E39 2,5TDS 1996r. Problem z odpalaniem, drgania

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

inventus
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

E39 2,5TDS 1996r. Problem z odpalaniem, drgania

Post autor: inventus »

Witam. Mój TDS powoli umiera takie stwierdzenie usłyszałem od fachowca który nazywa się mechanikiem, objawiał się u mnie problem z tym ze rano po 12 godzinach postoju odpalałem samochód przerywał po rozgrzaniu było wszystko okey oraz czasem raz na 20 odpaleń miał problem zapalić dodam ze nie chodzi mi pływak w baku pokazuje raz dobrze a raz po dłuższej trasie pokazuje rezerwę. Pan mechanik stwierdził ze on sobie poradzi bo to wtryski oddał do sprawdzenia okazało się, że okey (ciekawe czy w ogóle oddał) kolejny krok świece , niby tez sprawdził, kolejnym etapem jego pracy nastawnik pompy podobno wyczyszczony i musi być okey, zadowolony jadę po samochód a tam jeszcze gorzej nie dość ze na zimnym przerywa nadal to jeszcze zanim się nie rozgrzeje a wrzucę mu bieg "D" to gaśnie, po rozgrzaniu telepie całym samochodem wcześniej tego nie było a jak szybciej ruszę to z tyłu za samochodem tyle czarnego dymu ze świata za mną nie widać. Mówię do niego ze ma to robić bo nie płaciłem za rozjeb... samochodu a on do mnie, ze tu silnik muszę wymienić mam kupić inny i on mi go w promocyjnej cenie może przełożyć za 500 zł .. Powoli mi ręce opadają, boję się zaufać kolejnemu który naciągnie tylko na kasę. Z góry dziękuje za pomoc

Ps. Po tych wszystkich zabiegach mam jeszcze problem ze spalaniem komputer pokazuje bardzo male spalanie w trasie 3-4 litry
@ctiv
Bywalec
Seria: E34
Rocznik: 1994
Województwo: Dolnośląskie

Re: E39 2,5TDS 1996r. Problem z odpalaniem, drgania

Post autor: @ctiv »

naj sam pierw zacznij od tego. zmien kowala na mechanika. a jak juz znajdziesz mechanika to niech zbada dawke paliwa kąt wtrysku, odczyta błedy i wrzuć te dane na forum, jeśli mechanik nie bedzie posiadał oprogramowania i kompa pod DIS czy INPA to szukaj innego, tylko te 2 daja wiarygodne informacje z TDSa. mozliwe ze masz rozjechana dawke i kat, dodatkowo sprawdz cisnienie na cylindrach i skontroluj ustawienie rozrzadu. powrzucaj to czego sie dowiesz na swoim poście i bedziemy myslec. pozdrawiam
Czym się różni kierowca BMW od kierowcy Volkswagena? Dla kierowcy BMW Hektor to mityczny królewicz Trojański zaś dla właściciela VW, hektor to pole za domem.
DIS i INPA jak by ktos chcial przeswietlic auto z okragla wtyka
Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Mamamuszi »

W kwestii pływaka w baku,to wydaje się możliwym,wadliwie działający układ wyrównywania poziomu paliwa w komorach.Co do reszty j.w.
inventus
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Rocznik: 1996
Województwo: Pomorskie

Post autor: inventus »

Mechanik już zmieniony jutro chce przyjechać co z nim rozmawiałem to powiedział ze na początek chce sprawdzić szczelność układu powietrza jak i paliwa jeszcze raz wtryski, swiece. jeśli to będzie ok to pojadę to pompiarza (ojcu w samochodzie robił pompę i jako jedyny wiedział co bylo) na ustawienie kąta i dawki
@ctiv
Bywalec
Seria: E34
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: @ctiv »

no to moze zrob tak, wypytaj pana co sprawdzal bedzie wtryski jakie wartowci trzymaja, zapisz to sobie, pompiarza zapytaj jaka dawke ustawil jak i w jaki sposob ustawial kąt wtrysku. bo na oko i ucho to chlop w szpitalu ... jesli poprostu ci panowie powiedza ci ze wtryski sa ok i pompa tez ok a nie podadza zadnych parametrow to tu nic nie zdzialamy. najlepszym wyjsciem jest skan auta DIS czy INPA.
Czym się różni kierowca BMW od kierowcy Volkswagena? Dla kierowcy BMW Hektor to mityczny królewicz Trojański zaś dla właściciela VW, hektor to pole za domem.
DIS i INPA jak by ktos chcial przeswietlic auto z okragla wtyka
ODPOWIEDZ