Skrzynia autkomatyczna - 2.5 TDS 96'

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

pawel2611
Bywalec

Skrzynia autkomatyczna - 2.5 TDS 96'

Post autor: pawel2611 »

Czesc
Poniewaz chce dolaczyc do Waszego grona TDSiakow jutro jade "chyba" kupic 525 TDS z 96
Juz jezdzilem autkiem, bardzo fajnie sie jezdzi ale jest jedno ale..... Skrzynia automatyczna. Co prawda w swietnym stanie, nie szarpie, rownomiernie zmienia biegi i elegancko chodzi.
Chcialem sie zapytac o te skrzynie czy sa trwale. Auto ma 211.000tys km potwierdzone w serwisie BMW. Bedzie to moj pierwszy automat. Prosze o pare rad.
Czytalem ze te auta sa do d***. Sypia sie skrzynie i pekaja glowice. ALe czytalem rowniez ze jezdza i jezdza i zero problemow.
Jak jest naprawde ? Koszuje 19.000zl zostawiam sobie 2tys zl na wszelki wypadek.
Jak uwazanie ?
Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator
Seria: E65-68
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: Nie mam
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Post autor: Łosiowy »

W swoim tadku mam automata.Nie jest to rakieta ale jezdzi sie przyjemnie szczególnie w miescie.Czasami na trasie brakuje szybszego kopa redukcja chwilke trwa ale do tego mozna sie przyzwyczaić.Trzeba pamietać ze automat wymaga szczególnej uwagi mniej wybacza w porównaniu z manualem .W swojej wymieniłem 2 razy olej i niestety hydrokinetyk musiałem go zregenerować (naprawe można porównac do wymiany sprzęgła w manualu).

Jeżeli fura nie była pałowana to bedzie sama przyjemnośc z jazdy
Obrazek
pawel2611
Bywalec

Dzieki bardzo
Sluchaj jutro bede chcial sie jeszcze raz przejechac niunia. Jezeli nie szarpie to powinna byc ok skrzynia. Czy spprzeglo hydrokinetyczne potrafi "sfiszczec" jak zuzyte ? Tak gdzies czytalem na forum..
Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator

Przy uszkodzonym hydrokinetyku skrzynia bedzie przeciagała biegi i szarpała tak było u mnie.
Obrazek
pawel2611
Bywalec

a w jakiej granicy oscyluja koszty napraw ?
Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator

To zalezy jaka jest usterka.Czasami wystarczy wymienic ilej i po sprawie .U kumpla padla szkrzynia do konca nie było wiadomo co , koles z serwisow automatow powiedział ze naprawa wyniesie 5-6tys.Owiele taniej i szybciej wyszlo kupic uzywana skrzynke za 2tys.Uszkodzony automat to sa mega koszty i czasami nie oplaca sie naprawiac.

Pozdrawiam
Obrazek
pawel2611
Bywalec

Dzieki za info
Jak nabyje TDS'ke to pochwale sie na forum....
Pozdro
ScaniaDriver
Bywalec

Post autor: ScaniaDriver »

w mojej Tds automacik chodził bez zarzutu 260tyś nalata tdsne i zaden problem a w e36 ten automat nie przeszkadza w dynamice auta wiadomo nie jest to manual ale nie jeden sie zdziwił :)
ODPOWIEDZ