Elektrozawór w pompie wtryskowej

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Tweety
Świeżak
Świeżak

Elektrozawór w pompie wtryskowej

Post autor: Tweety »

Witam wszystkich serdecznie.
Co prawda nie mam BMW ale jego "namiastkę".
Jakiś czas temu miałem problem który pojawił się nagle w trakcie jazdy. Zaczęła falować na wolnych obrotach i strasznie kopcić. Na wysokich jakoś dało się jechać i w ten sposób dojechałem do domu. Zaczytałem błędy i wyszło mi:
82- obieg startu wtrysku, różnica w sygnale obrotów wału P51 i iglicy wtrysku P66, zapamiętane w następstwie - brakujące wtryski, mała ilość paliwa, uszkodzony zawór odcinający paliwa Y5,uszkodzony mechanizm nastawczy pompy i uszkodzony czujnik ilości wtrysku.
Na "naszym" forum poradzili mi żeby sprawdzić wtrysk sterujący, ale jak już się za to zabrałem to wyciągnąłem wszystkie przy okazji rozbierając sterujący i uszczelniając go (za sprawą instrukcji na Waszym forum). Zresztą jak już znalazłem porady to przy okazji wyciągnąłem i wyczyściłem nastawnik. Dziękuję bardzo. Ustawiłem też kąt wtrysku, teraz odpalanie na zimnym i ciepłym to kwestia max 3 sekund. Ale pojawił się inny problem. Wklejam tutaj cytat z forum Omegi żeby nie powielać tego samego:
Powiem szczerze że uporałem się częściowo z "żoną". Ale mam jeszcze pytanie. Wyskakuje mi błąd "zawór odcinający paliwo Y5 zwarcie na masę ". Objawia się to że czasami na wolnych obrotach zapali się kontrolka silnika
(ale nie zawsze). Po delikatnym dodaniu gazu gaśnie. Gdzie znajduje się ten zawór (bo wydaje mi się że to taki wkręcany od góry w pompę z jednym kabelkiem), jaki jest jego nr, jakie koszty i gdzie go można ewentualnie dostać. Czy jazda z takim błędem może mieć jakieś poważne konsekwencje (bo że trzeba to wyeliminować to ja wiem pytanie tylko prędzej czy później).
Starałem się coś wygooglać bo ciekaw jestem do czego służy ten zawór.
A do Was mam prośbę, może ktoś zna odpowiedzi na moje pytania postawione na forum Omegi.
Serdecznie pozdrawiam
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: N2O »

Zawór z tyłu pompy służy do gaszenia silnika(odcinanie dopływu paliwa).
Jak się całkiem zepsuje to efekt może być w postaci braku możliwości zgaszenia silnika lub jego uruchomienia.
Tweety
Świeżak
Świeżak

Post autor: Tweety »

Dziękuję bardzo. Teraz już wiem jakie on ma spełniać zadanie. Czyli trzeba szybciutko go wymienić. Teraz się zastanawiam że skoro on ma zadanie że tak powiem gasić silnik, to czy to zapalanie się kontrolki w trakcie jazdy (i takie jakby kilku sekundowe przejście w tryb awaryjny) ma jakiś z tym związek czy szukać przyczyny gdzie indziej.
ODPOWIEDZ