[E34] Przestaje ciągnać przy 4.500-5.000RPM

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Karol
Świeżak
Świeżak

Re: [E34] Przestaje ciągnać przy 4.500-5.000RPM

Post autor: Karol »

Zmieniłem popmkę paliwa - zapierdziela jak szalona :P Oczywiście nie wstawiłem podróbki ...
Awatar użytkownika
suley
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: suley »

Wow widzę że niektórzy lepiej znają te silniki niż konstruktorzy bmw. Skoro czerwone pole jest przy 4800 to znaczy że bez obaw na rozgrzanym silniku można do tylu ciągnąć, powiem więcej sprzyja to wypaleniu odkładającego się nagaru. Jak silnik jest zajechany to i przy 3 tys głowica może pójść. Nie lubię komentarzy typu "do czerwonego jak tak możesz zaraz ci coś pójdzie". Taki silnik to nie jest jajko nie trzeba się nad nim specjalnie litować, wystarczy podejść do tematu z głową i rozsądnie go używać. Dopóki nie przejedziesz się na maxa to nie wiesz czy w silniku wszystko działa na 100% tak jak kolega napisał wymiana pompki paliwa pomogła. Gdyby nie przycisnął do czerwonego to nawet by nie wiedział że coś z nią nie tak. Poza tym deklarowana przez producenta prędkość maksymalna jest osiągana właśnie tuż przed czerwonym polem.

Oczywiście nie mówię tutaj o startowaniu ze świateł i sprintu na każdym biegu do końca, ale dobrze jest kilka razy w ciągu przejażdżki depnąć i rozruszać układ.
Karol
Świeżak
Świeżak

Post autor: Karol »

Ja jeszcze napiszę tak: przy automacie potężne depnięcie w pedał gazu potrafi spowodować skok obrotów do 5200 więc skoro automat tak to "dawkuje" to znaczy, że jest to do użytkowania tak jak kolega wyżej napisał. Szanować ale użytkować bo po to w końcu obroty są 8)
ODPOWIEDZ