[E34] Demontaz silnika 2.5 td

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

robaltd
Świeżak
Świeżak

[E34] Demontaz silnika 2.5 td

Post autor: robaltd »

Witam, jestem nowy na forum ale od razu na wstepie mam dosc spory problem,szukalem na forum cos o demotnazu silnika ale znalazlem tylko kilka niuansow
otoz musze wyjac silnik z ojca auta robi to szwagier mechanik i gosciu jest naprawde konkretny nie ma lipy ;) ale jako ze rzadko robi sie takie rzeczy to najbardziej nurtujace pytanie to czy po odpieciu kompa i kostek itp w sumie wyszlo ze trzeba tego duzo odpiac a najbardziej mnie zastanawia ta gruba wiazka idaca od kompa pod zbiornikiem na plyn chlodzacy pod kolektorem ssacy ta co idzie bodajze do wtryskow, jest to spory pek kabli i nie wiem jak to odpiac zeby wyjac silnik postawic na posadzce a karoserie no coz musze oddac do blacharza i stad moj problem

czy po kompletnym demontazu silnika rozpieciu wiekszosci kabli i kostek musowo ciagnac go od razu na komputer czy mozna odpalic i przejechac 8km bo tyle mam do przejechania aby dotrzec do serwisu bmw, a na koniec pytanie odnosnie alarmu jak podepne akumulator to bedzie jak dawniej i sam sie uzbroi czy trzeba tez cos w serwisie ustawiac

jezeli ktos moze udzielic kilku rad dotyczacych calkowitego domontazu silnika to prosze sie nie wstydzic chetnie wyslucham :wink:
bumas525
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525td
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: bumas525 »

Jeżeli nie będziesz ingerował w żadne ustawienia np. pompy i z powrotem wszystkie kostki podłączysz na miejsce to będzie wszystko ok komputer po odłączeniu zasilania "resetuje" się kiedy wszystko wszystko poskładasz do kupy i zapalisz silnik komp sam pozbiera sobie info i przypomni sobie po co tam jest. Pamiętaj żeby przed jakimikolwiek pracami przy elektryce odłączyć akumulator żeby czegoś nie zjarać .
Ostatnio zmieniony 30 gru 2008, 9:43 przez bumas525, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
biernus
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Śląskie
Kontakt:

Post autor: biernus »

bumas525 pisze:Jeżeli nie będziesz ingerował w żadne ustawienia np. pompy i z powrotem wszystkie kostki podłonczysz na miejsce to będzie wszystko ok komputer po odłonczeniu zasilania "resetuje" się kiedy wszystko wszystko poskładasz do kupy i zapalisz silnik komp sam pozbiera sobie info i przypomni sobie po co tam jest. Pamiętaj żeby przed jakimi kolwiek pracami przy elektryce odłonczyć akumulator żeby czegoś nie zjarać .

Przy 3 błędzie w Twojej wypowiedzi wymiekłem

http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=od%B3%B1czy%E6
(http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=odlonczy%E6)

Zainstaluj sobie program np. Open Office i każdy swój post wklejaj i sprawdzaj pisownie automatycznie - jeśli masz problem z ortografią, a możesz mieć bo to żaden wstyd. Po prostu POSTARAJ się pisać z głową.
Bardzo Cie proszę o poprawe posta i mój poscik mozna usunąć.
Obrazek
Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl
bumas525
Bywalec
Seria: E39
Model: 525td
Rocznik: 1997
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: bumas525 »

biernus specjalnie dla ciebie poprawiłem błędy a tak na marginesie to co jesteś polonistą ?
jak nie pasi to nie czytaj i tyle.
kifiu
Bywalec Wyjadacz
Seria: Opel
Model: RR P38a
Rocznik: 1995
Województwo: Małopolskie

Post autor: kifiu »

kolega bumas525 wyluzuje.na forum istnieje cos takiego jak kultura to raz, a dwa az ciezko czyta sie posty z karygodnymi bledami. nie mowimy tu o uzywaniu polskich znakow jak "ó, żźść " itp ale napisanie "podłonczysz" czy "odłonczeniu" to juz lekka przesada.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek
Awatar użytkownika
biernus
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Województwo: Śląskie
Kontakt:

Post autor: biernus »

bumas525 pisze:biernus specjalnie dla ciebie poprawiłem błędy a tak na marginesie to co jesteś polonistą ?
jak nie pasi to nie czytaj i tyle.
Bardzo bym chcial nieczytac niestety bledy byly tak olbrzymie i powtarzane 3 krotnie... ze nie sposob ominac ;D
Dziekuje za poprawe
Obrazek
Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl
robaltd
Świeżak
Świeżak

widze ze mala lekcja polskiego sie trafila a podobno spam jest zabroniony :)

a wracaja do tematu to nic nie bede ingerowal w elektryke itp tylko wypiac co sie da wyjac silnik i ponownie zlozyc, zadnych elementow nie bede wiecej okrecal typu pompa nastawnik itp itd a pytam bo niedawno wlasnie wymieniali mi nastawnik pompy wtryskowej i wtedy facet musial podpinac kompa, w kazdym badz razie dzieki za odpowiedz
akumulator odlaczylem na samym poczatku ;)

w sumie to troszke i innej beczki ale nie bede zakladal tematu otoz w tym bmw co posiadam a jest to kombi z nawiewow na tyl pomiedzy fotelami kierowcy i pasazera zawsze dmucha zimne powietrze, nie wazne jak dlugo jade ani jak ustawie pokretelka i tak zawsze zimno leci, tu pod nogami ok leci cieple ale zesrodka nie to normalne czy raczej cos nie tak, dodam ze od kiedy go mam totak jest ??
Ostatnio zmieniony 30 gru 2008, 12:17 przez robaltd, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

robaltd pisze:z nawiewow na tyl pomiedzy fotelami kierowcy i pasazera zawsze dmucha zimne powietrze, nie wazne jak dlugo jade ani jak ustawie pokretelka i tak zawsze zimno leci, tu pod nogami ok leci cieple ale zesrodka nie to normalne czy raczej cos nie tak, dodam ze od kiedy go mam totak jest

to normalne i tak ma być.
robaltd pisze:pytam bo niedawno wlasnie wymieniali mi nastawnik pompy wtryskowej i wtedy facet musial podpinac kompa, w kazdym badz razie dzieki za odpowiedz
zapewne ustawiał dawkę na kompie i tyle.
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
robaltd
Świeżak
Świeżak

ok dziekuje za odpowiedz, ide wlasnie wyjmowac motor jak cos zepsuje to bede pytal dalej no chyba ze znajde na forum ;)

pozdrawiam i milego dnia zycze

ok wszystko wyjete bez prolemu jedynie palowalem sie troche z odczepieniem tego aluminiowego czegos co idzie nad skrzynia az w koncu pekla taka blokujaca blaszka i trzeba zrobic nowa ;)

jakby ktos kiedysz potrzebowal jakies info przy demontazu to pytac, jeszcze co prawda nie zlozone ale powinno sie udac ;)
Ostatnio zmieniony 31 gru 2008, 17:38 przez robaltd, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ