Jak wymienic termostat 325 TD
Moderator: Moderatorzy
-
Leonn
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325td
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Łódzkie
Witam czy mogl by mi ktos opisac jak wymienic termostat w 325 TD bo kupilem 80C i nie wiem jak sie do tego zabrac co rozkrecac a co nie i na co zwracac uwage przy wymianie termostatu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
80C?
Hmm... A nie powinien być przypadkiem koło 87C?
Hmm... A nie powinien być przypadkiem koło 87C?
bmw-inpa.pl
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
-
Leonn
- Bywalec
ok termostat wymienilem wystarczylo odkrecic rure od kolektora i od turbiny zdjac filtr powietrza oslone wentylatora i spuscic plyn z ukladu chlodzenia po czym zdjac dolny lewy waz od chlodnicy i z oslony termostatu, odkrecic 3 srobki i termostat mamy w reku
po wymianie wszystkie dolegliwosci minely wskazoweczka ustawia sie pionowo w samochodzie ogrzewanie ma tryb SAUNA no i jaka poprawa w pedale gazu jak sie silnik dobrze dogrzewa:) pewnie i mniej bedzie palil bo tak to na 55C chodzil
jak kupujecie termostat to polecam niemieckiego wahlera (48 zł) chyba ze chcecie wymieniac termostat co pol roku to francuski Vermot (30 zl) sie nada.
Do 325 TD, TDS na pewno jest 80C orginalny termostat a 87 i 92 to teermostaty do innych silnikow
Pozdrawiam
po wymianie wszystkie dolegliwosci minely wskazoweczka ustawia sie pionowo w samochodzie ogrzewanie ma tryb SAUNA no i jaka poprawa w pedale gazu jak sie silnik dobrze dogrzewa:) pewnie i mniej bedzie palil bo tak to na 55C chodzil
jak kupujecie termostat to polecam niemieckiego wahlera (48 zł) chyba ze chcecie wymieniac termostat co pol roku to francuski Vermot (30 zl) sie nada.
Do 325 TD, TDS na pewno jest 80C orginalny termostat a 87 i 92 to teermostaty do innych silnikow
Pozdrawiam
-
BlacKSmitH
- Bywalec
- biernus
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1993
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Śląskie
- Kontakt:
Hmmm sporo 4 km.Leonn pisze:Masz racje kolego do diesli jest 80 C i ani grama wiecej - wymienilem termostat i narescie wskazoweczka trzyma pion i stoi na bacznosc juz po 4 km gdzies tak no i co najwazniejsze sauna w auciepozdrawiam
U mnie zawsze w granicach 1,5-2,5 biorac pod uwage temperatury jakie mamy za oknem -5 +5
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
W takim razie przepraszam, mój błądBlacKSmitH pisze:Według wszelkich prawideł powinno być właśnie 80*C87*C z tego co wiem to mają termostaty w benzyniakach
bmw-inpa.pl
Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
- biernus
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1993
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Śląskie
- Kontakt:
Aaaa masz TD. Pewnie jest to troszke inaczej.Leonn pisze:4 km to dane orientacyjne chociaz moze szybciej poprostu tamtym postem chcialem powiedziec ze juz wszystko wrocilo do normy i jak wskazowka po 20 km nie wychylala sie poza niebieskie pole tak teraz trzyma pion - a moze TD grzeja sie wolniej od TDS - pozdrawiam
W kazdym razie z tego co slyszalem SREDNIO TDS powinien trzymac pion po wlasnie ~2KM. Przy sprawnych ukladach.
- ded
- Bywalec Gadulec
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Mazowieckie
- Kontakt:
Odgrzeje temat bo termostat przedwczoraj odmowil posluszenstwa i bede go wymienial w swojej e36. Biore wahlera nauczony doswiadczeniem innych kolegow.
I teraz pytanko czy trzeba zdemontowac to wszystko co napisal Leonn? W sam naprawiam jest info ze wystarczy zdjac obudowe wentylatora. Jak przeczytalem info w ksiazce to chcialem sie sam brac, ale teraz sie zastanawiam czy przypadkiem nie rozgrzebie i nie stane w martwym punkcie
Termostat byl ponoc wymieniany rok temu przez poprzedniego wylasciciela. Ja smigalem do tej pory bez zastrzezen ale jakis miesiac temu musialem awaryjnie dolac H2O z kranu + koncentrat. Nie zmienialem tego przez miesiac bo ciagle mialem cos innego na glowie. Teraz po zmianie plynu na prestone i wymianie zbiorniczka wyrownawczego cisnienie w ukladzie wreszcie bylo dobre a minely 2 dni i termostat odmowil posluszenstwa. Jak myslicie, zbieg okolicznosci czy ja popsulem?
I teraz pytanko czy trzeba zdemontowac to wszystko co napisal Leonn? W sam naprawiam jest info ze wystarczy zdjac obudowe wentylatora. Jak przeczytalem info w ksiazce to chcialem sie sam brac, ale teraz sie zastanawiam czy przypadkiem nie rozgrzebie i nie stane w martwym punkcie
Termostat byl ponoc wymieniany rok temu przez poprzedniego wylasciciela. Ja smigalem do tej pory bez zastrzezen ale jakis miesiac temu musialem awaryjnie dolac H2O z kranu + koncentrat. Nie zmienialem tego przez miesiac bo ciagle mialem cos innego na glowie. Teraz po zmianie plynu na prestone i wymianie zbiorniczka wyrownawczego cisnienie w ukladzie wreszcie bylo dobre a minely 2 dni i termostat odmowil posluszenstwa. Jak myslicie, zbieg okolicznosci czy ja popsulem?
-
Leonn
- Bywalec
Zrob tak jak napisalem
robota kiedys troche dluzej teraz zrobil bym to w pol godziny z jednym browarkiem
Pozdro w razie czego pytaj
ps. zalozylem wahlera i od tamtej pory 2 lata mam spokoj ciagle sauna w aucie
Pozdro w razie czego pytaj
ps. zalozylem wahlera i od tamtej pory 2 lata mam spokoj ciagle sauna w aucie
- ded
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
Tak zrobie ale dopiero jutro rano sie za to wezme
Udalo mi sie znalezc wahlera za 76zl od reki wiec nie zastanawialem sie nad wyborem. Szczegolnie po przypadku adam-bmw.
-
Leonn
- Bywalec
mi sie udalo znalezc za 56 ale 2 lata temu to ceny podskoczyly... problemu z wymiana nie ma zadnego tylko pozniej za mocno nie dociagaj srob od kolanka i do diesla 80C a nie 87/92 (bezyna) i z odpowietrznikiem czyli taka kulka u gory (montowana rowniez do gory) pozdro
- ded
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
Co do wyboru to z katalogu IC bralem wiec ofkors 80*C i odpowietrznik. Jesli chodzi o montaz to tutaj jest fajna instrukcja http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=18817 tylko foty sie wszystkie nie otwieraja. Nie ma tu slowa o demontarzu obudowy wentylatora...
Edit: No i zrobione, nie sciagalem obudowy wentylatora, nie bylo takiej potrzeby. Zdjalem filtr powietrza razem z obudowa i rure do egr bo przeszkadzala. Sam termostat mial jeszcze logo bmw wiec swoje przezyl. Zablokowala go uszczelka ta mala w srodku. Zewnetrzna natomiast byla w strzepach. Nie bylo mowy jej wyjeciu a raczej oczyszczeniu z jej pozostalosci
Edit: No i zrobione, nie sciagalem obudowy wentylatora, nie bylo takiej potrzeby. Zdjalem filtr powietrza razem z obudowa i rure do egr bo przeszkadzala. Sam termostat mial jeszcze logo bmw wiec swoje przezyl. Zablokowala go uszczelka ta mala w srodku. Zewnetrzna natomiast byla w strzepach. Nie bylo mowy jej wyjeciu a raczej oczyszczeniu z jej pozostalosci