wymiana turbo

Tematy dotyczące mechanizmu doładowania i turbiny.

Moderator: Moderatorzy

pele78
Bywalec

wymiana turbo

Post autor: pele78 »

Koledzy jestem tu nowy i mam pare pytanek.Turbo mi siada gwizda i łyka olej.Mam dobrego dostawce i kupiłem za 450 w dobrym stanie i mam pytanko czy wymiana jest trudna.Ile się schodzi
Adam_E34
Bywalec

Post autor: Adam_E34 »

A ja mam inne pytanie .. czy turbo od 3.0d podejdzie do tds-a?? jesli tak to jak to sie sprawuje??
Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator
Seria: E65-68
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: Nie mam
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Post autor: Łosiowy »

Adam_E34 pisze:A ja mam inne pytanie .. czy turbo od 3.0d podejdzie do tds-a?? jesli tak to jak to sie sprawuje??
Niestety nie da rady zamontować turbinki od 3.0d
Obrazek
Adam_E34
Bywalec

dlaczego ??
Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator

To są inne turbiny sterowanie itp.3.0d ma zmienna geometrie.Z e34 do e39 nie pasuje
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=40
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=40
Obrazek
Adam_E34
Bywalec

no wlasnie o to chodzi ze ma zmienna geometrie... a mocowanie tej od 3.0 sterowanej nie elektronicznie a podcisnieniem jest identyczne... tylko wylot cisnienia bedzie do gory...
Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator

Dokładnie Ci nie odpowiem kiedyś sie pytałem czy można zamontować inną powiedzieli ze zadna z nowszych nie podejdzie 2.5d 3.0d.(z tego co wypatrzylem na rysunkach widać ze sterowanie jest inne tam są elektro-zawory).Co chcesz osiągnać przez zamontowanie od 3.0..
Obrazek
Adam_E34
Bywalec

lepsze wkrecanie sie turbiny z zmienna geometria spowoduje to ze bedzie lepiej ciagna od dolu i wiecej pompowala... a sterowanie zawsze mozna zmienic w kazdej turbinie
tdserek
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie
Kontakt:

Post autor: tdserek »

Adam_E34 pisze:lepsze wkrecanie sie turbiny z zmienna geometria spowoduje to ze bedzie lepiej ciagna od dolu i wiecej pompowala... a sterowanie zawsze mozna zmienic w kazdej turbinie
probowales:D buehue ciekaw jestem jak chcesz zmienic sterowanie nadcisnienowe na podcisnieniowe:D
troche mocniejsze m51 [biturbo] 2xxKM i 4xxNM
oraz
troche mocniejsze m52 [turbo] 3xxkm i 4xxnm stage1
troche mocniejsze m50 [turbo] 4xxkm i 5xxnm stage2
troche mocniejsze m50s[turbo] 5xxkm i 6xxnm stage3
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Model: 525tds
Województwo: Małopolskie

Turbina od 3.0d do 2.5TDS

Post autor: Tomek 85 »

Co myślicie o tym?
po modyfikacji:
Sterowanie od oryginalnej, zostaje jeszcze kwestia obrócenia dźwigni o 180 stopni lub uchwytu mocowania sterowania i zmieszczenia turbinki, dorobienia kryzy\przejścia aby dało się ją przykręcić do kolektora wydechowego i wszystko było szczelne, przerobić należy także układ wydechowy.
Modernizacja może droga ale mamy turbinke o zmiennej geometrii.

Wracając do zapytania zakładającego temat.
Nie jest trudne tylko trzeba uważać żeby nie urwać szpilek od kolektora wydechowego do których jest przykręcona turbina będą zardzewiałe napuść to wcześniej WD40 i oczyść. Reszta to już bajka, nie ma tam co pomylić.A czas to pojęcie względne 1 będzie się z tym bawił 8h a ktoś inny w 1 się wywinie jak sie nic nie skomplikuje.
I kup sobie uszczelkę między kolektor a turbinę.

czy możliwe jest ten swap turbiny z e39 3.0d z takimi poprawkami jak napisałem?
tdserek
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Województwo: Dolnośląskie
Kontakt:

Post autor: tdserek »

wszystko jest mozliwe tylko to sa duze koszta:D i nie wiem po co chcesz przekladac turbine jak nie bedziesz mial wiecej paliwa? musialbys robic inny program do auta...

jezeli chcesz dobrze pomotac to pomotaj nad dokreceniem do ori kolektora wydechu przejsciowki i zamontuj turbo firmy holset hx50 :D
troche mocniejsze m51 [biturbo] 2xxKM i 4xxNM
oraz
troche mocniejsze m52 [turbo] 3xxkm i 4xxnm stage1
troche mocniejsze m50 [turbo] 4xxkm i 5xxnm stage2
troche mocniejsze m50s[turbo] 5xxkm i 6xxnm stage3
Adam_E34
Bywalec

wydech mam juz przelotowy poco mam zwiekszac teraz dawke paliwa jak nie pompuje mi wiecej?? jesli podejme sie zmiany turbo zrobie i caly soft
Tomek 85
Bywalec Gadulec

Chodzi mi o to, żeby zmniejszyć turbo dziurę-przy dynamicznej jezdzie jest spoko, ale przy spokojniejszej to wkurza. Więcej niż bunią jeżdże ciężarówką a ona największego kopa ma między 1100-1600 obr/min i kręcenie jej wyżej do max 2500 tylko ją zamula 2 turbiny nie wydalają, wiadomo jak się jezdzi ciężarówką aby mało paliła :lol: 420KM ma się nijak do 143 masa robi swoje. Ale do żeczy.
Ktoś się może orientuje ile ta turbinka od 3.0d daje barów?
Serek chodzi mi o to żeby, nie podnosić mocy buni tylko zrobić ją dynamiczniejszą w zakresie niższych obrotów wiadomo że dawkę paliwa trzeba minimalnie zwiększyć zresztą wszystko zależy od turbiny- proporcje muszą być idealne bo inaczej albo temp wzrasta i spalanie stukowe a to nie jest zdrowe dla m51.
Jak myślisz ta turbinka zda egzamin czy szkoda się paprać?
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator
Seria: E34
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: wojtek_blekitny »

Spalanie stukowe masz w silnikach ZI <jest to niekontrolowany, gwałtowny zapłon mieszanki w różnych rejonach komory>, natomiast w ZS nie ma czegoś takiego.
Jeżeli szukasz mocniejszego dołu, zchipuj TDSa, zmiana turbosprężarki jest tu bezcelowa <nakład pracy/zysk>.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2009, 21:18 przez wojtek_blekitny, łącznie zmieniany 1 raz.
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
Tomek 85
Bywalec Gadulec

zagalopowałem się troche z tym spalaniem stukowym :roll: w silnikach wysokoprężnych zapłon paliwa odbywa się praktycznie równomiernie w całej przestrzeni cylindra, więc nie ma o tym mowy.
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: adam-bmw »

co do turbo tda-a a 3.0 roznice sa nastepujace:

tak jak koledzy pisali turbo tds-a steruje sie samo, ale nie tak ja pisali podcisnieniem tylko cisnieniem, kiedy turbo zaczyna miec zbyt wielkie cisnienie gruszka otwiera klapke po stronie spalin i turbina zwalnia a co za tym idzie cisnienie doladowania spada.

zupelnie inaczej jest w silniku 3.0d tam regulacja lopatek odbywa sie w sposob plynny, aby zlikwidowac efekt turbo dziury kiedy ruszamy lopatki ustawione sa tak aby wiecej spalin trafialo na wirnik turbiny, kiedy pojazd przyspiesza cisnienie rosnie uklad elektroniczny tak steruje lopatkami aby cisnienie w ukladzie ssacym bylo optymalne, kiedy przedobrzymy z iloscia gazu i turbina zbliza sie do obrotow granicznych elektronika ustawia lopatki tak ze spaliny nie trafiaja na wirnik turbiny tylko kieruja je od razu do wydechu

moim zdaniem przerobka ta jest bezcelowa, jesli masz kogos kto sie zna na turbinach to niech wyreguluje Ci gryszke od oryginalnej turbiny zeby cisnienie bylo nieco wyzsze, ale musisz pamietac ze jesli masz wiecej powietrza to i paliwa musisz miec wiecej
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Tak jak mówi Adam-bmw. :wink:
Póżniej zaczyna się dość "ciernista droga",bo stosunek paliwa i powietrza musi być zachowany w odpowiednich proporcjach.
To pociąga za sobą wymianę wtryskiwaczy na inne i dawka na pompie wtryskowej też musi być inna.
Pewnie i intercooler pasowało by wymienić na większy.
Jeśli i to nie przyniesie spodziewanych efektów,to napisanie nowego programu się "kłania".
A przypuszczam,że właśnie bez tego sie nie obejdzie.
Jeszcze trzeba pamiętać,że silnik TDSa jest już dość starą konstrukcją,więc układ korbowo-tłokowy może nie wytrzymać przeciążeń.Łańcuch rozrządu pewnie też wcześniej da o sobie "znać" :???:

Osobiście doradzał bym założyć dobrze dobranego chipa i nic więcej.
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 1999
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: adam-bmw »

ODPOWIEDZ