jaki olej do e34 525 TDS?

Polecane materiały eksploatacyjne (płyny, klocki, opony etc.) i kosmetyki - dyskusje, opinie, informacje.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
biernus
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Śląskie
Kontakt:

Post autor: biernus »

Jawor pisze:Dokładnie. Mój TDS ma przejechane ponad 100 000km na mineralu i za nic w świecie nie zaryzykowałbym zmiany oleju na inny typ.
Ja tez. Zmieniam co 8 tysiecy. Leje dobry olej. I problemow nie ma. ;D
Obrazek
Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl
tomi5
Bywalec

Post autor: tomi5 »

to co poradzicie żebym przeszedł z powrotem na mineralny?? wydawało mi się ze pół syntetyk będzie lepszy dla turbiny itd. Po jakim czasie może zacząć się coś dziać, jakie mogą być pierwsze oznaki mojego błędu i po jakim czasie(przebiegu). Czy na to nie ma reguły jeden przejedzie 4tyś i już coś będzie a drugi przejeździ 3 wymiany oleju i nic.
Awatar użytkownika
biernus
Bywalec Gadulec
Kontakt:

tomi5 pisze:to co poradzicie żebym przeszedł z powrotem na mineralny?? wydawało mi się ze pół syntetyk będzie lepszy dla turbiny itd. Po jakim czasie może zacząć się coś dziać, jakie mogą być pierwsze oznaki mojego błędu i po jakim czasie(przebiegu). Czy na to nie ma reguły jeden przejedzie 4tyś i już coś będzie a drugi przejeździ 3 wymiany oleju i nic.
Zmieniles? Gratuluje odwagi.
Jesli nic nie bedzie cieklo.. nie bedzie ubywalo w nadmiernym stopniu. To jezdzil smialo i sie ciesz.
Sam bym tak chcial! ;D
Obrazek
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2010
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

Zbyt wiele już nie zrobisz.
Kontroluj stan oleju i filtr
Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
tomi5
Bywalec

Ale to moja pierwsza wymiana na 10w40 i dopiero zrobiłem na niej jakieś 3tyś. km. więc może nie jest za późno na powrót do 15w40 Castrola?? Żeście mi zrobili mętlik w głowie.
Awatar użytkownika
biernus
Bywalec Gadulec
Kontakt:

tomi5 pisze:Ale to moja pierwsza wymiana na 10w40 i dopiero zrobiłem na niej jakieś 3tyś. km. więc może nie jest za późno na powrót do 15w40 Castrola?? Żeście mi zrobili mętlik w głowie.
Po co wracac. Stac Cie na ryzyko... to ryzykuj i nie zmieniaj. Sam chetnie dowiem sie co z tego bedzie ;D
Obrazek
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Co prawda,już się wypowiedziałem ale ciekawoskę przytoczę.
Po remoncie głównym w PL silnik został "zalany"półsyntetykiem o nazwie "petro canada".Wszysko było ok.aż do pierwszej wymiany.A że w IRL takigo oleju nie mogłem nabyć,więc kupiłem inny olej o podobnych parametrach.Po kilku dniach dopiero zauważyłem wyciek spod podstawy filtra oleju.Wyciek jest tak niewielki,że między wymianami go nie ubywa.
Niedawno zaopatrzyłem się w odpowiednie uszczelki i przy pierwszej wymianie oleju zmienię je.
Rozmawiałem z mechanikiem,który mi remontował silnik i z innym,naprawdę godnym polecenia.Zgodnie twierdzili(oczywiście nie razem i nie jednocześnie),że to nie miało związku z olejami.A to,że się sączy to była tylko kwestia czasu kiedy zacznie "przepuszczać"uszczelka. :?
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Kontakt:

tomi5 pisze:Ale to moja pierwsza wymiana na 10w40 i dopiero zrobiłem na niej jakieś 3tyś. km. więc może nie jest za późno na powrót do 15w40 Castrola?? Żeście mi zrobili mętlik w głowie.
już po ptakach.
jak Ci miało wypłukać silnik to juz pewnie masz wypłukany.
sprawdzaj w miarę często czy nic Ci nie cieknie, czy nie ubywa olej itd. a będzie dobrze:)

Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Mówiłem,że będzie dobrze... 8) nie bój nic! :wink:
tomi5
Bywalec

tak jak pisałem zrobiłem ponad 3tyś i jak na razie plam pod silnikiem nie ma po przestanej nocy.
Awatar użytkownika
postrom
Bywalec

Post autor: postrom »

Witam, właśnie zarejestrowałem się na forum, a że nie odnalazłem działu przywitań, to mówię dzień doby przy okazji zapoznawania się z problematyką oleju do tds-s :)
Tydzień temu stałem się posiadaczem tds-a (czy szczęśliwym czy nie wolałbym się tak wcześnie nie wypowiadać ;) Zbliża się wymiana oleju i zastanawiam się jaki teraz zalać. Auto mimo przebiegu 206tyś, który wydaje się być autentyczny, ma zalany olej mineralny. Dowiedziałem się, że przy wcześniejszej wymianie również takowy był zalany. Czy dobrze zrozumiałem czytając tutaj i na innych forach, że zmiana oleju na półsyntetyk może w tym momencie przynieść więcej szkody niż pożytku :?: Jeśli nawet wlałbym półsyntetyk przy najbliższej wymianie i wszystko będzie ok, to jakich pozytywnych aspektów mogę spodziewać się w zamian :?:
e30 320i '86 - było
e30 325iA '87 - było
e36 325tds '97 - jest
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Kontakt:

Witam!
Wątek powitalny jest tutaj:
http://bmw-tds.pl/forum/jestem-nowy-na- ... y-vt5.html

Co do zmiany oleju to M51 jest silnikiem opartym na hydraulice i teoretycznie nie powinno się jeździć na mineralnym, gdyż szybko można usłyszeć zawory.

Niestety, poprzedni właściciel mojego TDSa nie miał o tym pojęcia i przez lata jeździł na mineralu, ale dobrej klasy. W obawie przed niespodziankami, kontynuuję jego dzieło, bo zawsze lepiej jeździć na wysokiej klasy mineralu niż na średnim semisyntetyku.

Pozdrawiam, Jawor!

Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
Awatar użytkownika
biernus
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Jawor pisze: Niestety, poprzedni właściciel mojego TDSa nie miał o tym pojęcia i przez lata jeździł na mineralu, ale dobrej klasy. W obawie przed niespodziankami, kontynuuję jego dzieło, bo zawsze lepiej jeździć na wysokiej klasy mineralu niż na średnim semisyntetyku.

Pozdrawiam, Jawor!
Niestety u mnie to samo. Ale czesciej zmieniany dobry mineral i problemow nie ma! Po prostu kiedys jakis mechanik sie dorwal powiedzial
- UUUU panie cwierc miliona no to trzeba lac mineral.

I tyle.

Jaworku jaki lejesz olej???
Ja Lyqi Moly 15w-40 + MoS2.
Teraz planuje albo ELF TD albo VALVOLINE TD albo QUAKER STATE ale sklaniam sie raczej ku Valvoline... nie wiem czemu ;D okolo 100wki za banke 4-5 litrowa. Tak czy siak potrzebuje 2 chyba ze dokupie 1 litrowki ;D
Obrazek
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Kontakt:

Mobil 1 15w/40
Zmieniam co 9 000 km.
Zrobiłem tak już 30 000km.

Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
Awatar użytkownika
biernus
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Jawor pisze:Mobil 1 15w/40
Zmieniam co 9 000 km.
Zrobiłem tak już 30 000km.
Ja tez zmieniam od 8 do 9k km.
Na razie nic dziwnego niepokojacego nie ma. Nic nie stuka w silniku nie puka ;D jest dobrze.
Obrazek
Gierap
Bywalec

Post autor: Gierap »

biernus pisze:
Jawor pisze: Niestety, poprzedni właściciel mojego TDSa nie miał o tym pojęcia i przez lata jeździł na mineralu, ale dobrej klasy. W obawie przed niespodziankami, kontynuuję jego dzieło, bo zawsze lepiej jeździć na wysokiej klasy mineralu niż na średnim semisyntetyku.

Pozdrawiam, Jawor!
Niestety u mnie to samo. Ale czesciej zmieniany dobry mineral i problemow nie ma! Po prostu kiedys jakis mechanik sie dorwal powiedzial
- UUUU panie cwierc miliona no to trzeba lac mineral.

I tyle.

Jaworku jaki lejesz olej???
Ja Lyqi Moly 15w-40 + MoS2.
Teraz planuje albo ELF TD albo VALVOLINE TD albo QUAKER STATE ale sklaniam sie raczej ku Valvoline... nie wiem czemu ;D okolo 100wki za banke 4-5 litrowa. Tak czy siak potrzebuje 2 chyba ze dokupie 1 litrowki ;D
Biernus i jak na tym dodatku MoS2 :?: Zauważyłeś jaką poprawę :?: Bo sam się właśnie zastanawiam nad MoS2 Liqui Moly,albo na cały olej Liqui Moly z MoS2,narazie leję Mobil 1 do diesli i zastanawiam się nad dolaniem tego dodatku molibdenu :roll:
Obrazek
ktm2
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Model: 530d
Rocznik: 1999
Województwo: Małopolskie

Post autor: ktm2 »

od roku jestem posiadaczem e-39 TDS, jak kupilem był zalany Mobil 15w40(wpis w książce serwisowej) przebieg oscylował w granicach 235tys. też chciałem przejść na 10w40 ale zdecydowanie mi odradzono ze względu na to że silnik może zacząć cieknąć. Fakt że samochodem wyjeżdżalem do Irlandii spowodował że nie zdecydowalem się zaryzykować. Zalewam Castrol Magnatec 15w40
Awatar użytkownika
biernus
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Gierap pisze: Biernus i jak na tym dodatku MoS2 :?: Zauważyłeś jaką poprawę :?: Bo sam się właśnie zastanawiam nad MoS2 Liqui Moly,albo na cały olej Liqui Moly z MoS2,narazie leję Mobil 1 do diesli i zastanawiam się nad dolaniem tego dodatku molibdenu :roll:
Tak tak przybylo duzooo mocy z 20 koni jak nic. Pali o 5 litrow mniej i w ogole z rury zamiast spalin leci czysciutkie powietrze ;D
Oczywiscie to zart!!!

Praktycznie nie odczulem zadnej roznicy. No bo co mozna czuc. Jedyna roznica jest to, ze inne niektore! tdsy chodza jakby sie mialy rozleciec.. moj ladnie sobie pracuje a przy jezdzie w ogole nie slychac ze jedzie sie dieslem. Niech silnik ma lzej... koszt nieduzy.
Obrazek
Gierap
Bywalec

Post autor: Gierap »

biernus pisze:
Gierap pisze:

Tak tak przybylo duzooo mocy z 20 koni jak nic. Pali o 5 litrow mniej i w ogole z rury zamiast spalin leci czysciutkie powietrze ;D
Oczywiscie to zart!!!

Praktycznie nie odczulem zadnej roznicy. No bo co mozna czuc. Jedyna roznica jest to, ze inne niektore! tdsy chodza jakby sie mialy rozleciec.. moj ladnie sobie pracuje a przy jezdzie w ogole nie slychac ze jedzie sie dieslem. Niech silnik ma lzej... koszt nieduzy.
No no właśnie liczyłem na przyrost mocy min.20% no i duużo mniejsze spalanie :twisted: :twisted:

A tak poważnie to właśnie chodzi mi o bardziej "miekką" pracę silnika,wiadomo że to sprawa subiektywna,ale wydaje Mi się że moje M21 chodzi bardzo "twardo" w porównaniu do innych diesli,dźwięk bardziej przypomina Forda Transita diesla :? niż jakiekolwiek inne TD i dlatego szukam czegoś na bardziej gładką pracę :wink: Jeszcze mam w planie za niedługo sprawdzenie i ewentualną wymianę wtrysków bo coś mam odczucie że leją,zwłaszcza po tym jak rano odpalam i cieżko mu idzie a z tyłu biały dym :roll:
Obrazek
Awatar użytkownika
biernus
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Gierap pisze: A tak poważnie to właśnie chodzi mi o bardziej "miekką" pracę silnika,wiadomo że to sprawa subiektywna,ale wydaje Mi się że moje M21 chodzi bardzo "twardo" w porównaniu do innych diesli,dźwięk bardziej przypomina Forda Transita diesla :? niż jakiekolwiek inne TD i dlatego szukam czegoś na bardziej gładką pracę :wink: Jeszcze mam w planie za niedługo sprawdzenie i ewentualną wymianę wtrysków bo coś mam odczucie że leją,zwłaszcza po tym jak rano odpalam i cieżko mu idzie a z tyłu biały dym :roll:
Kup. Koszt nie duzy. Ja uwazam, ze silnika sie tym nie popsuje. Mozna tylko pomoc. Oczywiscie wiekszosc bedzie sie smiala...ale..ale... to Twoje autko TY decydujesz czy lejesz do niego cos dobrego czy wode z kranu :D
Obrazek
ODPOWIEDZ