[e34] TDS spalanie

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Rav82
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1991
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Śląskie

[e34] TDS spalanie

Post autor: Rav82 »

Witam, mój ''tadek'' w automacie spala po mieście 13-14L nie goniąc go tak często. Pytam znajomych to mówią, że im pali do 10l ropy maks. Co może być nie tak? Podpinałem pod komp auto, sterownik to DDE 2.2. Za bardzo nie umiem obsługiwać DISa, nie wiem w jakie opcje wejść by sprawdzić parametry. Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
AdamDMI
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1997
Województwo: Pomorskie

Re: [e34] TDS spalanie

Post autor: AdamDMI »

u mnie po zakupie 325 TDS spalała na automacie około 12 l po mieście i około 6.75 - 7 w trasie. po wyregulowaniu kąta wtrysku, dawki auto przestało mieć problemy z zapłonem ( pali jak benzyna) do tego spalanie to średnio 6.5 l / 100 km na dłuższej trasie i około 8 - 8.5 l / 100 km w okół komina po obwodniczkach i czasem w mieście - ale jest to w trybie ''ogień'' . więc spalanie, które podajesz, wydaje się być za wysokie... znajomemu w e39 tds palił nie więcej jak 12 l / 100 km ale nie był wyregulowany... więc warto byłoby sprawdzić to i owo. nie znam się na obsłudze dis'a - ja swoją wystroiłem w pompex service w gdyni. jeżeli chodzi o południe polski - ... też warto byłoby podjechać do kogoś, kto to ogarnia, z tym, że kompletnie nie znam tam tego terenu :(
BMW Diesel <3
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie

Post autor: N2O »

Filtr powietrza dawno wymieniany?
:mrgreen:
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
AdamDMI
Bywalec

u mnie ? ostatnio wymieniłem filtr powietrza i pozostałe szmery bajery. na moim profilu rozpisałem się jak to ja co z czym poszło do wymiany. i teraz nie lubię z auta wysiadać. po prostu nie. ja zostaję w środku :) dźwięk straszni mi się podoba.

teraz po naprawach, wymianach, ( a trochę tego na prawdę było ) oraz na dynamic diesel i dodatku xeramic diesel na bak, jestem strasznie zadowolony ze spalania. trasa poniżej 7 bez większego wysiłku ( lewym pasem się wożę) , 3miasto pierwszy na światłach gdzie nie jadę max 10 na 100km, spokojnie lecz bez zamulania i w 9 się zmieszczę bez myślenia o obniżaniu spalania.
spalanie liczę tylko po to by mieć pewność, że z serduchem jest wszystko sicher, co po spalaniu zaraz widać. 8)
BMW Diesel <3
Awatar użytkownika
Rav82
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1991
Województwo: Śląskie

Post autor: Rav82 »

Filtr powietrza będę wymieniał dopiero. Poprawiam, sterownik mam 2.0. Post pisałem w zeszłym roku więc na chwilę obecną pali mi 10L po mieście :). Muszę jedynie zlokalizować usterkę cofającego się paliwa przy niskim stanie, wyczyścić pływak bo czasem pokazuje ok 15L ropy i nagle gaśnie i co się okazuje że wskakuje rezerwa i wskazówka idzie w dół.
Awatar użytkownika
AdamDMI
Bywalec

pływaki świrują i nie ma z nimi żartów. ja to mam taką śmieszną może zasadę - jak jest 1/4 baku to gaz na stację i pod kora. 10 L po mieście na TDS i automacie, zwłaszcza, że Twoja Bestia trochę więcej waży to chyba dobry wynik - mi spala podobnie po 3city... po wyregulowaniu pompy, dawki, kąta i ostatnich wymianach świec, oraz dodatku podnoszącym liczbę cetanową, mojej wadze i katowskim bucie. 9-10 zawsze liczę.
BMW Diesel <3
ODPOWIEDZ