[E39] Pompa wody TDS - metalowe wirniki

Tematy dotyczące układu chłodzenia silnika i legendarnych przegrzanych głowic.

Moderator: Moderatorzy

yco
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: yco »

Wymieniłem moją starą pompę wody z plastikowym wirnikiem ponieważ był spory luz na wirniku i hałasowała gdy się klękło przed maską. Kupiłem pompę z metalowym wirnikiem firmy HEPU, zamontowałem i było ok. Po przejechaniu ok 600km zaczeły się problemy z chłodzeniem. Temperatura była ok ale zaczeło ubywać wody i węże robiły się twarde, że niedało się ścisnąć. Dziś postanowiłem sprawdzić w czym problem więc wyjąłem pompe i okazało się że wirnik się rozleciał. Uważajcie na pompy z wirnikiem z "blaszki" takiej jak u mnie. Montowałem ją osobiście więc przed tym niespadła mi itp.
ObrazekObrazek
no1knowme
Bywalec

Post autor: no1knowme »

mam taką i nie mam problemów, musiałeś na jakiś felerny trafić egzemplarz
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 2005
Województwo: Śląskie

Post autor: Deacon »

o kurde - poscila na spawach. mam taka sama i wszystko jest ok ale przyznam, ze tez jak zobaczylem te spawy to mialem chwile zwatpienia.
kubiakk
Bywalec

Post autor: kubiakk »

Z pompy rouville mi tez się wysunęło łożysko,po okolo 3000 zaczął piszczeć pasek,spoglądam z mechanikiem na pompę a tam rolka jest wysunięta na około centymetr,ukosowało pasek klinowy i nowy pasek po około 3,5 tys km do wymiany, nie polecam rouvlle,skoro już jestem 2 użytkownikiem na forum któremu wysunęło się łożysko kupiłem HEPU, ale już przeczytałem że komuś się wirnik uszkodzi...teraz już sam nie wiem co dalej robic.....
john rambo
Bywalec

Post autor: john rambo »

o fuck!
nie no ręce opadają, pozostaje tylko oryginał.
Ryzyko jest duże.
Póki co u mnie działa...
John Rambo
kubiakk
Bywalec

Post autor: kubiakk »

Od kiedy zaczęło się wysuwać łożysko chodziło mi lepiej wspomaganie (prawdopodobnie pasek był mocniej napięty,tak przypuszczam),na nowej pompie znowu czuć na wolnych obrotach drżenie kierownicy....a do tego coś zaczęło jeszcze wibrować jakiś plastik albo już nie wiem co..czasem idzie się załamać....ale dalej trzeba toczyć ta nie równa walkę...

[ Dodano: Nie Paź 26, 2008 10:55 am ]
czy ktoś wymieniał pasowe ?możne ono u mnie być przyczyna wysuniętego łożyska z pompy wody,po wymianie na nową zaczęło się z powrotem wspomaganie odzywać..i doszły jakieś wibracje....czy ktoś wymieniał koło pasowe...
Pablo
Świeżak
Świeżak

Post autor: Pablo »

Mam Opla Omegę z silnikem BMW (diesel) i od pewnego czasu mam problemy z chłodzeniem silnika. Zaczęło sie od wzrostu temp. wody a po kilku dniach rozleciała się pompa wody (wyszło łożysko, wyleciała woda). Po wymianie było już jakoś dziwnie, temperaura wody wyższa, a przy wyższych obrotach czerwone pole. Dodam, że Opel z tym silnikiem ma 92,5 st. i nie sposób jest osiągnąć więcej. Mechanik stwierdził ze trzeba wymienić wisco. Wymiana na nowe i nic, zero zmiam. Po dłuższym studiowaniu sieci poza wymianą termostatu na nowy (zero reakcji), zdecydowałem się w ostatnim dniu przed wyjazdem na urlop wymienić chłodnicę. Było lepiej ale nie za dobrze temp 95-100 st.
Po jakiś 2 miesiącach, zrobieniu 4000km i lekkim wyczerpaniu nerwowym zaczęłem sam rozbierać samochód, wyjełem pompe i co zobaczyłem, wirnik z metalowej blaszki rozleciał się na 2 kawałki. Pompa była firmy GRAF. Zareklamowałem pompę i dostałem nową, założyłem, i wszystko było jak dawniej. Temperatura 92,5 st i chłodnica cała ciepła a nie letnia. Jednak nie trwało to długo. Wczoraj wracając z przacy temp. 100st, chłodnica letnia, prawie zimna. Jest to jakiś miesiąc po wymianie pompy. Dlaczego tak się dzieje, czy pompy z blaszek to jakiś szmelc?
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Temat był już "wałkowany".
kazio1919
Bywalec
Seria: E46
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 320d
Rocznik: 1999
Województwo: Łódzkie

Post autor: kazio1919 »

panowie odświerze temacik :) kupiłem nową pompe firmy KRAFT ?? KRAFF ?? słyszeliscie cos o tej frmie ? wygląda dosc solidne, metalowy wirnk
Awatar użytkownika
niebo
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1995
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: niebo »

Witam. Parę fotek i krótki opis z przebiegu wymiany pompy wody i termostatu:
Zaczynamy:
Obrazek
Proponuję pompę z żeliwnym wirnikiem,dlaczego -ponieważ w moim przypadku przeżył pompę co obrazuje zdjęcie:
wirnik nie wykazywał żadnych oznak zużycia natomiast uszczelnienie pompy zostało wypchnięte na zewnątrz
Obrazek
Co do termostatu to jakiś francuz tam siedział w dodatku bez odpowietrznika,został wymieniony na:
Obrazek
Tyle trzeba rozkręcić żeby mieć dojście do pompy i termostatu:
Obrazek
Radzę dobrze wyczyścić gniazda ze starych uszczelek i zabezpieczyć je żeby nic nie wpadło do środka w czasie wykonywania prac:
Obrazek
Wymiana z odpowietrzeniem zajęła mi około trzech godzin.
Z nie typowych narzędzi użyłem klucza do rur -visko nie miało szans :D
Co do pytania w temacie to wirnik tylko żeliwny.Foto-relacja na przykładzie E34 TDS.
Pozdrawiam.
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Województwo: Mazowieckie

Post autor: N2O »

I taka pompa z takim wirnikiem jest najlepsza.
:)
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

Post autor: ded »

Ja znalazlem w ic taka pompe
Obrazek
Model THERMOTEC D1B023TT za 125 zl wiec cenia niezla. Trudno powiedziec z czego jest wirnik ale wyglada na taki ktory sie nie rozpadnie.
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec
Seria: E53-70
Nadwozie: SUV
Model: X5 3.0d/sd
Rocznik: 2004
Województwo: Lubelskie

Post autor: tdbezs »

Witam. Moje zdanie na temat pomp z metalowym wirnikiem jest takie: jak najbardzej ale firmowa, nie jakieś podróbki tylko firmowe. Ja w ciągu pół roku posiadania świetnego samochodu e34 wyrzuciłem już 2 pompy i to nie dlatego że się nudze wieczorami tylko pierwsza, której nazwy producenta nie pamiętam zaczęła puszczać na reperaturce, pokazał się smar, więc myślę sobie, nie ma na co czekać, a mam przed sobą trasę 500km. Pojechałem do foty w Olsztynie, nabyłem pompę z metalowym wirnikiem firmy RACER. Koszt 140pln. Zamontowałem pompę i pojeździłem troszkę po mieście( w sumie około 150km) :) Po czym wyruszam w trasę 500km, na pewniaka bo przecież mam nową pompę :P Proszę sobie wyobrazić moją minę i irytację gdy po przejechaniu 150 kolejnych kilometrów coś zaczęło mi się nieludzko tłuc pod maską. Otwieram i widze jak wiskoza "lata" we wszystkie strony. Łamie za koło pompy a tam mokro, leje się żywcem płyn, a pasek już prawie spadł. Noc, szczere pole. Dojechałem do pierwszego zabudowania gdzie paliło się światło i po zatrzymaniu samochodu pasek spadł z koła pompy... :lol: dzięki uprzejmości chłopa, który tam mieszkał i udostępnieniu kluczyka 10, rozebrałem auto i wsadziłem przy świetle latarki z telefonu tą starą pompę. Okazało się, że reperaturka i łożyska są w opłakanym stanie to jeszcze metalowy, chyba żeliwny wirnik rozpadł się w drzazgi. Czyli nowa pompa przejechała 300km, jednym słowem pompa na całe życie. Teraz kupiłem pompę SKF i nie interesuje mnie to że ma plastikowy wirnik, kosztowała 240pln i mam nadzieje, że chociaż rok pojeżdżę... Pozdrawiam, i wszystkim wrogom polecam firmę RACER. A paragon wyprałem w spodniach, więc 140 mi nie zwrócą. :evil:
Awatar użytkownika
qliver
Bywalec
Rocznik: 1992
Województwo: Pomorskie

Post autor: qliver »

Ale mnie nastraszyliście panowie...
Ja miesiąc temu zmieniłem chłodnicę i pompę wody właśnie na Hepu z blaszanym wirnikiem, a wywaliłem poprzednią z żeliwnym wirnikiem (w sumie była dobra, ale mocno już zaśniedziała i "uszczelniona" czarnym silikonem!). Byłem zadowolony jak gwizdek, bo po raz pierwszy problem chłodzenia przestał być problemem... a wy takie rzeczy piszecie że strach się bać ;-).
--
qliver
E34 525TDS M51D25
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Model: 320d
Rocznik: 2010