[E34] Awaria elektroniki - odpala i gasnie po chwili

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

OpTo
Bywalec

[E34] Awaria elektroniki - odpala i gasnie po chwili

Post autor: OpTo »

Auto odpala,puszcza "baka" z wydechu, faluja obroty i po chwili gasnie. W miare rozgrzewania sie silnika zaczyna pracowac rowniej ale obroty trzymaja sie na sluch ok 1500-2000. nie dziala obrotomierz i zapala sie kontrolka wtrysku.

Stalo sie to podczas sprzatania w samochodzie, odkurzałem pod kanapa z tylu. Chowalem takze kabel od anteny cb (jest w bagazniku). Podejzewam ze cos rozlaczylem albo jak?? Straszna kupa z tym panowie :neutral:

Swoja droga co odpowiada na dzialanie obrotomierza ?? Jest jakis bezpiecznik??

edit: 11.11.2008r
usterka usunieta temat mozna zamknac ;)
1/4 mili z BMW to jak łowienie ryb z dziwką....jest fajnie ale nie po to ja masz ;)
ANDRU
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525td
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: ANDRU »

Kolega odpial kostke od czujnika ktory jest na skrzyni biegow zaraz pod rozrusznikiem i autko sie powalilo.
Bylem przekonany ze to czujnik wsteki ale najwidoczniej tak nie jest,wiec moje pytanie brzmi: od czego jest ten czujnik na manualnej skrzyni biegow zaraz pod rozrusznikiem????
leinad80
Bywalec

Post autor: leinad80 »

ANDRU pisze:Kolega odpial kostke od czujnika ktory jest na skrzyni biegow zaraz pod rozrusznikiem i autko sie powalilo.
Bylem przekonany ze to czujnik wsteki ale najwidoczniej tak nie jest,wiec moje pytanie brzmi: od czego jest ten czujnik na manualnej skrzyni biegow zaraz pod rozrusznikiem????
przemiennik magnetyczny na wale korbowym
Czujnik przetwornika magnetycznego ustala zwrotne położenie odkorbowe i ilość obr/min. silnika. Czujnik ustala zwrotne położenie odkorbowe każdego cylindra, przejście każdego cylindra powoduje wzmocnienie pola magnetycznego, wysyłając sygnał do zespołu sterowania.
po odłaczeniu tego czujnika silnik wchodzi na wyzsze obroty
leinad$
ANDRU
Bywalec
Seria: E34
Model: 525td
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: ANDRU »

leinad80 dzieki za odp tylko w takim ukladzie gdzie sie znajduje czujnik od wstecznego bo mi nie dziala i chcialem to sprawdzic co i jak :?:
ŁYSYYY
Bywalec
Seria: E36
Model: 325tds
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie

Post autor: ŁYSYYY »

Witam! Czujnik wstecznego jest przy skrzyni biegów po prawej stronie patrząc od tyłu. Pozdro!
ODPOWIEDZ