[E34] brak mocy na zimnym silniku

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

bombellee
Bywalec

[E34] brak mocy na zimnym silniku

Post autor: bombellee »

Witam wszystkich! Kto mi powie co moze byc za przyczyna w 525 TDS,ze jak silnik jest zimny to niema mocY. Musze go bardzo cisnac zeby sie rozpedzil i to mu idzie mozolnie a jak juz złapie temperature to jest ok.
morsik20ncdldz
Bywalec
Kontakt:

Post autor: morsik20ncdldz »

każdy diesel tak ma;) turbo nie rozgrzane, olej zimny gęstszy;) ja tez tak mam:P a jak kopci na czarno:D
Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podlaskie

Post autor: marcellchen »

bombellee, chyba nie wiesz ze DIESEL nie jest po to by go cisnac .... tym bardziej na zimnym nierozgrzanym silniku .... wez sam wstan o 3 rano i od razu bez ubierania sie wyskocz z lozka i biegnij ..... albo sobie pomysl ze wstajesz o 3 rano i kots od razu Ci karze mowic wiersz ... zalapiesz bez namyslu ?? oczywiscie ze musisz pomyslec ... tak samo silnik .... musi troche popracowac zeby sie rozgrzac, .... ale jedno jest pewne ... DNI Twojego TDS sa policzone .... na zimny silniku dusic w podloge :???:
Obrazek
OpTo
Bywalec

Post autor: OpTo »

to co robisz z silnikiem na pewno mu nie przedłuży żywotności ja swojego po odpaleniu nie kręcę powyżej 3000obr/min bo niema to sensu ;) a już na pewno nie podłoga :???:
1/4 mili z BMW to jak łowienie ryb z dziwką....jest fajnie ale nie po to ja masz ;)
bombellee
Bywalec

A wiec wam odpowiem,co do kpcenia to normalnie kopci na czarno i to nie za bardzo. a co do wciskania w podłoge to tak nie cisne nigdy,tylko chcialem raz zobaczyc czy sie poprostu zbierze czy nie. Teraz jak odpale to czekam az sobie pochodzi z minutke i dopiero jade i nie cisne tylko powoli llekko na gaz. Dzieki wielkie za podpowiedzi i oswiecenie mnie. :wink: Wiec mam rozumiec ze na zimnym kazdy tds tak ma.
morsik20ncdldz
Bywalec
Kontakt:

no zgadza sie:) ja mam automat i musze lekko depnac aby sie rozpedzil:) ale nie zabardzo tak do 2400-2700:)
bombellee
Bywalec

wiec ja tez juz na zimnym bede sie trzymał tylko do 3000obr/min dopoki nie zlapie temperaturki :smile: . A w sumie to jeszcze mam taki mały dylemat, a mianowicie dlaczego ze srodkowej konsoli leci mi zimne powietrze,chodz mam ciepłe na fula.
lukas82
Bywalec

Post autor: lukas82 »

Bo tak jest niestety w naszych beciach w mojej e36 tez tak jest cieple powietrze tylko na szybę bądź na nogi niestety
Gdyby Bóg uważał że przedni napęd jest lepszy to chodzilibyśmy na rękach
Awatar użytkownika
HAKET
Bywalec

Post autor: HAKET »

A czy na srodkowym nawiewie masz tez ustawione na ciepłe powietrze ? :)
Mechanika ogulna pelen serwis silnikow TDS
Diagnostyka komputerowa
FOR MOT 510 086 946
OpTo
Bywalec

Post autor: OpTo »

nie wszystkie modele maja regulacje temperatury nawiewu ze środkowego panelu ;) moja ma ;D
1/4 mili z BMW to jak łowienie ryb z dziwką....jest fajnie ale nie po to ja masz ;)
bombellee
Bywalec

Tak na srodkowym panelu mam rególacje na cieple i zimne,tak na tym srodkowym duzym na szybe jak i na tym podwójnym co jest niby na czaszke :wink: . Ale ani z jednego, ani z drogiego nie leci ciepło.Dziwne?
morsik20ncdldz
Bywalec
Kontakt:

u mnie z kazdego leci cieple:) nawet na pasazera z tylu:)
bombellee
Bywalec

no u mnie z tylu co leci na nogi to tez leci ciepłe,ale z przodu nie :???:
ODPOWIEDZ