Piszczące sprzęgło....

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

HoodY
Bywalec

Piszczące sprzęgło....

Post autor: HoodY »

miał ktos ten problem ze po wciśnięcu sprzegła strasznie skrzypi ale przy końcu pedału zabrałem sie za przesmarowanie ale tam ciezko cokolwiek zrobic od srodka nic nieda sie zrobic a od komory silnika tak samo co tu zrobic...

P.S Dzisiaj dowiedziałem sie ze to niby jakies łozysko oporowe... co to jest i czym to grozi...
tuning86
Świeżak
Świeżak

Post autor: tuning86 »

Grozi zniszczeniem sprezyny centrlnej, ogulnie zniszceniem docisku a nawet wytopieniem uszczelniacza na skrzyny jak stanie . Wiele przypadkuw widzialem i zaczynalo sie od lozyska a co dziwna sam dzis uslyszalem ale przestalo :-).
Adam_E34
Bywalec

Post autor: Adam_E34 »

wystarczy zalozyc osone pod skrzynie biegow, jest mokro woda sie tam dostaje i piszczy... lepiej to zrob bo przez to i dwumas mozesz wymieniac
a to koszt okolo 2tys
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: adam-bmw »

tak jak piszesz pod koniec zaczyna sprzypiec kiedy naprezenie sila nacisku spada, ja stawialbym na konczace sie lozysko oporowe ktore lekkiej pracy niema
bumas525
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525td
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: bumas525 »

panowie u mnie to samo ale tylko na zimnym silniku zaraz po odpaleniu skrzypi kiedy wciskam sprzęgło jak się rozgrzeje jest ok to może być łożysko ?
ODPOWIEDZ