Witam,
wiem że temat lekko powtórzony ale te inne jakoś mocno rozstrzelone...
zmieniałem dziś uszczelkę pod pokrywą zawórów bo już nieźle waliło, w wężach od IC mam olej (tzw. normalne ilości - nie leje się ale nie jest też sucho), filtr powietrza idealnie czysty, turbina suchutka, pracuje bdb. Problem mam z tym g**** zaworem na "czubku" kolektora wydechowego czyli chyba właśnie EGR'em, olej kapie mi z pod tego "kapsla" niby po kropelce ale w takich ilościach, ze mam wiecznie zalany cały alternator który to pewnie jeszcze rozchalpuje i do tego ubywa mi oleju co nie miało miejsca zanim to g**** nie zaczęło kapac. Pytanie - co najlepiej z tym zrobic, ew jak uszczelnic, naprawic, wymienic ?? bo jeżdzę na castrol'u 5w40 turbo diesel i doolewanie oleju jest dośc kosztowne, z góry dzięki, pzdr
Mam to samo. Czyszczenia nic nie da jedynie wymiana na nowy zawor egr. jesli nie jestes ekologiem to odlacz egr i zaklej ten otwor na dole przez ktory ci cieknie.
Montaż sterowników centralnych zamków,alarmów, diagnostyka INPA oraz aktywacja ukrytych funkcji. Szczegóły na PW. Pozdrawiam.
biernus pisze:Odkrecic caly kolektor wlacznie z EGR-em.
Wyczyscic kolektor
wyczyscic EGR + rure za
zmienic uszczelke EGR na nowa (koszt kilk pln w ASO)
Czy to jest czasochłonna,skomplikowana robota? Jkie narzędzia potrzebne?
biernus pisze:Odkrecic caly kolektor wlacznie z EGR-em.
Wyczyscic kolektor
wyczyscic EGR + rure za
zmienic uszczelke EGR na nowa (koszt kilk pln w ASO)
Czy to jest czasochłonna,skomplikowana robota? Jkie narzędzia potrzebne?
Podstawowe klucze. Rozmiary mozna sprawdzic na realoem.com
Takie czyszczenie full wypas w 2 godzinach powinno sie zamknac.
no 2 godzinki to tak na szybcika zawsze cos wyskoczy - a to sruba sie zapiecze, a to cos innego. mi to zajelo 2 dni ale to tylko dlatego, ze moczylem kolektor dolotowy w benzynie przez noc zeby sie dobrze wyczyscil. na spokojnie bym to w 4 godzinki zrobil.