Głowiczki nikt Ci nie zregeneruje etc. A to główna przyczyna nieodpalania na ciepłym silniku.
W programie BX Boscha oddajesz starą pompę dostajesz w pełni zregenerowaną, z montażem i ustawieniem na kompie. Tyle że to kosztuje ze 3kPLN.
Jak masz czas i możliwości to zawiechę można zrobić praktycznie samemu, podobnie z elektryką i blacharka. Jak masz umiejętności i możliwości. Albo znajomości.
Przy cenie 5kPLN i własnym zapleczu technicznym i zainwestowaniu maks. 3kPLN w nową pompę bym się zastanowił nad taką opcją.
Zakładając że reszta silnika i osprzętu jest w dobrej kondycji.
Kapitalny remont itp
Moderator: Moderatorzy
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
bmw-inpa.pl
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
-
papwil
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 530d
- Rocznik: 1993
- Województwo: Mazowieckie
Mowisz oczywiscie o glowicy pompy?
A co powiesz na taka opcje, nie jest to jakies rozwiazanie? http://allegro.pl/item539743795_pompa_w ... a_f_v.html
Co z przerobka na tdsa?
A co powiesz na taka opcje, nie jest to jakies rozwiazanie? http://allegro.pl/item539743795_pompa_w ... a_f_v.html
Co z przerobka na tdsa?
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Ktoś już pisał o tych pompach od tego sprzedawcy że to shit.
Przeróbka?
IC, węże do IC i komp.
Jak poszukasz to znajdziesz, bo już pare razy było o tym
Przeróbka?
IC, węże do IC i komp.
Jak poszukasz to znajdziesz, bo już pare razy było o tym
bmw-inpa.pl
Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
-
papwil
- Bywalec Gadulec
juz nie bede szukac bo raczej daruje sobie ten samochod... szkoda tylko wnetrza bo to byla ta wersja ktora trafia w 100% w moj gust (; wydaje mi sie tylko ze TD nie ma tez chlodnicy oleju ale nie jestem pewien, nie mam zadnego doswiadczenia z TD.
mam jeszcze do obejrzenia w wawie 2x e34 touring. te juz wygladaja calkiem jadnie i na zadbane. kosztuja wstepnie po 9 i 9,5tys zl. wiec pojade zeby ocenic stan i miec lepsze rozeznanie. jesli zdecyduje sie na jakas to zeby kupic bede musial sprzedac moj obecny samochod a wczesniej go jeszcze naprawic niestety.
w kazdym razie dzieki za odpowiedzi.
[ Dodano: Wto Lut 03, 2009 10:13 pm ]
te ktore chce ogladac to sa te oto slicznotki, jak ktos ma cos do powiedzenia w ich sprawie to czekam:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C7431159
http://moto.allegro.pl/item544505174_bm ... _wawa.html
mam jeszcze do obejrzenia w wawie 2x e34 touring. te juz wygladaja calkiem jadnie i na zadbane. kosztuja wstepnie po 9 i 9,5tys zl. wiec pojade zeby ocenic stan i miec lepsze rozeznanie. jesli zdecyduje sie na jakas to zeby kupic bede musial sprzedac moj obecny samochod a wczesniej go jeszcze naprawic niestety.
w kazdym razie dzieki za odpowiedzi.
[ Dodano: Wto Lut 03, 2009 10:13 pm ]
te ktore chce ogladac to sa te oto slicznotki, jak ktos ma cos do powiedzenia w ich sprawie to czekam:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C7431159
http://moto.allegro.pl/item544505174_bm ... _wawa.html
Witam moim zdaniem po pierwsze jeśli chcesz sprzedać swój samochód aby móc zrobić remont tds to zacząłbym od sprzedaży go bo łatwiej jest kupić niż sprzedać.Pisałeś że jeździsz/jeździłeś dziadka tds nie sprzedałby ci go?? Może byś się z nim dogadał miałbyś pewniejsze autko,a pomysł zrobienia tds jak nówkę to chyba marzenie każdego z tego forum trzymam kciuki abyś wytrwał w tym postanowieniu:)
Gdyby Bóg uważał że przedni napęd jest lepszy to chodzilibyśmy na rękach
-
papwil
- Bywalec Gadulec
wiec tak... moj dziadek nie nalezy do normalnych ludzi. ma ten samochod i w ogole nim nie jedzi, zreszta zdrowie mu nie bardzo pozwala, nie ma takiej potrzeby, pomijajac juz to ze nie umie prowadzic (a uwaza sie za mistrza kierownicy). dziadek kupil go od swojego syna z niemiec w 2001r. generalnie samoochod w rodzinie od bardzo dawna i rzeczywiscie w pewnym stanie. co nie znaczy ze w bardzo dobrym. ale znam go jak wlasna kieszen, wiem co jest w nim do roboty, mam pewnosc ze nie bity. generalnie zero rdzy ale lakier zniszczony. silnik sie poci, pompa pewnie do wymiany. tak to ma nowe wahacze z przodu, wtrysk sterujacy. fotele przetarte do wymiany, tapicerka do prania, bo zapalone w srodku. dziadek od zawsze mi mowil ze jak bede miec prawko to mi odda ten samochod. jak juz zblizala sie moja 18 i prawko to zaczal sie wycofywac z tego... generalnie to tds jest z 1993r ma 340tys km, nie ma klimy ani el.szyb, ma jedynie szyberdach i male obc i to wlasciwie wszystko, a moj dziadek zapewne jest swiecie przekonany o tym ze jest warty minimum 20tys zl. sa ludzie i parapety. ale myslalem tez ostatnio zeby do niego zagadac. zobacze jaka bedzie reakcja. sprzedac to mi nie sprzeda, najwyzej moglby oddac, nie wezmie ode mnie kasy. co wcale nie jest takie fajne jakby sie wydawalo, bo jeszcze bedzie sobie roscic jakies prawa do tego samochodu, czy bog wie co on jeszcze moze wymyslec.
[ Dodano: Sro Lut 04, 2009 1:34 pm ]
Btw. moglby mi ktos napisac (albo powiedziec gdzie mam szukac) jak wyglada dokladanie klimy do e34 w ktorym nigdy jej nie bylo? jakie to koszty itp. to samo z el.szybami, czy najlepiej to kupic cale drzwi z mechanizmami czy jak?
Btw. moglby mi ktos napisac (albo powiedziec gdzie mam szukac) jak wyglada dokladanie klimy do e34 w ktorym nigdy jej nie bylo? jakie to koszty itp. to samo z el.szybami, czy najlepiej to kupic cale drzwi z mechanizmami czy jak?
-
duzy6666
- Bywalec
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Województwo: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
papwill można poprzekładać wszystko ale jest bawienia.
http://www.allegro.pl/ite...na_4_drzwi.html
a co do klimy to już bawienia sie po sam nos
http://www.allegro.pl/ite...na_4_drzwi.html
a co do klimy to już bawienia sie po sam nos
Nie liczy siÄ™ model, nie liczy siÄ™ moc... liczy siÄ™ marka.
-
duzy6666
- Bywalec
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Województwo: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
jak tak to co ??
poprostu dalem ci linka do pełnej elektryki wyluzuj kolego człowiek chce być pomocny.
http://www.allegro.pl/item547277786_kom ... drzwi.html
a gdyby Ci nie działało wpisz sobie po nr aukcji 547277786
sprzedaje kolega z forum5er.
poprostu dalem ci linka do pełnej elektryki wyluzuj kolego człowiek chce być pomocny.
http://www.allegro.pl/item547277786_kom ... drzwi.html
a gdyby Ci nie działało wpisz sobie po nr aukcji 547277786
sprzedaje kolega z forum5er.
Nie liczy siÄ™ model, nie liczy siÄ™ moc... liczy siÄ™ marka.
-
papwil
- Bywalec Gadulec
spoko loko luz i spontan, nikt tu sie nie denerwuje (;duzy6666 pisze:wyluzuj kolego człowiek chce być pomocny
[ Dodano: Nie Lut 08, 2009 11:14 pm ]
byc moze nawet dojdzie do skutku maly "deal" z dziadkiem. oddalem moja megane do warsztatu a przyprowadzilem sobie tego tdsa. patrze pod maske a tam (tak jak mowilem wczesniej) mokra lewa strona silnika w okolicach pompy wtryskowej, pewnie to jej wina ale jeszcze nie diagnozowalem. pewnie pojade do serwisu boscha. oprocz tego faluja obroty, silnik sie dlawi przy hamowaniu na luzie... powiedzcie mi co to jest jesli jade ok 80 lub 100km/h i samochod delikatnie wibruje a jak nacisne na hamulec to zaczyna ostro telepac? tarcze hamulcowe bija czy to cos innego? (sa tez luzy na kierownicy jesli to wazne) oprocz tego 1szy, 2gi i 3ci bieg dmuchawy odmowily posluszenstwa, dziala tylko 4ty, nie wiem czy to pokretlo czy co...? od dawna juz ogrzewanie tylnej szyby jest caly czas wlaczone i nie da sie tego wylaczyc. btw jest jakas kontrolka wlaczenia ogrzewania szyby na liczniku? i w autach bez klimy jak dziala podswietlenie tego przycisku? u mnie kiedys (ale bylo to juz zepsute) bylo tak ze nie bylo podswietlania, dopiero zaswiecilo sie po wcisnieciu. a grzalo oczywiscie caly czas. a teraz caly czas sie swieci a jak wcisne to swieci mocniej... jutro wrzuce dokladne fotki silnika.
[ Dodano: Czw Lut 12, 2009 5:39 pm ]
dzisiaj odstawilem autko do serwisu boscha na diagnoze. wg kodow blyskowych jest jakis blad czujnika wzniosu rozpylacza, a wtrysk sterujacy byl wymieniany na nowy niedawno. sprawdzilem ze wyciek jest na 100% z pompy wtryskowej. oprocz tego leje sie tez z polaczena weza ze zbiorniczkiem plynu do wspomagania. zobaczymy co mi w boschu powiedza. bylbym wdzieczny jakby ktos poradzil mi cos w sprawie tej dmuchawy, ogrzewania tylnej szyby i jest jeszcze jeden problem z plywakiem w zbiorniku paliwa (albo z czyms innym, nie wiem jak to jest skonstuowane) bo np po zatankowaniu potrafi jezdzic bardzo dlugo ze wskazowka ze stanem z przed zatankowanie i tym podobne bledy wskazan. pozdrawiam
[ Dodano: Pią Lut 13, 2009 9:57 pm ]
okazuje sie ze dziadek pewnie odda mi jednak tdsa, a sam kupi sobie cos malego.
odebralem go dzisiaj z boscha. wg nich wystarczylo uszczelnic pompe. za wymiane wszystkich uszczelek policzyli sobie 470zl (uszczelki, czyszczenie, test komputerowy silnika, uszczelnienie). co o tym myslicie?
a teraz co mi zostalo do zrobienia w samochodzie (bez zadnej kolejnosci, priorytetow itp):
1. zwichrowane tarcze do wymiany (przy okazji obejrzec klocki itp)
2. sprzeglo (teraz albo przy okazji remontu silnika przerobic moje obecne, wyslizgane na wzmocnione)
3. drazki kierownicze
4. napinacz paska klinowego
5. jest wyciek na zlaczeniu przewodu i zbiorniczka wspomagania (podobno standard)
6. przemalowac na czarna perle
7. remont silnika + chip + sportowa glowica
8. moze wytne kata i dam jakis ladnie brzmiacy tlumik koncowy
9. nie dziala 1, 2 i 3 bieg dmuchawy, tylko 4 chodzi
10. dolozyc podlokietniki
11. zrobic cos z tapicerka (przetarty fotel kierowcy, boczki na tylnych drzwiach sie odklejaja, generalnie przydaloby sie to wszystko wyprac razem z podsufitka.) chce zostac przy welurze, zadnej skory.
12. te srodkowe nawiewy na twarz i te w drzwiach daja tylko zimne powietrze
13. ogrzewanie tylnej szyby chodzi non stop
14. amorki z tylu do wymiany (juz kupione)
15. moze jakies felgi...
16. kupic dywaniki xD
17. dolozyc klime, el. szyby, zmienic obecny sterownik centralem na pilota na lepszy
oprocz tego pewnie bede miec na zbyciu zupelnie nowe reflektory. dziadek je kupil i nie byly jeszcze zamontowane, ja ich raczej nie zaloze bo wsadze angel eyes jak pisalem...
mam do was goraca prosbe o jakies komentarze i porady, szczegonie jesli chodzi o punkty: 5, 9, 11, 12, 13.
z gory dzieki!
Pozdrawiam
[ Dodano: Nie Lut 15, 2009 9:56 pm ]
Punkt 9 sam sie naprawil a 12 przyczyna znana, ponoc polamana jest jakas zaslepka czy cos. Zrobie zdjecia to moze mi powiedzie cos na ten temat, gdzie to jest i z czym to sie je. Zapytam sie o tą czesc w ASO i o uszczelki do drzwi. Kupilem w piatek w ASO zaczepy do chlodnicy wody. Tam byly najtaniej! I najblizej domu mam na dodatek.
Jak nikt nic nie napisze w temacie to mam to w .... i nie bede juz pisac sam do siebie jak d'ebil (;
[ Dodano: Nie Lut 15, 2009 10:01 pm ]
Ostatnio zmieniony 15 lut 2009, 21:57 przez papwil, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Kapitalny remont itp
kolego kpl.remont TDS-a bedzie cie kosztowac 6/7tys spokojna reka(mowa o samym silniku)juz przerabiałem ten temat i wiem cos o tym... lepiej kupic cos z dobrym motorem i zdrowa buda a z reszta mozna zrobic wszystko...... wszystko mozesz dodac wymienic zamienic i wymienic!!! wazna jest buda bo to moze ci pochłonac mase pieniedzy a moze to nie byc jeszcze takie jakie miało by to byc!!!jak cos to pisz na gg.4480403papwil pisze:Mam zamiar kupic E34 w TDS i polozyc nowy lakier, zrobic kapitalny remont silnika, osprzetu i w ogole doprowadzic go do perfekcyjnego stanu. Przy okazji remontu troche go takze udoskonalic, czyli glowica na sportowo, komputer i moze cos jeszcze. Czyli szukam bazy do takich napraw... Najlepiej touring, z klima (najlepiej automayczna), el. szyby. A jesli przy okazji jest z szerokim grillem, 2xPP, podlokietnikami, shadow line (i jeszcze wiele innych bajerow) to tym lepiej. Znalazlem na allegro cos takiego: http://moto.allegro.pl/item543164256_bm ... zedni.html
Pomyslalem ze negocjacje ceny moga byc bardzo owocne, samochod stoi ze 2km od mogego domu, wiec pojechalem. Na miejscu okazuje sie ze samochod to taka ruina ze glowa mala. Wszystko bylo do kitu. Nawet na czesci sie nie nadaje. Blacha po gradobiciu, silnik mokry, praktycznie brak wspomagania podczas jazdy, hamulec naciska sie jak drewniany klocek, skrzynia przy zmianie biegu zgrzyta jak metalowe prety uderzajace o siebie, srodek zapuszczony na maxa, samochod nie bardzo chce w ogole przyspieszac, zawiasy jakos dziwnie sie zachowuja, no żal, bieda, syf i malaria... Katastrofa. Sam wlasciciel wyglada, co sam przyznaje, na totalnego ignoranta motoryzacyjnego, nie ma o niczym zielonego pojecia. Mam przy okazji do was pytanie: o czym swiadczy to ze przy odpalaniu cieplego silnika, on trzyma przez jakies 7s obroty na 1000 a pozniej spadaja do normalnej wartosci biegu jalowego?
[ Dodano: Sob Lut 28, 2009 12:50 am ]
aaa tam dodanie klimy to nic takiego strasznego jak by sie mogło wydawac!!! jak jest kpl.instalacja klimy z mocowaniami przewodami osuszaczem chłodnicą nagrzewnica(oczywiscie kpl.a nie sama chłodniczke)sterownikiem przekaznikami itd. to jest kwestla kilku dni i fura zrobiona!!! kiedys mi pokazywali na głowe w co ja sie pcham biorac sie za przeróbke anglika na europejczyka w e32 94 rok.motor 4.0 V8 z nowa deska rozdzielcza tzn.juz z otwierana popielniczka a nie wysuwana.... i skonczyłem fure w 3tyg. i wszystko zadziałało za pierwszym razem!!! jak cos to pisz na gg.4480403papwil pisze:wiec tak... moj dziadek nie nalezy do normalnych ludzi. ma ten samochod i w ogole nim nie jedzi, zreszta zdrowie mu nie bardzo pozwala, nie ma takiej potrzeby, pomijajac juz to ze nie umie prowadzic (a uwaza sie za mistrza kierownicy). dziadek kupil go od swojego syna z niemiec w 2001r. generalnie samoochod w rodzinie od bardzo dawna i rzeczywiscie w pewnym stanie. co nie znaczy ze w bardzo dobrym. ale znam go jak wlasna kieszen, wiem co jest w nim do roboty, mam pewnosc ze nie bity. generalnie zero rdzy ale lakier zniszczony. silnik sie poci, pompa pewnie do wymiany. tak to ma nowe wahacze z przodu, wtrysk sterujacy. fotele przetarte do wymiany, tapicerka do prania, bo zapalone w srodku. dziadek od zawsze mi mowil ze jak bede miec prawko to mi odda ten samochod. jak juz zblizala sie moja 18 i prawko to zaczal sie wycofywac z tego... generalnie to tds jest z 1993r ma 340tys km, nie ma klimy ani el.szyb, ma jedynie szyberdach i male obc i to wlasciwie wszystko, a moj dziadek zapewne jest swiecie przekonany o tym ze jest warty minimum 20tys zl. sa ludzie i parapety. ale myslalem tez ostatnio zeby do niego zagadac. zobacze jaka bedzie reakcja. sprzedac to mi nie sprzeda, najwyzej moglby oddac, nie wezmie ode mnie kasy. co wcale nie jest takie fajne jakby sie wydawalo, bo jeszcze bedzie sobie roscic jakies prawa do tego samochodu, czy bog wie co on jeszcze moze wymyslec.