[E36] Bardzo Glośne Klekotanie kolektora ssącego co to może

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Daro280
Bywalec Wyjadacz

Post autor: Daro280 »

uuuuuuuuuuuuu to juz nie pomoge, u mnie gdy zdjelo sie paski bylo cichutko,
oddaj do porzadnego warsztatu i juz.
Awatar użytkownika
Stoko
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Łódzkie

Post autor: Stoko »

byłem u porządnego mechanika i podejrzewa rozrząd wiec muszę chyba kaskę ciułać bo to nie mały wydatek :cry:
sPRYTny
Świeżak
Świeżak

Post autor: sPRYTny »

Mam ten sam problem i u mnie podejrzewają jeden z tłoków podobno jest przegrzany. Na tym klekocie przejechałem juz ponad 30 tys km i jeszcze chodzi. Ma buta troche kopci jak cisne :) przymierzam sie do naprawy tego :) :razz: a i ja mam silnik TDS 1.7 E36 (318)
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

sPRYTny pisze:Mam ten sam problem i u mnie podejrzewają jeden z tłoków podobno jest przegrzany. Na tym klekocie przejechałem juz ponad 30 tys km i jeszcze chodzi. Ma buta troche kopci jak cisne :) przymierzam sie do naprawy tego :) :razz: a i ja mam silnik TDS 1.7 E36 (318)
To radził bym jak najszybciej do warsztaciku,bo dni są policzone...jak korbowody wyjdą bokiem,to ... wiadomo co :evil:
Daro280
Bywalec Wyjadacz

szalenstwo tak jezdzic
Monroe
Bywalec

Post autor: Monroe »

Ale z was moski..! jesli nawet jest to kolo pasowe to zdjecie paska nic wam nie da bo to kolo pasowe napedza pasek ktory napedza klimatyzacje pompe wody i wspomagania alternator. Kolo pasowe jest mocowane do walu korbowego a po odpaleniu silnika jesli on chodzi to i kolo pasowe chodzi. Takze zdjecie paska tu akurat nic nie da. Kolo pasowe w tds'ie sklada sie z 2 lub 3 czesci. 2 czesci kola wchodza jedno w drugie i sa polaczone one guma. po zdjeciu paska i dostepie do kola musialobys zlapac kolo albo czyms podwarzac i probowac nim poruszac do siebie i od siebie na przemian. W momencie kiedy bedzie sie gielo na lewo i prawo bd mial odpowiedz bo w miare mozliwosci powinno byc sztywne
Awatar użytkownika
miki100o
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: miki100o »

moski?no niezle..zdjecie paska pomaga w zdiagnozowaniu awarii koła pasowego,gdyz nie ma wtedy naprezen spowodowanych naciagiem...Pozdrawiam.
Daro280
Bywalec Wyjadacz

sam jestes mosiek... pewnie ze zdjecie ze paska pomaga i nie gadaj bzdur bo chyba mi padlo kolo pasowe i gdy zdjolem pasek bylo cichutko a gdy zalozylem to walilo, wiec nie wmawiaj ze "krowy sa czerwone" to tyle bo sie zbulwersowalem....
Monroe
Bywalec

Dalej uwazam was za mośków bo po co sie meczyc i sciagac ten pasek jak mozna poprostu od spodu zlapac za to kolo badz podwazyc je i zobaczyc czy lata i tyle. Jak bd wywalone to tak czy inaczej z paskiem czy bez mozna to sprawdzic. A jak juz macie watpliwosci i upieracie sie z tym sciaganiem paska to odrazu najlepiej jest sciagnac calkiem to kolo i zobaczyc po obudowie rozrzadu czy nie ocieralo o nia
łysy
Świeżak
Świeżak

Post autor: Å‚ysy »

A umnie był ścięty klin koła- wymieniłem i dalej klekocze (stuka),a pozatym wszystko
wpożo. Co dalejj....
BMW TDESIK
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1998
Województwo: Małopolskie

Post autor: Tomek 85 »

Czy tego koła nie można zastąpić innym bez tego tłumika drgań? A może ktoś próbował już? Zastanawiałem się nad tym i może od jakiegoś innego silnika by podeszło?
bumas525
Bywalec
Seria: E39
Model: 525td
Rocznik: 1997
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: bumas525 »

kolego mosiek z nic mądrego nie powiedziałeś bo zdjęcie paska wiele mówi i wiele można po przez to wiele zdiagnozować
Ostatnio zmieniony 16 sty 2009, 21:18 przez bumas525, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
miki100o
Bywalec
Seria: E34
Rocznik: 1994
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: miki100o »

kolega mosiek jest podobno mechanikiem,a staz ma duzy pewnie jak na swoje 21 lat :twisted:
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Koledzy,uważam że każdy sposób jest dobry na zdiagnozowanie usterki,byle był skuteczny...
każdy ma swoje sposoby. :wink:
Monroe
Bywalec

Przynajmniej jakis mam w porównaniu do was forumowe mośki..! Przecztacie pare tematow na forach uslyszycie gdzies piate przez dziesiate i sie wymadrzacie..! Albo piszecie o rzeczach o ktorych ze komo wam mechanik powiedzial co w żeczywistosci pewnie naściemnial i w dodatku polowe przekrecicie. A ja w swoim zyciu nie jeden silnik TDS'a zrobilem takze mi nie wpierajcie :P Moze i mam 21 lat tylko ze naprawialem juz ludzia samochody w wieku 15 lat a stycznosc z autami zaczolem miec majac 13 przezzucajac sie wczesniej ze skuterow
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

Kolego Monroe, zbastuj trochę bo ton Twoich wypowiedzi niezbyt dobrze o Tobie świadczy.

Forum służy do wymiany informacji i opinii a nie obrzucania się błotem dlatego spory załatwiajcie przez PW.

PS Następnym razem za obrażanie innych użytkowników będzie ostrzeżenie.
PS2 Popraw swoją ortografię
Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
payonc
Bywalec
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Podlaskie

Post autor: payonc »

a propos tego kola pasowego to w 318tds nie jest to kolo z guma tylko zwykle metalowe... wiec nie moze stukac
mój TDS'ik //bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=2145
Monroe
Bywalec

Przepraszam za swoje wypowiedzi Administratorów forum. Ale gdy widzę taka stertę bredni to aż mnie w oczy kuje :/ A co do moich błędów to nie jest nigdzie napisane żeby pisać poprawnie. Także to pouczenie nie było konieczne.
Daro280
Bywalec Wyjadacz

Przynajmniej jakis mam w porównaniu do was forumowe mośki..!
tez jestes na forum takze obrazaz i samego siebie :mrgreen:
Jaco1982
Świeżak
Świeżak

Post autor: Jaco1982 »

witam jestem świerzym użytkownikiem, nie chciałem zakładac nowego postu bo mój problem jest podobny, chodzi mi o głośną prace silnika, tzn. ani nie kopci jak dodaje gazu, ani obroty nie skaczą a mocy moja basia nie straciła, jak chodzi na luzie to wydaje się ze ma wyższe obroty, mimo że normalnie wskazuje te 700 i chodzi normalnie, stało sie to po wypadku, miałem lekkiego dzwonka i chłodnica oparła się o wiatraki (jest teraz troche "krzywy" :D), jeśli chodzi o zawieszenie silnika to wymienione były wszystkie poduchy także nie dotyka do karoserii (drgania mogły by spowodowac ten dźwięk ale to nie to), pytam się czy czasem to może byc coś związane z wisko ????
ODPOWIEDZ