[E36] nie odpala po myjni - swiecące kontrolki wtrysków i św

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

uroboric_tom
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

[E36] nie odpala po myjni - swiecące kontrolki wtrysków i św

Post autor: uroboric_tom »

To moj pierwszy post na forum, wiec witam wszystkich serdecznie :) Mam e36 318 tds. Wczoraj podjechalem na myjnie. Po myciu (recznym, karcherem a nie takimi wielkimi wlochatymi walkami;)) nie moge odpalic auta. Po wlaczeniu zaplonu swieci mi sie kontrolka swiec i wtryskow, rozrusznik kreci ale auto nie odpala. Po otwarciu maski zauwazylem pare kropel wody w srodku, ale niewiele. Odholowalem do ogrzewnego garazu, przesuszylem wszystko dokladnie, wyjalem nawet komputer, zeby sprawdzic czy nie dostala sie woda. Wszystko suche. Niestety auto nie odpala nadal. Zaczynam sie zastanwiac czy ta myjnia ma w ogole cokolwiek wspolnego z tymi swiecacymi sie kontrolkami wtryskow i swiec. Ktos mial juz taki przypadek ? Czy moglem cos uszkodzic probujac odpalic auto gdy swieci sie kontrolka wtryskow ? Dodam tylko, ze troche cieknie mi pompa wtryskowa, niedawno uszczelnialem ja z kumpel ale uszczelnilismy tylko 2 gorne sekcje pompy, cieknie jeszcze z dolnych uszczelek. Po zlozeniu pompy i nastawnika odczuwam lekki niedobor mocy, podejrzewam, ze niedokladnie jest ustawiona dawka paliwa lub kat wtrysku. Czy to moze miec znaczenie ?
Ostatnio zmieniony 28 sty 2009, 10:42 przez uroboric_tom, łącznie zmieniany 1 raz.
doszły mnie sluchy, że jestem głuchy
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

Sprawdź czy masz podpiętą wtyczkę od wtrysku sterującego i czy przypadkiem tam nie ma wody.
Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
uroboric_tom
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: uroboric_tom »

Wtyczka jest ok, wtryski nie leja. Wszystko suche. Czy moze to byc spalony przekaznik swiec ? gdzie znajde przekazniki w moim 318tds z 96 roku ? Pomocy, 4 dni bez auta to juz za dlugo :???:
doszły mnie sluchy, że jestem głuchy
dekstroza21
Bywalec

Post autor: dekstroza21 »

poruszajcie wtyczka od pompy wtryskowej ,najlepiej wyciagnac i wlozyc jeszcze raz ,oczywiscie na wylaczonym zaplonie
andrzejpaluch2
Bywalec

Post autor: andrzejpaluch2 »

Sprawdź czy nie dostała się woda pod przekaźnik sterujący świecami żarowymi i wtryskiem
Jędrek- uzalezniony od żony i beci
ODPOWIEDZ