e39 525tds - stukanie w komorze silnika

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

ANDRU
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525td
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: ANDRU »

OpTo pisze:u mnie tez stuka szczegolnie na jałowym biegu, co ciekawe nasila sie po wlaczeniu odbiornika(swiatel mijania, ogrzewania szyby itp.) mechanik stwierdzil uszkodzenie kola pasowego na wale aktualnie szukam uzywki

P.S odgrzałem kotleta hehe :roll:
OpTo Tobie nie stukało tylko dzwonilo jak w kosciele,jak by wlasnie cos sie poluzowalo i dzwonilo :razz:
Awatar użytkownika
cart00n
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Województwo: Śląskie

Post autor: cart00n »

witajcie :razz: to mój 1 post na forum :wink:

mam 318tds, po wymianie świec żarowych (2 nie grzały), coś zaczęło "stukać" ale tylko jak silnik jest zimny i na niskich obrotach.... nie mam pojęcia co to może być ;/ sprawdziłem czy wszystko dobrze po dokręcałem (sam wymieniałem) było ok. dodam że tydz. przed wymianą świec wymieniałem też "kiwaczek" bo niestety nie wytrzymał ;/ Znajomy powiedział mi żeby tego nie lekceważyć... Może ktoś miał podobny problem ?
slawek44
Bywalec
Seria: E39
Rocznik: 1998
Województwo: Podkarpackie

Post autor: slawek44 »

Ja mam 325td i tez stuka na zimnym. Jak jade na 4 lub 5 biegu i nie daje gazu lub daje leciutko to autem szarpie. Wogole jakie powwinien miec ten samochod obroty na biegu jalowym. Bo u mnie to jest 600obr/min Nie powinno byc wiecej? Jak stoje na luzie, silnik swiezo odpalony (zimny) i mam te 600obr to trzesie autem i stuka a jak dodam gazu tak kolo 1000obr to autem nie trzesie i mniej tlucze. Dodam jeszcze ze jak jade (zimny silnik) na 5 biegu z rowna predkoscia np80km/h to szarpie (pisalem wczesniej) ale jak wlacze tempomat to nie szarpie. Ma ktos na to jakies pomysly? Widze ze watek dosyc sie ciagnie ale odpowiedzi trafnych nie widze
Gadzio
Bywalec

Post autor: Gadzio »

Slawek44, mam dokłądnie te same problemy co u Ciebie, no może po za tym szarpaniem na 4 i 5 biegu, obroty na jałowym to około 600 na minutę, to tego szarpie za nim się rozgrzej, czasem towarzyszy temu lekkie stukanie. W ciepłe dni problem wogóle nie występuje. Byłem u wielu mechaników i każdy gada co innego, najczęstrzą diagnozą było kołodwumasowe, postanowiłem sam temu zaradzić i podniosłem lekko dawkę na pompie wtryskowej. Stuki i telepanie się znacząco zmieniszyły, ale nadal występują. Pompa nie faluje, odpala na ciepłym bez problemu, a mi już ręce opadają:(
ŁYSYYY
Bywalec
Model: 325tds
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie

Post autor: ŁYSYYY »

Witam! Pewnie koło dwumasowe do wymiany chyba że silnik nierówno pracuje? Stukac może też koło pasowe na wale jeśli się rozlatuje. Pozdrawiam!
slawek44
Bywalec

Gadzio jak podniesc obroty na wyzsze? Jak to sie robi? Mam jeszcze pytanie nie do tematu. Gdzie jest w 325td czujnik temperatury? Dzis mialem kolizje. Dziadek jakis zawalil mi w tyl peugotem. Peugot roztrzaskany a u mnie nawet ryski bo nadzial sie na hak. ale od tego zdarzenia pokazuje mi temperature w okolicach 30 stopni a w rzeczywistosci jest gora 8 tu w holandii. gdzie jest ten czujnik?
ŁYSYYY
Bywalec
Model: 325tds
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie

Post autor: ŁYSYYY »

Czujnik jest po lewej stronie(patrząc od tylu) w kierownicy powietrza do chłodzenia tarcz hamulcowych w zderzaku jesli je jeszcze masz lub sobie gdzies tam wisi jest koloru żółtego długosci około 5cm.
Gadzio
Bywalec

Jak podnieść obroty to sam za bardzo nie wiem, ja u siebie podniosłem dawkę w pompie, poluzowałem śruby od górnej części pompy i dosłownie delikatnym uderzeniem w strone kabiny zmieniłem dawkę z 0,5 litra paliwa na 1godzinę na 0.7litra. Może niektórym wyda się to zabawne, ale całą operację zrobiłem za pomocą board komputera znajdującego sie w kabinie, który pokazuje zurzycie paliwa między innymi na wolnych obrotach, porównałem z innym td i zmieniłem. Jest dużo lepiej niż było, ale problemu do końca nie rozwiązałem. Dodam tylko że przed zmianą dawką auto przy obciążeniu na wolnych obrotach (np światła halogeny klima) rzucało się i stukało non stop.
slawek44
Bywalec

Gadzio dzieki. Ja niedlugo daje tutaj w nl do naprawy znajomemy bulgarowi swojego diesla i zobaczymy co on wymysli. AAAAA ŁYSYYY wez napisz wyrazniej. Bo szczerze nic nie zrozumialem. Z gory dzieki
Gadzio
Bywalec

Slawek44 mogę Ci tylko podpowiedzieć że mogą to być dwie rzeczy naraz, zbyt mała dawka i umierające koło dwumasowe. Niska dawka powoduje to że silnik za nim się nie rozgrzeje chodzi nie równo, a co za tym idzie koło dwumasowe stuka.
slawek44
Bywalec

No moj bulgar powiedzial ze obroty trzeba podwyzszyc na 100% A co dalej zobaczymy
Awatar użytkownika
cart00n
Bywalec
Rocznik: 1996

Post autor: cart00n »

jedno "klekotanie" rozpoznałem... urwał się zaczep miedzy wlot powietrza a osłoną wentylatora...teraz jest ciszej ale jak silnik jest zimny to dalej coś stuka...
lukas82
Bywalec

Post autor: lukas82 »

Witam u mnie stukanie powodowała źle założona obudowa filtra powietrza trzymała się tylko na śrubach od góry zaczepy nie były odpowiednio założone plus urwany zaczep wlotu powietrza dawał ładny stukot poprzedni właściciel że założył obudowę filtra :twisted:
Gdyby Bóg uważał że przedni napęd jest lepszy to chodzilibyśmy na rękach
slawek44
Bywalec

Przesluchajcie to jak mozecie. http://odsiebie.com/pokaz/1144900---ebd1.html
Jak odpale to obroty sa good a po paru minutach spadaja do 600 a nawet mniej. Przy drugim podejsciu do silnika zaczyna stukac. i za chony nie wiem co
Awatar użytkownika
Stoko
Bywalec
Województwo: Łódzkie

Post autor: Stoko »

witam. jestem tu nowy a jestem tu bo też słyszę dziwny dźwięk dobiegający z silnika. byłem już u wielu mechaników i nikt nie jest w stanie stwierdzić co to jest w 100%. podejrzany był rozrząd i u jednego mechanika zdjąłem górną pokrywę i odpaliłem silnik na chwile i dźwięk nie dobiegał z rozrządu raczej z ostatniego 4 gara. mówili mi ze to może być samo regulator albo pompa. wiele już słyszałem opinii i w sumie to chyba trochę zgłupiałem. poradźcie mi co to może być dźwięk dobiega jakby spod kolektora dolotowego słychać go na zewnątrz jak i w kabinie. nagrałem prace silnika i na nagraniu słychać ten dźwięk jakby pracy pociągu a nie samochodu osobowego
http://rapidshare.com/fil...ran001.wav.html
http://www.wrzuta.pl/audio/pa4AP5PSys/
http://www.zshare.net/audio/501722442b3c1f7b/
proszę o pomoc
zdjąłem paski i sprawdziłem koło pasowe. odpaliłem samochód i dźwięk nadal dobiegał.
mechanik osłuchał mi samochód stetoskopem i dźwięk był słyszalny z pompki vacuum wiec i to sprawdziłem. założyłem inną ale nic nie pomogło. nadal to samo

już wiem!
rozrząd!
po wymianie stuki ustały
CyRoL
Świeżak
Świeżak

Post autor: CyRoL »

Witam Panowie, u mnie slysze stukot na cieplym juz silniku, nie jest on glosny, trzeba sie wsłuchac ale jest. Pompa wody odpada bo wymienilem. Łańuch chyba bardziej skrzeczy, a mi tak tępo stuka. Wewnatrz w ogole nie slychac. Dopiero jak maske otworze. Wiecie co to moze byc ?
waldek
Bywalec
Model: 525tds
Rocznik: 1999

Post autor: waldek »

Witam skorzystam z tematu jakie objawy wystepuja przy padajacym kole dwumasowym?pozd.
ODPOWIEDZ