[E39] 530d - problem ze swiecami zarowymi/gasnie auto

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

MD
Świeżak
Świeżak

Post autor: MD »

Heja

530d 99 rok - mam taki problem ze autko jak postoi dlugo na mrozie odpala bez problemu ale jak rusze przez pierwsze minuty jazdy potrafi mi zgasnac gdy np dojezdzam do swiatel :?:

na INPIE pokazuje jedynie blad swiec zarowych i/lub przekaznika swiec - czy to moze byc powodem takiego zachowania autka ? z tego co wiem to swiece sa tylko do rozruchu a autko pali od razu ..

z gory dzieki za podpowiedzi
Zbych
Bywalec

Post autor: Zbych »

swiece to nie sa....by ci wcale nie zapalil...skasuj ten blad i zmien komputer :mrgreen:
Loona Thic
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 530d
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

Post autor: Loona Thic »

MD pisze:Heja

530d 99 rok - mam taki problem ze autko jak postoi dlugo na mrozie odpala bez problemu ale jak rusze przez pierwsze minuty jazdy potrafi mi zgasnac gdy np dojezdzam do swiatel :?:

na INPIE pokazuje jedynie blad swiec zarowych i/lub przekaznika swiec - czy to moze byc powodem takiego zachowania autka ? z tego co wiem to swiece sa tylko do rozruchu a autko pali od razu ..

z gory dzieki za podpowiedzi
Zobacz pompę paliwa progową - zmierz Inpą wartości - powinno być cały czas ok. 3,5 - 4 bar, jeśli będzie mniej, bądź nie będzie ciśnienie stabilne (skacze z 1,5 bar na 4 bar, potem znów 1,8 bar) to progowa do zmiany.
Jeśli komputer nie pokazuje żadnych innych błędów to raczej wykluczam czujnik polożenia wału czy czujnik temperatury.
Jakoś gdzieś jeszcze mi świta coś odnośnie skrzyni biegów - masz automat?
ODPOWIEDZ