1988
- Bywalec
Teraz kolego napisales konkretnie i na temat ! Zapodam ten zaworek zwrotny i zobacze co sie bedzie dzialo. Udalo mi sie podpiac auto pod kompa i wywala ze uszkodzony jest czujnik temperatury plynu chlodzacego i moje pytanie brzmi czy to tez moze miec jakis wplyw na odpalanie ?
- Dimo
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Łódzkie
Jaką temp.pokazało Ci na kompie? Zgadzało się mniej więcej z realem i zegarami?
Jeżeli padł czujnik mierzący temp.dla sterownika,to oczywiście ma to decydujący wpływ na rozruch:uwalony czujnik np.podawać cały czas do sterownika,że silnik ma 80st.,a tymczasem odpalasz go po nocy i pompa wtryskowa nie poda dawki rozruchowej ani nie przestawi kąta wtrysku odpowiednio do zimnego silnika,gdyż sterownik "myśli" że silnik jest gorący.
Jeżeli padł czujnik mierzący temp.dla sterownika,to oczywiście ma to decydujący wpływ na rozruch:uwalony czujnik np.podawać cały czas do sterownika,że silnik ma 80st.,a tymczasem odpalasz go po nocy i pompa wtryskowa nie poda dawki rozruchowej ani nie przestawi kąta wtrysku odpowiednio do zimnego silnika,gdyż sterownik "myśli" że silnik jest gorący.

Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
-
zelo1988
- Bywalec
-70 nie niestety sie nie zgadzalo i co dalej z tym fantem ?
- Dimo
- Bywalec Gadulec
No to masz przyczynę. Czujnik wymień i powinno być ok.
Daj znać jak wymienisz-czy pomogło.
Daj znać jak wymienisz-czy pomogło.

-
zelo1988
- Bywalec
Wytlumacz mi jedna rzecz skoro podpiety do kompa pokazuje -70 a na zegarach temperatura pokazuje 90 stopni to jaki to ma wplyw ? Skoro czujnik temperatury plynu chlodzacego i czujnik temperatury wody sa zupelbie dwie rozne rzeczy a druga sprawa jest taka ze jeśli czujnik jest uszkodzony i pokazuje temperaturę ujemna to powinna odpalić od strzala a tu kręcenie 3-4 razy siwy dym i poszla popraw mnie bo moze sie myle. Rece mi już opadają z tym samochodem... obstawiam ze wymienie czujnik i jak było tak bedzie... jakies cenne uwagi ?
-
sovik
- Bywalec
- Województwo: Dolnośląskie
Sprawdź jeszcze raz świece , wykręć i podepnij do aku
- Dimo
- Bywalec Gadulec
Nie sadzę aby w mapie w sterowniku była przewidziana temp.-70 st. A jeżeli nie jest przewidziana,to sterownik przyjmuje jakieś inne uśrednione dawki i kąt wtrysku-niekoniecznie one muszą być zbieżne z wartościami właściwymi dla rozruchu zimnego silnika.zelo1988 pisze:Wytlumacz mi jedna rzecz skoro podpiety do kompa pokazuje -70 a na zegarach temperatura pokazuje 90 stopni to jaki to ma wplyw ? Skoro czujnik temperatury plynu chlodzacego i czujnik temperatury wody sa zupelbie dwie rozne rzeczy a druga sprawa jest taka ze jeśli czujnik jest uszkodzony i pokazuje temperaturę ujemna to powinna odpalić od strzala a tu kręcenie 3-4 razy siwy dym i poszla popraw mnie bo moze sie myle. Rece mi już opadają z tym samochodem... obstawiam ze wymienie czujnik i jak było tak bedzie... jakies cenne uwagi ?
Tak,czy siak-czujnik jest uwalony i podlega wymianie,w sumie jest on ważniejszy,niż ten od zegarów.
Ja bym go wymienił-bez gdybania że to nic nie zmieni,a Ty zrób jak uważasz.
EDIT.Mapa w sterowniku jest wyskalowana do -40 st i jeżeli sterownik widzi -70st to podaje parametry dawki i kąta wtrysku tak,jak dla -40st.

-
zelo1988
- Bywalec
Czujnik wymieniony to samo...wymienione kupe rzeczy posprawdzane wydane pieniadze zero efektow!!!
-
sovik
- Bywalec
- Województwo: Dolnośląskie
Nie ma rzeczy niemożliwych , ja się ze swoją uporałem ,
zauważyłem że dużo lepiej odpala jak przestawiłem pompę wtryskową w stronę silnika .
Taka rada !
zauważyłem że dużo lepiej odpala jak przestawiłem pompę wtryskową w stronę silnika .
Taka rada !
-
zelo1988
- Bywalec
Ktoś ma jeszcze jakieś złote rady

- tdbezs
- Bywalec Gadulec
- Seria: E53-70
- Nadwozie: SUV
- Model: X5 3.0d/sd
- Rocznik: 2004
- Województwo: Lubelskie
Nie ma złotych rad: kąt wtrysku, świece, sprawny rozrusznik i akumulator, niecofające się paliwo- to musi być wszystko ok żeby palił. Jeżeli ma wszystko to ma palić. Jak nie chce to mierzyć kompresje.
-
zelo1988
- Bywalec
Witam ponownie a wiec sprawa wygląda tak zasilanie we wtyczce na czujniku płynu chłodzącego wynosi 3.5 volta a powinno wynosić 5 v. Dzisiaj będę walczył i zobaczymy czy będzie to przerwany gdzieś kabel czy uszkodzony sterownik komputera. Faktycznie jest cały czas -40 a napisałem ze -70 przepraszam za błąd 
-
zelo1988
- Bywalec
Ogarniete jest 5V, blad skasowany i dalej jak bylo tak jest... brak mi slow....
- tdbezs
- Bywalec Gadulec
- Seria: E53-70
- Nadwozie: SUV
- Model: X5 3.0d/sd
- Rocznik: 2004
- Województwo: Lubelskie
A kompresje ktoś mierzył?
- Barman
- Bywalec
- Rocznik: 1999
- Województwo: Mazowieckie
ZELO,,, napisz na pw z jakiej miejscowosci jestes. moze nie daaleko mnie , pomoge ci z tym tds-em
-
zelo1988
- Bywalec
podsylam film jak sie zachowuje, przypominam ze po 8 godzinach pali od strzala po 12 kupa
https://www.youtube.com/watch?v=YG9TH9O ... e=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=YG9TH9O ... e=youtu.be