e34 touring - problem z otwieraniem tylnek klapy i szyby
Moderator: Moderatorzy
-
aniabmw525
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525td
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Pomorskie
e34 touring - problem z otwieraniem tylnek klapy i szyby
Mam pytanie gdzie szukać przyczyny która uniemożliwia otwieranie "klamką" tylnej klapy i szyby , dodam że do niedawna raz na 10 udawało się otworzyć i klapę i szybę, a następnie statystyka spadała 1/20 aż otwieranie szyby zanikło a klapę mogę otworzyć tylko kluczykiem.
Piszę to w temacie siłowników choć to nie siłowniki, ale aby nie mnożyć na próżno tematów myślę że kwalifikacja do "tylnej klapy" jest ok.
Piszę to w temacie siłowników choć to nie siłowniki, ale aby nie mnożyć na próżno tematów myślę że kwalifikacja do "tylnej klapy" jest ok.
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Kontakt:
Zacząłbym od sprawdzenia zamka tylnej klapy.
Być może jest już zniszczony albo coś w nim nie kontaktuje i dlatego nie otwiera
Być może jest już zniszczony albo coś w nim nie kontaktuje i dlatego nie otwiera
bmw-inpa.pl
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
-
kifiu
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Opel
- Model: RR P38a
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Małopolskie
a ja sugeruje zagladniecie do wiazki ktora jest przy lewym zawiasie klapy, bankowo jest przecieta.mialem dokladnie takie same objawy i byla to wiazka.
jesli chodzi o naprawe to lutowanie kabli ewentualnie wymiana wiazki na nowa (koszt 550zl w serwisie BMW-cena oczywiscie za sama wiazke bez przekladki).
jesli chodzi o naprawe to lutowanie kabli ewentualnie wymiana wiazki na nowa (koszt 550zl w serwisie BMW-cena oczywiscie za sama wiazke bez przekladki).
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów
POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

-
aniabmw525
- Bywalec
Wielkie dzięki, to już coś.
Jak się troszkę ociepli (nie mam garażu) poszukam tych pęknięć, może na coś trafię, a przy obecnej pogodzie to się cieszę, że choć fotel się podgrzewa
.
Wiele wskazuje że macie rację, bo faktycznie zdarzało się że po trasie z wertepami niekiedy klamki i zamki zadziałały, jakby coś poluzowane zatrybiło, albo zmasowało.
Zastanawiałam sie też czy przyczyną nie jest drugi alarm którego centralka została podłączona do oryginalnego systemu, może coś mu w "mózgu" miesza jak wirus, proszę sie z tego nie śmiać ale poważnie powiedzieć czy to możliwe?
[ Dodano: Sro Lut 27, 2008 3:40 pm ]
Ach, i jeszcze jedno: czy to prawda że tylna szyba ma jakieś siłowniki które gdy wszystko jest ok. po otworzeniu trzymają ją we właściwym położeniu aby nie przytrzymywać ręką?
[ Dodano: Sro Lut 27, 2008 3:45 pm ]
Ja zdejmowałam osłonę i bardziej mi się wydawało że te kable prowadzone są na prawą stronę.
A może to tak, że to co dotyczy szyby idzie na prawo a to z zamka klapy na lewo?
Jak się troszkę ociepli (nie mam garażu) poszukam tych pęknięć, może na coś trafię, a przy obecnej pogodzie to się cieszę, że choć fotel się podgrzewa
Wiele wskazuje że macie rację, bo faktycznie zdarzało się że po trasie z wertepami niekiedy klamki i zamki zadziałały, jakby coś poluzowane zatrybiło, albo zmasowało.
Zastanawiałam sie też czy przyczyną nie jest drugi alarm którego centralka została podłączona do oryginalnego systemu, może coś mu w "mózgu" miesza jak wirus, proszę sie z tego nie śmiać ale poważnie powiedzieć czy to możliwe?
[ Dodano: Sro Lut 27, 2008 3:40 pm ]
Ach, i jeszcze jedno: czy to prawda że tylna szyba ma jakieś siłowniki które gdy wszystko jest ok. po otworzeniu trzymają ją we właściwym położeniu aby nie przytrzymywać ręką?
[ Dodano: Sro Lut 27, 2008 3:45 pm ]
Ok. ale przy prawym też są wiązki, więc od czego one są?kifiu pisze:a ja sugeruje zagladniecie do wiazki ktora jest przy lewym zawiasie klapy, bankowo jest przecieta.mialem dokladnie takie same objawy i byla to wiazka.
Ja zdejmowałam osłonę i bardziej mi się wydawało że te kable prowadzone są na prawą stronę.
A może to tak, że to co dotyczy szyby idzie na prawo a to z zamka klapy na lewo?
-
kifiu
- Bywalec Wyjadacz
prawa wiazka odpowikada za swiatla tylnie (nie te w klapie tylko zwykle). lewa odpowiada za otwieranie klapy, wycieraczke + swiatla klapy, + dodatkowo ida 2 zyly od ogrzewania szyby.
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

-
aniabmw525
- Bywalec
-
kifiu
- Bywalec Wyjadacz
calkiem mozliwe ze z prawej masz tez wycieraczki.w kazdym razie bankowo po lewej masz elektryczne otwieranie klapy (tymi guziczkami w klapie) i ogrzewanie idzie przy lewym zawiasie.
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

-
WOJTEK3300
- Świeżak

Problemy z otwieraniem tylnej klapy.
A czym jak moge zapytac otwiera sie ta tylna szybę w klapie??
- rexman
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E81-88
- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Model: Nie mam
- Rocznik: 2005
- Województwo: Poza Polską
- Kontakt:
Problemy z otwieraniem tylnej klapy.
Pytanie banalnie proste. Obok "klamki" (kasetki) do otwierania klapy jest identyczna do otwierania szyby.WOJTEK3300 pisze:A czym jak moge zapytac otwiera sie ta tylna szybę w klapie??
Czy choć raz pomyślałeś o tym...?
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81