[E34] Pompa wspomagania wyje na zimnym silniku :/

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

BlacKSmitH
Bywalec

[E34] Pompa wspomagania wyje na zimnym silniku :/

Post autor: BlacKSmitH »

Jak w tytule. Zimny silnik i płyn wspomagania - niewielkie opory na kole kierownicy i niewielki spadek obrotów silnika. Wymieniłem płyn z układu łącznie z odsysaniem, bo samo spuszczenie dało ok 500 ml płynu. Po odessaniu doszły ze 3 setki. Zamiast lepiej jest gorzej. Sytuacja ma miejsce tylko na zimnym silniku. Na nakrętce wlewu mam napisane ATF only i taki też wlałem. Wymiana pompy czy coś z przekładnią :?: :mad:
Czy olej z beczki (ponoć Mobil ATF 220, czerwony) był jakiś lewy? Jak otworzę zbiorniczek to mam duzo piany. Czyżby gdzieś łapało powietrze i stąd te objawy?
Jaki olej kupić? Jakiej firmy? Na nakrętce zbiorniczka napisane ATF only a w Autodata napisane Dexron II.
Pomóżcie plz!!
Ostatnio zmieniony 04 lut 2008, 10:15 przez BlacKSmitH, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
525-tds
Bywalec

Re: Pompa wspomagania wyje na zimnym silniku :/

Post autor: 525-tds »

Niewiem czy to jest możliwe, ale może gdzieś układ jest zapowietrzony. Mi w poprzednim TD też skrzypiał, ale troszke płynu dolałem i było przez jakiś czas wporządku - albo pasek
i ponownie tds
www.trofea-sport.pl
BlacKSmitH
Bywalec

Post autor: BlacKSmitH »

Dzieki, mi to wygląda na to jakby pompa się non stop zapowietrzała na nowo - non stop piana w zbiorniczku, Tak jakby gdzieś wężem ssącym łapała powietrze :/
Obrazek
Awatar użytkownika
postrom
Bywalec

Post autor: postrom »

A nie wycieka Ci płyn z maglownicy?? W e30 jak mi ciekła maglownica to płyn się pienił i pompa wspomagania wyła jak już poziom spadł do minimum.
e30 320i '86 - było
e30 325iA '87 - było
e36 325tds '97 - jest
ODPOWIEDZ