Mial ktos podobny przypadek - jak jest cicho w samochodzie to slychac cylkiczne pukniecia wtedy gdy tem ustawiona mam w przedziale 16 - 21,5 stopnia jak dam wiecej to pukniecia cichna.
Wiem ze to elektrozawor - i mam pytanie czy ktos juz do nich zagladal - czy trzeba szukac nowego. Pukanie nie przeszkadza w niczym - tylko denerwuje:)
[E34] pukajacy elektrozawor
Moderator: Moderatorzy
[E34] pukajacy elektrozawor
Ostatnio zmieniony 04 lut 2008, 10:18 przez adds, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Z tego co znalazłem na BKP to raczej normalny stan rzeczy
__Kai__ pisze:Na temat elektrozaworów ogrzewania mogę napisać referat. Dość niedawno cewka jednego z elektrozaworów mi się zjarała i zwarła (miała 1,5Ohma zamiast około 13-14Ohm). Strona kierowcy grzała na maxa. Przed rozebraniem kupiłem więc szczęśliwy używkę z E32 i zamontowałem (to jest na prawdę 5 minut). Ku mojemu zdziwieniu - obie strony gorące :/ Okazało się, że cewki w używce były ok, ale zawory były zardzewiałe i zablokowane (gościu chyba na wodzie jeździł).
Po rozebraniu dwóch kompletów elektrozaworów złożyłem jeden sprawny i działa nadal.
Yyyy do czego ja dążyłem? Aaa, ogólnie rozebranie tego ustrojstwa nie jest takie skomplikowane i dość ciężko jest to zrypać (trzeba mieć chyba wyjątkowe predyspozycje). Przy rozbieraniu ważne jest, aby:
- po odkręceniu 6 śrób rozszerzać tak sprzęt, żeby obie cewki poszły w jedną stronę razem z ramką obudowy, jak jedna pójdzie, a druga zostanie, to czeka delikwenta dłubanie masy i lutowanie końców uzwojeń,
- po wstępnym rozszerzeniu (otwarciu) NIE przechylać, tylko ciągnąć nadal równolegle, żeby nie skrzywić kotwic elektromagnesu i grzybków zaworów.
Jeszcze jedno - jeżeli Wam stukają elektrozawory, ale działają poprawnie - nie warto się za to brać.
bmw-inpa.pl
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
-
BlacKSmitH
- Bywalec