regulacja obrotów

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

piecha
Świeżak
Świeżak

regulacja obrotów

Post autor: piecha »

posiadam 325 tds-a z 93 r. i ma troche za niskie obroty na biegu jałowym i silnik nie równo pracuje aż całe auto drży:/ !!! chciałbym je podkrecic tylko nie wiem gdzie tego szukać pod maską może ktos wie i mi pomoże!!!

pozdrawiam i z góry dzieki za odpowiedz
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2010
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

Kolego, obawiam się że jak nie wiesz jak gdzie szukać to narobisz sobie więcej bigosu.

Jeśli się nie mylę to wystarczy że pogmerasz przy pompie a dokładniej przy nastawniku.
Dokładniejszy opis znajdziesz na forum.
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
slawek44
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525td
Rocznik: 1998
Województwo: Podkarpackie

Post autor: slawek44 »

Jawor to gdzie jest ten dokladniejszy opis. Najlepiej z fotkami. Bo ja mam ten sam problem co kolega. Dodam tylko ze tematow o podkrecaniu obrotow jest duzo z ktorych niestety nic nie wynika. Tak jak tutaj pisza aby sie nie czepiac tego lub jechac do mechaniora. A skoro ktos pyta jak to sie robi to widocznie chce sam sie z tym uporac. chyba ze spieprzy to wteda mechanior niech poprawi. Bardzo prosze w imieniu calej spolecznosci z niskimi obrotami o opis jak je podniesc. Dziekuje z gory
tomek_olecko
Bywalec
Seria: E36
Model: 318tds
Rocznik: 1995
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Post autor: tomek_olecko »

Jesli zle to zrobisz to samochod Ci zgasnie i bedziesz mial problem z uruchomieniem, obroty wzrosna zbyt bardzo przez co mozesz sie wystraszyc :lol: i tym podobne :Pwidzialem u mechanika jak to wyglada i trzeba uwazac, bo delikatny ruch moze zmienic duzo :P najlepiej jesli mialbys jakis interfejs zeby podlaczyc do samochodu i sprawdzac na biezaco parametry, wtedy mozna ustawic to naprawde dokladnie.
;>
slawek44
Bywalec

Ale ludzie. Jak zgasnie to zgasnie. Moj problem. Narazie wiem tyle ze jest pompa i jest nastawnik pompy. I co dalej? gdzie to wszystko jest i jak sie ten nastawnik nastawia? Nie prosze o przestroge tylko o porade. cel mam taki aby dowiedziec sie jak to zrobic i NAUCZYC SIE jak to sie robi. nawet na bledach. Wiec prosze o konkrety.
Ostatnio zmieniony 19 gru 2008, 4:20 przez slawek44, łącznie zmieniany 1 raz.
tomek_olecko
Bywalec

No to nastawnik to to na górze pompy, tam jest kilka śrubek - jedna chyba na klucz specjalny jako blokada a reszta na torx? dawno nie dobieralem sie tam, poluzowujesz je (nie pamietam ktore mocniej a ktore slabiej) i przesuwasz caly nastawnik, np. wkretakiem zapartym o cos, jak dobrze pamietam to srubek niemozna za mocno odkrecac, delikatnie ma sie to pod naciskiem przesunac, poprobuj w rozne strony to zobaczysz efekt

Pompe masz pod kolektorem dolotowym jak dobrze pamietam, mozesz dojsc od wtryskow po przewodach do pompy.
Ostatnio zmieniony 19 gru 2008, 17:57 przez tomek_olecko, łącznie zmieniany 1 raz.
;>
Gadzio
Bywalec

Post autor: Gadzio »

W ten sposób, jak kolega opisał wyżej, zwiększysz tylko dawkę paliwa na wolnych obrotach, ale powinno pomóc, lepiej zrobić to na kompie, bo delikatnie przestawisz i będzie Ci palił jak smok.
slawek44
Bywalec

Jasny gwint. Wymienialem termostat w mojej e34 w parku i mnie policja pognala. Na parkingu tez nie wolno. a podworka nie mam. Co za problemy w tej holandii! Nie moge grzebac w autach bo nie mam gdzie!!! w zyciu bym sie nie spodziewal takich jaj. Pozdro dla tych ktorzy maja swoj wlasny garaz lub podworko
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Województwo: Podlaskie

Post autor: marcellchen »

slawek44, w austrii, w wiedniu jest tak samo. nawet szyb nie mozna umyc .... ale sa za to przy stacjach paliwowych taki miejsca gdzie ludzie sobie czyszcza auta, grzebia przy silnikach ... taka rozrywka .... heh
Obrazek
tomek_olecko
Bywalec

niekoniecznie tylko na wolnych :P mozna zwiekszyc dawke w calym zakresie - co daje troszke wiecej kopa ale w niektorych samochodach (audi 2.5tdi na przyklad) troszke zaczyna kopcic przy przyspieszaniu;P
;>
ODPOWIEDZ