Czujniki turbiny

Tematy dotyczące mechanizmu doładowania i turbiny.

Moderator: Moderatorzy

DaBlaz
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Czujniki turbiny

Post autor: DaBlaz »

Witam wszystkich! W związku z faktem iż moje E39 TDS stało się ostatnio bardzo mułowate, postanowiłem ustalić tego przyczynę. I tak: od turbiny, przez intercooler do kolektora dolotowego wraz z króćcem i wężykiem zostało wszystko wyczyszczone. Turbo minimalnie puści kapkę oleju przy dużych obrotach, jednak dmucha aż przewody pęcznieją że nie można ich ścisnąć.
I teraz moje pytanie: który z czujników mógł siąść i spowodować mułowatość auta?? Czy ten, w który jest wpinany wężyk od kolektora, czy może ten który znajduje się za filtrem paliwa (ma mały filterek powietrza), a może jeszcze jakiś inny?? Za co dokładnie są odpowiedzialne te czujniki i jak działają??
Jeżeli któryś z nich jest niesprawny czy mierzenie ciśnienia turbiny coś da, tzn czy mają one wpływ na ciśnienie turbiny??
kifiu
Bywalec Wyjadacz
Seria: Opel
Model: RR P38a
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie

Post autor: kifiu »

sprawdz czy wszystkie wezyki podcisnienia sa ok pod kolektorem. guma lubi sie nagrzewac i parcieje i peka.jak bedzie ci gdzies cisnienie uciekac to nie bedzie ci sie auto zbierac. ja tak mialem.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek
DaBlaz
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: DaBlaz »

Mówisz o tym co idzie do tego małego czujnika?? Bo ten jest nowy założony. no chyba że jeszcze jakieś są a ja o nich nie wiem (nie miałem wcześniej do czynienia z tds).
Ale jak rozumiem te czujniki o których pisałem również mogą dołożyć swoje "3 grosze" do braku mocy??
ODPOWIEDZ