Jestem tutaj nowy więc witam wszystkich serdecznie,
pozwolę sobie opisać sytuację, będę wdzięczny za każdą wskazówkę:
E39 520d 3.0 diesel 184 km 99r.
Problem zaczął się jakiś czas temu, a mianowicie dojeżdżając do przejścia dla pieszych (na luzie) auto zgasło, zapaliłem. Po 5 minutach sytuacja się powtórzyła- nie udało się zapalić. Zholowałem auto do mechanika, który stwierdził, że może zawieszać się pompa progowa- wymienił ją. Po przejechaniu 80 km na wolnych obrotach samochód zaczął mocno falować- po kilku minutach zgasł. Po 3-krotnej próbie zapalenia- ruszył. Non stop trzymałem gaz (2000 obr), czułem, że znów schodzi.
Ponowna wizyta na warsztacie- diagnostyka i 0 błędów. Zacząłem testować auto, przyglądać się, by coś więcej powiedzieć mechanikowi. Na zimnym silniku nic się nie działo, a przy nagrzaniu (do 90 stopni) zaczynał falować. Zjeżdżałem na pobocze by ostudzić i jechałem dalej.
Mechanik sprawdził wtryski, nie takie- zostały zregenerowane. Przejechałem 120 km i zgasł- przez ten czas nie pracował równo, w niektórych momentach jakby brakowało mu mocy. Czujnik wału wymieniony i nic. Dziś udało mi się przejechać 1 km.
Nie wiem co dalej, co mogę sprawdzić?
Z góry dzięki.
E39 3.0 184 km gaśnie na niskich obrotach, nie zapala
Moderator: Moderatorzy
- Maciej1240
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Re: E39 3.0 184 km gaśnie na niskich obrotach, nie zapala
Witam mam pytanie na chwile obecna auto nie odpala jak dobrze rozumiem ? 1 co bym zrobił to podpił kompa i możesz sprawdzić błędy ale też parametry ciśnienie paliwa wstępnego i wysokiego obroty silnika i inne pierdoły i cos wyjdzie 
-
maniekmv
- Świeżak

- Seria: E39
- Model: 530d
- Rocznik: 1999
- Województwo: Pomorskie
Jutro sprawdzę, dzięki. Po nocy zapala, ale robi coraz krótsze trasy. Co myślisz o przepływomierzu?
- Maciej1240
- Bywalec
- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
bez czy z przykrywką odpali i z odpiętą będzie jeździć jakoś czy z uszkodzoną . sam wczoraj miałem problem z moim 3,0d zaczynał szarpać i klekotań w pewnym momencie , dziś na kompa i ciśnienie paliw wstępne spadało mi do 2 bar podczas jazdy . 3 godziny temu dorobiłem zaworek ciśnienia bo nowy kupę kasy w serwisie . i działa teraz trzyma ciśnienie i nic się nie dzieje a tak cuda