Witam
W sobotę moja bunia nagle stanęła
Okazało się, że okłamywał mnie wskażnik paliwa. W baku było calkiem 0.
Mój mechanik dolał paliwka, sprawdził filtr paliwa, odpowietrzył - i niby wszystko ok gdyby nie to, że zaczęła świecić się kontrolka wtrysku czyli ta "plująca" dysza. Jak ją zapalam po chwili gaśnie jak zapali to po chwili się zapala i świeci cały czas.
Jeździ bez zarzutu. Aha. Zapomniałem dopowiedzieć że gdy brakło mi paliwa zakręciłem akumulator. Teraz jest naładowany a zaraza dalej świeci. Odłączyłem na trochę kleme ale nic nie pomaga. może ktoś pomoże????
łysy pisze:Sprawdż wtrysk sterujący może wypieła się kostka,lub nie łączy...POZDRO
To sprawdź jeszcze złącze od pompy wtryskowej i potraktuj jakimś czymś (typu WD40)
Błąd powinien sam zniknąć po likwidacji przyczyny
2,5d świeci przeważnie jak wtrysk padnie.
Kolego marcellchen nie mów ,że ktoś pisze głupoty jesli nie wiesz, u mnie taki problem wystąpił, że po wymianie filtra paliwa na Filtrona zapalała sie kontrolka wtrysku. Jeździłem tak za cztery dni i nie wiedziałem co jest grane potem zajzałem jeszcze do śmietnika i znalazłem stary filtr, wkreciłem i problem znikł. Nastepnego dnia kupiłem oryginał MANN-a i hula bez najmniejszego problemu.
Z tego co pamietam to róznice były w ukształtowaniu tego otworu na środku filtra.
Miałem tez fltr oleju i powietrza Filtrona teraz wkładam tylko MANN-a bo nie warto oszczedzac 10 zł i g.... wstawiać ,jakość i róznice wykonania widac gołym okiem.
Ogólnie jestem zdania ,że nie warto wstawiać tanich zamienników do naszych aut, bo to najdrożej wychodzi. Lepiej wydac troche wiecej i kupic w oryginał ASO lub czesci firm, które produkują dla ASO - szkoda czasu i pieniedzy.
Sam przejechałem sie już kilka razy i wiem coś o tym, ale już wiecej nie zamierzam, jak robic to raz a dobrze i miec spokój!
dario525, dziwne, zeby filtr powodowal takie objawy .. przeciez to nie ma nic wspolnego z tym ... moze zle wkreciles ?? TDS to tak stary silnik ze mozesz i bez filtra jechac .... i nie sciemniaj ze zwykly filtr ktory ma tylko filtrowac rope powodowal ze wtrysk Ci wariowal .... komu jak komu ale mnie kitu nie wcisniesz .... ludzie jezdza na filtrach od omegi, gdzie te filtry sa w ogole do innego modelu przewidziane i jakos nic im nie dolega o Tobie biedaku filtr Filtrona do TDS nie zagaral tak jak trzeba ....
marcellchen widzisz kolego ja nic nie pisałem ze problem był z wtryskiem a "kontrolka wtrysku".
A po tym jak wstawiłem jeszcze raz stary filtr to próbowałem jeszcze kilka razy wkręcać Filtrona bo myślałem, że właśnie coś nie tak wkręcony był, ale wkręcony był dobrze.
Pamiętaj że w mocowaniu filtra jeszt jeszcze czujnik wody i jest on podpiety właśnie pod kontrolke wtrysku, i to tu tkwił problem w moim przypadku - złe wykonanie filtra
Panowie zajmuje się wtryskami i często zdarza mi się że świeci się kontrolka wtrysku (mimo że wszystko jest sprawne) z czasem wnioskowałem że filtr paliwa się zapowietrza przy wymianach i innych pracach na układzie paliwowym, co powoduje świecenie kontrolki wtrysku. Dziwne ale tak jest. Filtr należy zalać paliwem przed założeniem i sprawdzić te małe uszczelki, zdarza się że ze starego filtra uszczelka zostanie bo się przykleiła a my założymy jeszcze jedną
Filtron chyba nie obsługuje czujnika wody w paliwie i nie jestem pewien co do podgrzewania wstępnego paliwa czy też działa.
POLECAM MANN
Też miałem problem z kontrolką wtrysku.Dzisiaj zmieniłem filtr paliwa.Miałem filtrona,zmieniłem na jakiś niemiecki.Problem się rozwiązał,nie świeci.W filtrze filtrona jest jakaś blaszka w środku która zapala prawdopodobnie kontrolkę.
Vad pisze:Też miałem problem z kontrolką wtrysku.Dzisiaj zmieniłem filtr paliwa.Miałem filtrona,zmieniłem na jakiś niemiecki.Problem się rozwiązał,nie świeci.W filtrze filtrona jest jakaś blaszka w środku która zapala prawdopodobnie kontrolkę.