[e39] problem z aut. skrzynią czy może komputer?
Moderator: Moderatorzy
[e39] problem z aut. skrzynią czy może komputer?
witam.
problem zaczął się od tego ze jakis czas temu auto po wciśnięciu gazu do deski zatrzymywalo sie na 4 biegu przy ok. 3500 obrotów, troche pomyslało i dalej w rurę. później problem sie pogorszył bo od 2 biegu w cale nie chciał zmieniać biegów i można było go piłować a ten nic.
dodam ze przy tym cały czas świeciła się kontrolka od kontroli trakcji i nie dało się jej wyłączyć.
mechanik podpiął do komputera i okazało sie ze jest walnięty czujnik w przednim lewym kole który odpowiada właśnie na kontrolę trakcji i abs. wykasowali błędy, wstawili nowy czujnik i przez jaki czas było dobrze.
Minął miesiąc, jadę spokojnie do Augustowa a ten nagle nie wrzuca mi piątki. Od razu pojechałem do mechanika, podpieli komputer, były błędy które wykasowali, czujnik wyczyścili bo ponoć dobry i oddali. Jeden dzień pojeździl dobrze,a dzis znów komedie. Jeździ tylko do 3 biegu i poza tym podczas hamowania dziwnie drży pedał, czuje to na nodze. Chyba sie załamałem, juz nie jadę do tego warsztatu i dlatego pisze tutaj, może ktoś miał podobny problem. Proszę o pomoc!
aha, jeszcze jest to że jak dam mu rurę to nie przyśpiesza, wszystko przez jakiś czas stoi w miejscu, probuje coś zdziałać i nic. Jak by chciał a nie mógł.
jestem ciekaw czy to może komputer sterujący skrzynią, czy jednak skrzynia...
problem zaczął się od tego ze jakis czas temu auto po wciśnięciu gazu do deski zatrzymywalo sie na 4 biegu przy ok. 3500 obrotów, troche pomyslało i dalej w rurę. później problem sie pogorszył bo od 2 biegu w cale nie chciał zmieniać biegów i można było go piłować a ten nic.
dodam ze przy tym cały czas świeciła się kontrolka od kontroli trakcji i nie dało się jej wyłączyć.
mechanik podpiął do komputera i okazało sie ze jest walnięty czujnik w przednim lewym kole który odpowiada właśnie na kontrolę trakcji i abs. wykasowali błędy, wstawili nowy czujnik i przez jaki czas było dobrze.
Minął miesiąc, jadę spokojnie do Augustowa a ten nagle nie wrzuca mi piątki. Od razu pojechałem do mechanika, podpieli komputer, były błędy które wykasowali, czujnik wyczyścili bo ponoć dobry i oddali. Jeden dzień pojeździl dobrze,a dzis znów komedie. Jeździ tylko do 3 biegu i poza tym podczas hamowania dziwnie drży pedał, czuje to na nodze. Chyba sie załamałem, juz nie jadę do tego warsztatu i dlatego pisze tutaj, może ktoś miał podobny problem. Proszę o pomoc!
aha, jeszcze jest to że jak dam mu rurę to nie przyśpiesza, wszystko przez jakiś czas stoi w miejscu, probuje coś zdziałać i nic. Jak by chciał a nie mógł.
jestem ciekaw czy to może komputer sterujący skrzynią, czy jednak skrzynia...
Witaj ,mozliwe ,że masz za mało powietrza w jakims kole ,ja tak miałem i mi nie wrzucała piatki ,albo którys z czujnikow ABS szwankuje ,ten czujnik tez jest czujnikiem ASC. Tutaj chodzi o obwód koła i naturalnie jego obroty. Podepnij do kompa i wszystko wyjdzie od razu .Pozdrawiam 
P.S. sprawdz czy nie ,masz luzu na łozysku koła
- Łosiowy
- Administrator

- Seria: E65-68
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Pomorskie
Kiedyś czytalem ciekawy artykuł jak koles wydał 10tysi na naprawe skrzyni Naprawy nic nie dawaly ciagle skrzynia wchodziła w tryb awaryjny Wystarczyło sprawdzić cisnienie w kołach.To było najdrozsze pompowanie ogumieniaelvis pisze:Witaj ,mozliwe ,że masz za mało powietrza w jakims kole ,ja tak miałem i mi nie wrzucała piatki ,albo którys z czujnikow ABS szwankuje ,ten czujnik tez jest czujnikiem ASC. Tutaj chodzi o obwód koła i naturalnie jego obroty. Podepnij do kompa i wszystko wyjdzie od razu .Pozdrawiam
Pozdrawiam
witam, dzięki za podpowiedzi.
ci "dobrzy" mechanicy u których to robiłem powiedzieli ze oleju w skrzyni sie nie zmienia, wiec tego nie robiłem i podejrzewam ze nawet nie było to sprawdzane.
co do kół to jest ok.
narazie poszukam kogoś dobrego a póżniej sie tym wszystkim zajmę.
mam nadzieje ze to nie jest walnięta skrzynia.
pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
ci "dobrzy" mechanicy u których to robiłem powiedzieli ze oleju w skrzyni sie nie zmienia, wiec tego nie robiłem i podejrzewam ze nawet nie było to sprawdzane.
co do kół to jest ok.
narazie poszukam kogoś dobrego a póżniej sie tym wszystkim zajmę.
mam nadzieje ze to nie jest walnięta skrzynia.
pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
...
wlasnie mialem to samo,z ta mala roznica ,ze kilka rzeczy mi sie "przydazylo" w 1 czasie 
1 - mialem zmienione kola z 15 na 19 bez podpowiedzi do mojej Pani,ze ma inne lakierki ....
2 - zmiana oleju w skrzyni,o ktora az sie prosila,a zawsze jakas wymowka byla
(az wstyd pryzynac jak *ladnie* pachnial,i ten piekny czarny kolor)
3 - i najlepsze - w drodze na wymiane oleju zaczelo pieknie grac lozysko
.............. i tez mi rece opadaly ,ale jakos mi przeszlo,kiedy sie wszystko ustabilizowalo
pzdro
[/list]
1 - mialem zmienione kola z 15 na 19 bez podpowiedzi do mojej Pani,ze ma inne lakierki ....
2 - zmiana oleju w skrzyni,o ktora az sie prosila,a zawsze jakas wymowka byla
3 - i najlepsze - w drodze na wymiane oleju zaczelo pieknie grac lozysko
.............. i tez mi rece opadaly ,ale jakos mi przeszlo,kiedy sie wszystko ustabilizowalo
pzdro
witam z ta skrzynia to widze jakies smieszne rzeczy koledzy pisza? co wspolnego cisnienie w oponach do zmiany biegow w automacie?w tym modelu powinien w takim przypadku zaswiecac sie komunikat: GETRIEBEPROGRAM-usterka w elektronicznym sterowaniu automatycznej skrzyni biegow.Przerabialem to na wiosne w swoim E39 tds 1997 i pan mechanik mowil/ze mozna tak jezdzic i nic sie nie stanie.nieprawda bo samochod rusza i jedzie na jednym biegu(na 3lub 4) i mozna tak tylko do serwisu bo mozna uszkodzic skrzynie.Okazalo sie po podpieciu do fachowego kompa w jezyku nienieckim(program z serwisu bmw)ze eletryczny elektrozaworek olejowy w skrzyni niedomaga.Wynienili i jest super.Mam wlniety czujnik od ABS-u itez przy chamowaniu kopie w pedal ale biegi automat zmienia superowo.Dodam,ze moja bejca ma nalatane prawie 400 tysi a nie jak przewaznie 180lub 200.

lis
> Moze smieszne ,ale prawdziwe kolego ,Getriebenotprogram to Jedna sprawa ,a cisnienie w kołach , co zarazem zmienia jego obwód i obroty to Druga sprawa ,więc nie mieszaj tych spraw. Nie bedzie komunikatu GETRIEBENOTPROGRAM ,gdy beda inne obroty jednego z koł ,czujnik ABS jaki jest zarazem czujnikiem ASC ,wykrywa te róznice i daje sygnał do sterownika skrzyni jaki nie włacza wyzszych biegów. Pozdrawiaml_mariusz pisze:witam z ta skrzynia to widze jakies smieszne rzeczy koledzy pisza? co wspolnego cisnienie w oponach do zmiany biegow w automacie?w tym modelu powinien w takim przypadku zaswiecac sie komunikat: GETRIEBEPROGRAM-usterka w elektronicznym sterowaniu automatycznej skrzyni biegow.Przerabialem to na wiosne w swoim E39 tds 1997 i pan mechanik mowil/ze mozna tak jezdzic i nic sie nie stanie.nieprawda bo samochod rusza i jedzie na jednym biegu(na 3lub 4) i mozna tak tylko do serwisu bo mozna uszkodzic skrzynie.Okazalo sie po podpieciu do fachowego kompa w jezyku nienieckim(program z serwisu bmw)ze eletryczny elektrozaworek olejowy w skrzyni niedomaga.Wynienili i jest super.Mam wlniety czujnik od ABS-u itez przy chamowaniu kopie w pedal ale biegi automat zmienia superowo.Dodam,ze moja bejca ma nalatane prawie 400 tysi a nie jak przewaznie 180lub 200.![]()
Kolego napisalem,ze tez mam padniety czujnik ABS i zaswieca sie na zolto kontrolka ABS i ASC czyli kontrola trakcji i jakos automat zmienia wszystkie biegi.A wnioskujac z twojej odpowiedzi nie powinien.Chyba troche sie mylisz,i od kiedy kontrola trakcji nie pozwala automatycznej skrzyni biegow na zmine przelozenia na wyzsze lub nizsze?
[ Dodano: Sro Wrz 03, 2008 11:30 am ]
I wlasnie skoro mam padniety czujnik ABS i nidziala on w czasie jazdy to i kontrola trakcji tez tak jak mowisz to niepowinienem chyba ruszyc zmiejsca???????????
I wlasnie skoro mam padniety czujnik ABS i nidziala on w czasie jazdy to i kontrola trakcji tez tak jak mowisz to niepowinienem chyba ruszyc zmiejsca???????????
lis
> Nie wiem co masz w swoim aucie bo kontrolka ASC moze świecic z róznych powodów ,ale jedno jest pewne ,ze gdy koła maja rozne obwody ,to automat np nie włącza 5 biegu ,tak miałem w swoim aucie po założeniu zapasul_mariusz pisze:Kolego napisalem,ze tez mam padniety czujnik ABS i zaswieca sie na zolto kontrolka ABS i ASC czyli kontrola trakcji i jakos automat zmienia wszystkie biegi.A wnioskujac z twojej odpowiedzi nie powinien.Chyba troche sie mylisz,i od kiedy kontrola trakcji nie pozwala automatycznej skrzyni biegow na zmine przelozenia na wyzsze lub nizsze?
W tym przypadku co opisalismy to poprostu chodzi oto, ze kontrola trakcji nie to ,ze niepozwala zmieniac biegow na wyzsze tylko przeciwdziala takiej a takiej predkosci oracajacych sie kol w samochodzie i moze byc takie odczucie jakby auto jechalo na 4-tym biegu.Pewnie ze wzgledow bezpieczenstwa czujniki w kolach przy roznej ich srednicy podaja rozne odczyty i tak sie moze dziac.No inie wiem czy u kiolegi,ktory ma problem ze skrzynia byl komunikat o trybie awaryjnym czy nie?A my sie chyba dogadalismy w bardzo kuturalny sposob.Dzieki za dyskusje i na temat. 
lis
Kolego ELVIS masz racje z przełanczaniem biegów jak asc/abs sie zapali to auto przełancza biegi na wyższych obrotach i do 4, dopiero po zmianie połozenia dzwigni biegów na S i z powrotwm na D to nam przełączy na 5 ale tylko to jest na chwile. Czy wiesz jak może sprawdzić czujnik ABS np. omomierzem? Bo moja becia też szwankuje.