Koszty napraw POMP WTRYSKOWYCH
Moderator: Moderatorzy
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
- JoseMorrales
- Bywalec
- Rocznik: 1995
- Województwo: Pomorskie
Re: Koszty napraw POMP WTRYSKOWYCH
Ja za naprawe, montaż, demontaż i regulacje pompy wtryskowej w mojej królewnie zapłaciłem 3250 PLN w serwisie BOSCHA Pezal w Gdańsku. Nie żałuje ani złotówki wydanej u nich. Po wyjeżdzie z serwisu po prostu nie ten samochód
Jeżeli miałbym to jeszcze raz robić to tylko u nich !!
- JoseMorrales
- Bywalec
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
- Województwo: Mazowieckie
- JoseMorrales
- Bywalec
Naprawa polega właśnie na wymianie zużytej części na nową, a regeneracja to jest przywrócenie zużytej części parametrów fabrycznych. Więc jeżeli mówimy o wymianie zużytej częsci na nową to jest to naprawa, a jak wymieniamy zużytą część na inną, nie nową, tylko naprawioną(zregenerowaną) to jest to właśnie regeneracja.raven_1983 pisze:Prawdę mówiąc w pompie nie ma prawie nic co dało by się naprawić - naprawa polega na wymianie, więc inaczej mówiąc regeneracji.
-
antek1001
- Bywalec
- Seria: E60-61
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 520d
- Rocznik: 2008
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Łódzkie
szukam dobrego serwisu od regeneracji pomp wtryskowych
Witam!
Potrzebuje namiary na jakiś dobry serwis, który regeneruje pompy wtryskowe w łódzkim ponieważ mam do regeneracji na pewno głowiczkę -opiłki w nastawniku, brak mocy. Znalazłem 2 adresy Bosch Diesel Service Janiszewski Zgierz oraz Diesel Tronic Łódź może ktoś z was regenerował u nich pompę albo zna inne dobre serwisy? Albo może wiecie gdzie można kupić albo wymienić na regenerowaną pompę starą z ustawieniem kąta wtrysku i dawki paliwa?
Potrzebuje namiary na jakiś dobry serwis, który regeneruje pompy wtryskowe w łódzkim ponieważ mam do regeneracji na pewno głowiczkę -opiłki w nastawniku, brak mocy. Znalazłem 2 adresy Bosch Diesel Service Janiszewski Zgierz oraz Diesel Tronic Łódź może ktoś z was regenerował u nich pompę albo zna inne dobre serwisy? Albo może wiecie gdzie można kupić albo wymienić na regenerowaną pompę starą z ustawieniem kąta wtrysku i dawki paliwa?
-
PiotrJakub
- Bywalec
Jestem po naprawie pompy wtryskowej. Zakres prac obejmował:
- Wymianę tulei (pasowanie nowych)
- wymianę wałka głównego
- wymianę tarczy krzywkowej wraz z podkładkami i rolkami (była wytarta, z niej pochodziły opiłki w nastawniku)
- wymianę uszczelnień, klinów wału
- regenerację nastawnika
Części tylko oryginalne Bosch. Regeneracja nastawnika polegała na rozebraniu go i myciu w przemysłowej myjce ultradźwiękowej, żeby pozbyć się opiłków nie tylko z wierzchu, ale wypłukać je także z uzwojeń i z tulei wałka nastawnika. Za całość 1400zł. Samochód jeździ jak nowy.
Objawy przed naprawą:
- szarpanie w zakresie 1000-2000obr/min
- bujanie silnikiem (całym nadwoziem) na wolnych obrotach
Uwagi od mechanika: większość zakładów naprawia pompy częściami z Chin (tandeta) lub Włoch (trochę lepsze). Takie części starczają na krótki okres gwarancyjny, potem pompy znów się sypią. Trzeba zwracać uwagę co będą wkładać.
Uwagi ode mnie: kolosalny wpływ na zapalanie na ciepło ma stan akumulatora i rozrusznika. Latem miałem czas rozruchu na gorąco w okolicy 5s. Po regeneracji rozrusznika (na oko sprawnego) rozrusznik kręci dwa razy szybciej, akumulator jest mniej obciążony (mniej przygasa światło) a rozruch jest praktycznie natychmiastowy.
Zanim dotkniecie pompy - jeżeli problemem jest tylko rozruch na ciepło - zainwestujcie w akumulator i rozrusznik. Wiem co mówię.
- Wymianę tulei (pasowanie nowych)
- wymianę wałka głównego
- wymianę tarczy krzywkowej wraz z podkładkami i rolkami (była wytarta, z niej pochodziły opiłki w nastawniku)
- wymianę uszczelnień, klinów wału
- regenerację nastawnika
Części tylko oryginalne Bosch. Regeneracja nastawnika polegała na rozebraniu go i myciu w przemysłowej myjce ultradźwiękowej, żeby pozbyć się opiłków nie tylko z wierzchu, ale wypłukać je także z uzwojeń i z tulei wałka nastawnika. Za całość 1400zł. Samochód jeździ jak nowy.
Objawy przed naprawą:
- szarpanie w zakresie 1000-2000obr/min
- bujanie silnikiem (całym nadwoziem) na wolnych obrotach
Uwagi od mechanika: większość zakładów naprawia pompy częściami z Chin (tandeta) lub Włoch (trochę lepsze). Takie części starczają na krótki okres gwarancyjny, potem pompy znów się sypią. Trzeba zwracać uwagę co będą wkładać.
Uwagi ode mnie: kolosalny wpływ na zapalanie na ciepło ma stan akumulatora i rozrusznika. Latem miałem czas rozruchu na gorąco w okolicy 5s. Po regeneracji rozrusznika (na oko sprawnego) rozrusznik kręci dwa razy szybciej, akumulator jest mniej obciążony (mniej przygasa światło) a rozruch jest praktycznie natychmiastowy.
Zanim dotkniecie pompy - jeżeli problemem jest tylko rozruch na ciepło - zainwestujcie w akumulator i rozrusznik. Wiem co mówię.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2009, 22:23 przez PiotrJakub, łącznie zmieniany 1 raz.
-
antek1001
- Bywalec
- Seria: E60-61
- Model: 520d
- Rocznik: 2008
- Województwo: Łódzkie
Na szczęście to nie pompa tylko nastawnik mi szwankował. Byłem w Diesel Service Paczkowscy Kutno ul.Rzemieślnicza 3 tel. 608 072 136. Wymienili mi nastawnik oraz 2 świece żarowe Boscha bo słabo palił oraz przemyli pompę wtryskową. Auto chodzi nie do poznania znowu jest radość z jazdy
Zapłaciłem za wszystko 800zł i dostałem 6 mies gwarancji na nastawnik.
Trochę póżno ale jak w temacie: naprawa pompy do TDS'a VE EDC to koszt robocizny około 350zł + części które uległy zużyciu( najczęściej kończy sie na uszczelnieniu), jeżeli auto słabo odpala na cielym należy wymienić na nową lub zregenerować głowice(tłokorozdzielacz), wiadomo nie w każdej uszkadza sie to samo
. Pamiętajcie ze BX to nie jest nowa pompa! PozDrawiam
Ja płaciłem po 700 zł (drożej bo 6) za taką regenerację i jestem zadowolony bo głowica ma parametry nowej a jest od niej 3 razy tańsza, nowa w Boschu kosztuje ponad 2 tys.!! Pan Marek daje oczywiście gwarancje chyba na pół roku, tylko że wiadomo podlega ona tylko jak sie jeździ na ON a nie na innych wynalazkach. Można za te pieniądze kupić pompe na alledrogo i liczyć na szczęście ze tam jest dobra głowica ale nie polecam takich loterii. PozDrawiam
Ostatnio zmieniony 01 lis 2009, 8:25 przez benek325, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kosa24101989
- Świeżak

Witam. Ja miałem podobny problem jak wszyscy. Ciekło mi paliwo z uszczlki pod nastawnikiem. Z kuzynem postanowilismy bez jakiejkolwiek wiedzy zabrac sie za to i zrobic. Odkrecilismy cały nastawnik oczyscilismy i usadzilem poprostu to wszystko na czerwonym silikonie. Złozylismy ale auto nie chciało odpalic
kuzyn pojechał... Jak zadzwonił do mnie i powiedział jakie tu piszecie koszta naprawy to stwierdziłem ze trzeba auto sprzedac. Ale nie daem sie i znow odkrecanie (kolektor wydechowy tez) czyszczenie i obie uszczelki w nastawniku usadziłem na silikonie. Siedziałem dzis do 2 w nocy powoli wszystko dokładnie złozyłem i auto chodzi jak wczesniej i nic nie cieknie, obroty nie faluja i pali zimny jak i ciepły. Robiłem fotki jak byscie chcieli zobaczyc jak co wyglada.
- Eskimos
- Bywalec
- Województwo: Wielkopolskie
Obosz... Nowe uszczelki nastawnika kosztują 20zł. Ja wiem, że to 5l ON itd., ale jesteś pewien, że stać Cię na BMW (albo w ogóle na jakikolwiek samochód)? Ja wiem, że zaraz odezwie się masa oburzonych i "że skoro nie widać róznicy..." itp., ale zdania nie zmienię. Jakieś minimum kultury technicznej musi być i czerwony silikon do reanimacji uszczelek kosztujących grosze się w tym minimum po prostu nie mieści i koniec.kosa24101989 pisze:usadzilem poprostu to wszystko na czerwonym silikonie.
(...)
Jak zadzwonił do mnie i powiedział jakie tu piszecie koszta naprawy to stwierdziłem ze trzeba auto sprzedac.
(...)
obie uszczelki w nastawniku usadziłem na silikonie.
Albo miałeś mega fuksa i przypadkiem udało Ci się ustawić odpowiednia dawkę, albo (co bardziej prawdopodobne) trafiłeś w zakres, który komputer jeszcze zdoła skorygować. Tak czy siak, dawki bez kompa i odczytu live NIE DA się ustawić prawidłowo i jakiekolwiek ustawianie na oko, ucho, czy jakąkolwiek inną częśc ciała jest ustawieniem tylko prowizorycznym, na dojechanie do warsztatu z kompem.kosa24101989 pisze:i nic nie cieknie, obroty nie faluja i pali zimny jak i ciepły.
Ostatnio zmieniony 05 lis 2009, 14:10 przez Eskimos, łącznie zmieniany 2 razy.
Darz Bór!
Eskimos
Eskimos