Nastawnik, głowiczka czy coś innego?

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

darek2640
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Śląskie

Post autor: darek2640 »

czasami wystarczy przedmuchać wężyk który idzie z kolektora ssącego do tego czujnika ,bywa tak że nazbiera się w nim olej i autko nie mam mocy a czujnik jest dobry.
Co do cięzkiego zapalania i kłopotów z pompą wtryskową spróbuję obniżyć ciśnienie na wtryskiwaczach i zobaczymy co bedzie oczywiście opisze efekty. Ciśnienie nominalne ma być 150 Bar ale dopuszczalne jest od 140 do 160 u mnie są na 155 Bar. Zobaczymy jak mu dam 145 Bar.
Ostatnio zmieniony 16 sie 2009, 17:04 przez darek2640, łącznie zmieniany 1 raz.
NAPRAWA WTRYSKIWACZY STERUJĄCYCH
Awatar użytkownika
2Ya
Bywalec
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: 2Ya »

darek2640 pisze:czasami wystarczy przedmuchać wężyk który idzie z kolektora ssącego do tego czujnika ,bywa tak że nazbiera się w nim olej i autko nie mam mocy a czujnik jest dobry.

No własnie to ja mam pytanie z tym wężykiem i czujnikiem.

Czytając forum w poszukiwaniu objawów podobnych u mnie w aucie częśto właśnie ludzie piszą,żeby wyczyścić lub wymienić ten wężyk,bo zasyfia sie olejem itd.

U mnie dopóki auto się nie nagrzeje do temp tak powiedzmy w 1/4 skali przy redukcji biegów w dół lub zmiany w górę dzieje się tak jakby odcinało paliwo,chwila zadławienia i jedzie dalej - wkurzające to jest.

I do rzeczy,faktycznie ten weżyk był u mnie zapchany i nie było przelotu,zmieniłem na nowy i dalej lipa,odkręciłem czujnik żeby zobaczyc czy się nie zasyfił i faktycznie był w nim olej.
W miare możliwości wymyłem go i wydmuchałem i dalej lipa :/

I pytatnie czy kupowac inny i wymieniać? i czy to na pewno to?
Następnie czy ten króciec z kolektora ssącego można dać w innym miejscu ,np. z boku kolektora,żeby ten olej sie nie zbierał czy jest to jakis specjalny kanał w kolektorze ssącym pod niego?

I jak mozna zmierzyc ten czujnik,że jest dobry oraz czujnik temp powietrza ,bo jego tez biore pod uwagę ?

Za wszelkie sugestie bedę wdzięczny .

Pozdro.

[ Dodano: Sob Lis 07, 2009 5:51 pm ]
Aha auto generalnie pali na "strzała" czy zimny czy ciepły,na zimnym nie ma problemu z russzaniem,z jedynki rwie się,a na 2biegu juz odcina itd.,a po chwili jak znów załapie jedzie normalnie - po rozgrzaniu problem odcinania paliwa znika całkowicie.

Pozdro.
wolfgate
Bywalec

Post autor: wolfgate »

@UP
To zawór sterujący pracą turbiny.
1.Czy po mniej więcej 2000 obr\min, auto wyraźnie rwie do przodu? Jeśli cały czas muli,to może być coś z z układem turbiny, owy zaworek,przewód lub coś z turbiną.
2.Jeśli pow 2000 obr\min dobrze ciągnie,a dopiero przy wyższych obrotach się zamula,to może być coś z ukł. paliwowym - najpewniej filtr paliwa.
3.Czasami układ EGR powoduje takie anomalia.
Sprawdź połączenia podciśnieniowe. Ewentualnie odłącz kleme akumulatora na jakieś pół minuty,potem z 10 min spokojnie pojeździj po okolicy i zobacz czy coś się poprawiło.
Może zmień stację paliw? pzdr
Ostatnio zmieniony 08 lis 2009, 23:01 przez wolfgate, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
2Ya
Bywalec
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: 2Ya »

Auto chodzi w sumie bez zarzutu - taki objaw jest tylko na zimnym motorze.
Turbinka ciągnie ładnie itd.
Filtr ok,układ paliwowy ok.
Egr odcięty/zaslepiony.
Podciśnienia raczej też,odpięcie aku raczej nic nie zmienia.

Dzieje się tylko tak ,jak napisałem na zimym motorze przy wcisnieciu pedału gazu,jesli bardzo delikatnie wcisne gaz objawu tego praktycznie nie ma.

Jeśli mi czas pozwoli to w tym tygodniu postaram się wszystko przejrzeć dokładnie i ewentualnie kupie ten czujnik podcisnienia turbi i temp. owietrza w kolektorze na podmiankę i zobaczymy.

Pozdro.
ODPOWIEDZ