[ inne] Kosmetyki samochodowe

Polecane materiały eksploatacyjne (płyny, klocki, opony etc.) i kosmetyki - dyskusje, opinie, informacje.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator
Seria: E65-68
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: Nie mam
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

[ inne] Kosmetyki samochodowe

Post autor: Łosiowy »

Witam
Szukam jakiś sensownych kosmetyków do samochodu sprawdzonych i godnych polecenia(ładna pogoda to trzeba podziałać :mrgreen: ).
Co uzywacie do pielęgnacji swoich BMW??.
Ja używałem wosk TURTLE WAX i jakoś tak mi nie podchodzi bez rewelacji.Pasta TEMPO tez słabo wypadła.Moze macie coś do polecenia??
Zastanawiam sie nad kosmatykami tej firmy----> http://www.meguiars.pl/shop/ ktoś coś słyszał lub testował.

Pozdrawiam
Obrazek
tomek-tarnow
Bywalec

Post autor: tomek-tarnow »

ja jade auto "DAJMON BRAJTEM" niebede pisal ile kosztuje taki wax :mrgreen:

opony maluje tym samym czym malowane sa opony aut w salonie polysk opon ok tygodnia !!! rewelacja
HoodY
Bywalec

Post autor: HoodY »

Ja tam nabłyszczam mleczkiem Formuła 1 w środku oczywiscie Plak firmy ''Auto Land'' na szybki Mr.Muscle czy jakos tak oczywiscie sciereczka z ''mikrofibry'' do plastików na zderzakach czasem czernidło a opony specjalnym preparatem ''Gumlax'' noi po kazdym myciu wosk na mokro:D
Paweel
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podkarpackie

Post autor: Paweel »

trochę mnie zaciekawiłeś łosiowy o tych kosmetykach z linka. ciekawi mnie ich skuteczność bo ceny np wosków do tanich nie należą. więc przyłączam się do prośby może ktoś miał z nimi doczynienia.
Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator
Seria: E65-68
Model: Nie mam
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Post autor: Łosiowy »

Paweel pisze:trochę mnie zaciekawiłeś łosiowy o tych kosmetykach z linka. ciekawi mnie ich skuteczność bo ceny np wosków do tanich nie należą. więc przyłączam się do prośby może ktoś miał z nimi doczynienia.
No własnie i tu jest pytanie czy naprawde sa warte tej ceny?????Chyba bedzie trzeba przetestowac osobiście :mrgreen:
Obrazek
nara
Bywalec
Seria: E39
Model: 525tds
Województwo: Wielkopolskie
Kontakt:

Post autor: nara »

Ja staram sie używać kosmetyków PRESTONE. Kupuję je m.in. w www.autokosmetyki.pl Do lakieru używam mleczka Car-Wax. Jest rewelacyjne, bo mozna nakładać w słońcu, nie trzeba uważać na plastiki i się człowiek nie napracuje bo nie trzeba tego polerować tylko wystarczy zetrzeć szmatką i efekt jest murowany. Do opon używam takiego olejku ale widzę, że już go w tym sklepie nie ma.

Nie polecam natomiast >>>TEGO<<< przeparatu do czyszczenia szyb. Jeśli ktoś ma na szybie m.in. odpryski to w tych miejscach pozostaje biały nalot od tego płynu i jest to uciążliwe do usunięcia. Poza tym nie widzę jakiś specjalnych efektów po zastosowaniu tego specyfiku. Jednym słowem - nie warto.
lw
Bywalec
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: lw »

FAST WAX firmy PRESTA jest super i do tego ściereczki DuPont białe :cool:
Mechatronika pojazdowa, diagnostyka komputerowa TEXA. Serwis opon.
gg 12326126, DÄ…browa Biskupia ,okolice
sebaTDS
Bywalec
Seria: E34
Rocznik: 1991
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: sebaTDS »

Podepnę się do tematu, wielu z was pewnie posiada siedzenia ze skóry, czy możecie napisać jakich środków stosujecie? Może znacie jakieś środki do renowacji skóry, bo moje jest już lekko popękana. Osobiście niedawno przesiadłem się na środek CarPlan i jestem zadowolony, ale niekiedy jak wejdzie w pęknięcia to zostawia białe ślady ciężkie do usunięcia. Niedawno znajomy polecił mi zwykłą pastę do bótów z jakimiś olejkami, ale ciężko beżowy kolor.

[ Dodano: Pią Lip 04, 2008 2:13 pm ]
A i jeszcze jedno, czy robiliście kiedyś czymś podsufitkę, bo ja kupiłem nową, bo stara była zajechana(brudna i poodklejana) i chciałbym ją lekko odświezyć, ale tak żeby się nieodklejała. Może macie jakieś doświadczenie z tym?
KML
Bywalec
Kontakt:

Post autor: KML »

Ja ostatnio czyściłem jakimś mleczkiem i też w zagłębieniach zostały białe ślady.
Jak Ci nie przeszkadza błyszczenie się skóry to potraktuj ją plakiem, jak tak zrobiłem i wyglądała naprawde ładnie, czarny błyszczący kolor.
Do renowacji niektórych miejsć użyłem środka renoskór , poszukaj na allegro.
Andre_t
Świeżak
Świeżak

Post autor: Andre_t »

Witam!

Z przyjemnością polecałbym produkty "Nu Finish", jednak jest mały problem - od kilku lat nie ma ich w naszym kraju!

Z jednej strony chcę się podzielić doświadczeniem, bardzo pozytywnym doświadczeniem, związanym ze stosowaniem ich. Z drugiej strony natomiast, nie chcę na Forum rozbudzić „niezdrowego apetytu”, gdy "towar" w naszym "czwartym świecie" już od kilku lat jest niedostępny...

Bardzo proszę, na początek strona WWW producenta:

http://www.nufinish.com/

Teraz krótkie wyjaśnienie: pod koniec lat '90 poprzedniego tysiąclecia kolega namówił mnie do zakupu "kompletu" Nu Finish (szampon, żółta butelka, i "szuwaks" do konserwacji lakieru, pomarańczowa butelka), było to w warszawskim Selgrosie. Zużyłem tych kompletów ?kilka? (na trzy auta, myjąc i pokrywając je szuwaksem dwa razy w roku - po zimie i przed wyjazdem sierpniowym, i wystarczało!) a dziś, z braku na naszym rynku, marzę o zakupie, choć jednej flaszki... i myję jeszcze rzadziej. Zresztą, to i tak się skończy definitywnie za miesiąc. Zostało mi jedynie trochę szamponu.

Proszę potraktować to jako "informację" a nie jako "z pełną świadomością polecam"... gdyż, polecałbym w sumie coś niedostępnego.
Jednak, jeżeli ktoś ma możliwości ściągnięcia tych produktów ze Stanów, niech używa! Żaden wosk, "nano" czy nie "nano" nawet nie dorasta do pięt temu szuwaksowi.
I jeszcze jedno to nie jest wosk - nie trzeba było pracochłonnie polerować! Jedynie zetrzeć "biały osad" pozostały po odparowaniu wody (to wystarczało za całe polerowanie)!
eeech, dobrze powspominać...
Pozdrawiam,

Andre
OpTo
Bywalec

Post autor: OpTo »

do opon polecam srodek z marketu Lidl w sprayu psikasz na opone, powstaje biała pianka, zostawiasz tak na ok 10-20min wszystko ladnie splynie pianka zniknie a opona czarna jak wegiel, co za tym idzie co wizyta na myjni opona jakby swierzo po konserwacji ;) cena srodka ok 8pln ;)
1/4 mili z BMW to jak łowienie ryb z dziwką....jest fajnie ale nie po to ja masz ;)
Andre_t
Świeżak
Świeżak

Post autor: Andre_t »

Andre_t pisze:Witam!

Z przyjemnością polecałbym produkty "Nu Finish", jednak jest mały problem - od kilku lat nie ma ich w naszym kraju!

Z jednej strony chcę się podzielić doświadczeniem, bardzo pozytywnym doświadczeniem, związanym ze stosowaniem ich. Z drugiej strony natomiast, nie chcę na Forum rozbudzić „niezdrowego apetytu”, gdy "towar" w naszym "czwartym świecie" już od kilku lat jest niedostępny...

Bardzo proszę, na początek strona WWW producenta:

http://www.nufinish.com/

Teraz krótkie wyjaśnienie: pod koniec lat '90 poprzedniego tysiąclecia kolega namówił mnie do zakupu "kompletu" Nu Finish (szampon, żółta butelka, i "szuwaks" do konserwacji lakieru, pomarańczowa butelka), było to w warszawskim Selgrosie. Zużyłem tych kompletów ?kilka? (na trzy auta, myjąc i pokrywając je szuwaksem dwa razy w roku - po zimie i przed wyjazdem sierpniowym, i wystarczało!) a dziś, z braku na naszym rynku, marzę o zakupie, choć jednej flaszki... i myję jeszcze rzadziej. Zresztą, to i tak się skończy definitywnie za miesiąc. Zostało mi jedynie trochę szamponu.

Proszę potraktować to jako "informację" a nie jako "z pełną świadomością polecam"... gdyż, polecałbym w sumie coś niedostępnego.
Jednak, jeżeli ktoś ma możliwości ściągnięcia tych produktów ze Stanów, niech używa! Żaden wosk, "nano" czy nie "nano" nawet nie dorasta do pięt temu szuwaksowi.
I jeszcze jedno to nie jest wosk - nie trzeba było pracochłonnie polerować! Jedynie zetrzeć "biały osad" pozostały po odparowaniu wody (to wystarczało za całe polerowanie)!
eeech, dobrze powspominać...

Uzupełnienie z 15.10.2008r.

Teraz już mogę "polecić" Nu Finisch.

Można go kupić w POLSCE!!!

Firma American Auto ( http://www.americanautoexpert.com/ ) sprowadziła go do Polski! Obecnie czekam na "zestawy" (tak wyglądają - http://www.autobarn.net/rednf333.html) oraz na środek do usuwania rys. Sprowadzą w najbliższym czasie po kilka sztuk każdego z produktów Nu Finish'a - polecam kontakt z Firmą i dokonanie zakupu. Auto naprawdę "lepiej się czuje"... nawet nie wspominając o lakierze. Butelka Nu Finish'a kosztowała mnie 45zł + koszt przesyłki, ale jakbyście zobaczyli jak obecnie wygląda lakier (z 1993r) mojej Buni, to zupełnie inna jakość. WARTO było wydać tych parę złotówek.
Muszę dodać, że dotychczas "smarowałem" Nu Finish'em jedynie nowe i prawie nowe lakiery i nie wiedziałem jak "piorunujący" jest efekt "odświeżenia" starego lakieru...
Pozdrawiam,

Andre
electro
Świeżak
Świeżak

Post autor: electro »

tenzi neutro shampoo- szampon do mycia karoserii, polski, niedrogi, jakosc mistrzostwo swiata, nie widzialem jeszcze tak pieknie umytego samochodu

do skory - sonax emulsja, droga ale jak dla mnie najlepsza

wosk liqui molly hart wax- w tej cenie wysmienity, wszystkie inne woski , a wyprobowalem wiele do 30 pln/opakowanie po prostu sie nie licza, jak za te cene wysmienita jakosc, trzeba polerowac od razu po nalozeniu na karoserie
bumas525
Bywalec
Model: 525td
Rocznik: 1997
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: bumas525 »

ja śmigam f1 butla 20 zł ale jest to bezpieczny wosk efekt satysfakcjonujący a i nie szkodzi lakierkowi bo np. tempo mocno ściera i za często nie można jej stosować albo np past g-3 trzeba uważać żeby nie zobaczyć podkładu hheheh.
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1992
Województwo: Lubuskie

Post autor: karol-lolek »

Do regeneracji lakieru polecam paste G3 Farecla lecz potrzebna jest maszyna a do nabłyszczania mleczko BOLL bardzo ladny efekt. Jeżeli na szybkiego to nawet dobry jest wosk na mokro po każdym myciu Nie polecam pasty Tempo.
Awatar użytkownika
Bagor
Bywalec Gadulec
Seria: E30
Rocznik: 1990
Województwo: Mazowieckie

Post autor: Bagor »

karol-lolek pisze:Do regeneracji lakieru polecam paste G3 Farecla lecz potrzebna jest maszyna
Fareclą G3 można sobie kłopotu narobić, jeśli nie ma się dostatecznej wiedzy. Trzeba używać wody. Duuuużo lepsze są środki firmy 3M. Bardziej wydajne i nie trzeba wody.
Chiptuning silników BMW: http://www.bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?t=1316
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec

Bagor pisze:
karol-lolek pisze:Do regeneracji lakieru polecam paste G3 Farecla lecz potrzebna jest maszyna
Fareclą G3 można sobie kłopotu narobić, jeśli nie ma się dostatecznej wiedzy. Trzeba używać wody. Duuuużo lepsze są środki firmy 3M. Bardziej wydajne i nie trzeba wody.
No szczerze mówiąc trzeba nabrac wprawy aby nie przypalic lakieru najlepiej isc na nauke do lakiernika (z racji ze mam znajomego to mnie nauczył):) ale efekt daje dużo lepszy niz jakie kolwiek srodki lecz powiem szczerze dobrze zrobiona polerkę trzeba robić cały dzień na całym samochodzie.
Awatar użytkownika
Bagor
Bywalec Gadulec

karol-lolek pisze:No szczerze mówiąc trzeba nabrac wprawy aby nie przypalic lakieru najlepiej isc na nauke do lakiernika (z racji ze mam znajomego to mnie nauczył):) ale efekt daje dużo lepszy niz jakie kolwiek srodki lecz powiem szczerze dobrze zrobiona polerkę trzeba robić cały dzień na całym samochodzie.
To zakup środki 3M :) Mniej się narobisz i efekt będzie lepszy niż na Farecli. Farecla jest przestarzała.
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec

Bagor pisze:
karol-lolek pisze:No szczerze mówiąc trzeba nabrac wprawy aby nie przypalic lakieru najlepiej isc na nauke do lakiernika (z racji ze mam znajomego to mnie nauczył):) ale efekt daje dużo lepszy niz jakie kolwiek srodki lecz powiem szczerze dobrze zrobiona polerkę trzeba robić cały dzień na całym samochodzie.
To zakup środki 3M :) Mniej się narobisz i efekt będzie lepszy niż na Farecli. Farecla jest przestarzała.
Jaki środek dokładnie polecasz bo jest tego dużo z firmy 3M ?? na maszyne czy ręcznie?? jak się zrobi cieplo to spróbuje środkow tej firmy
Awatar użytkownika
Bagor
Bywalec Gadulec

karol-lolek pisze: Jaki środek dokładnie polecasz bo jest tego dużo z firmy 3M ?? na maszyne czy ręcznie?? jak się zrobi cieplo to spróbuje środkow tej firmy
Na maszynę. Zależy w jakim stanie jest lakier. Jeśli mocno zniszczony, to zestaw 09374 (mocno ścierny), 09375 (lekko ścierny), 09376 (wykańczający).
Jeśli tylko odświeżenie lakieru, to wystarczy 09375 a potem 09376.
ODPOWIEDZ