Tragiczne palenie na cieplym i zimnym

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubuskie

Tragiczne palenie na cieplym i zimnym

Post autor: karol-lolek »

Witam

Jakieś tydzień temu zalałem biodiesla i auto przestało zapalać, paliwo było jakieś dziwne i zasyfione drobinkami czarnych zanieczyszczeń. stwierdziłem to po spuszczeniu ropy z baku. wylałem paliwo z filtra zalałem nowym dobrym paliwem filtr i bak po dłuższym kręceniu auto odezwało się. od tamtego czasu autem zrobiłem jakieś 400km na paliwie verwa.
Pojawił sie bardzo poważny problem gdyż auto bardzo ciężko pali na ciepłym jak i na zimnym silniku, gdzie przed zalaniem trefnego paliwa na zimnym paliła od strzału. Auto samo gaśnie na biegu jałowym po jakiś 30 sek. .

Teraz nie wiem czy zajechałem do końca pompę, czy mam filtr zawalony syfem(jutro profilaktyczne zmienię na nowy) czytałem coś na forum o jakiś elektrozaworach na pompie... sam nie wiem. auto miało ustawiony kat wtrysku. Po czym jazda stała się bardziej płynna i polepszyło się zapalanie na ciepłym(wszystko przed zalaniem trefnego Bio). Dodam ze pompa jest suchutka. Samochód ma moc, lecz przy zwolnieniach łapie muła jakby paliwo nie dochodziło...
Po dłuższym postoju na włączonym silniku łapie większego muła i gaśnie nie reaguje na pedał gazu. Jak zgaśnie to trzeba go piłować az zapali. Od roku jeżdżę tym autem i nigdy tak się mi nie zdarzyło…

Teraz nie wiem co robić, gdzie oddać do pompiarza który zna sie na robocie a nie na zdzieraniu pieniędzy...

Co waszym zdaniem mogło się popsuć bo sam już nie wiem jutro wymieniam filtr paliwa i zobaczę co się będzie działo…
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Zacznij od filtra... jeżeli paliwo miało widoczne nieczystości to filtr swoje odcierpiał i mógł się po prostu zapchać.

Problemy z odpalaniem rozgrzanego silnika? to może powodować pompa.

Gaśnięcie samo z siebie? raczej nie... przy głowiczce pompy dopraszającej się o regenerację/wymianę auto ledwo co odpalało na ciepłym lub i w ogóle... ale jak odpaliło to jechało jak by nigdy nic.
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec

Nie ukrywam auto miało juz dolegliwości TDSa(odpalanie na ciepłym) po ustawieniu kata wtrysku samochód ładnie zapalał do czasu zatankowania trefnego paliwa... teraz czy zimne czy ciepły pali tragicznie pali za około za 6 razem po kręceniu po 5-8sek. jak zapali to jedzie jakby wszystko było w porządku czasami łapie muła... Co do gaśnięcia to potrafi samo zgasnąć i w ogole nie reaguje na pedal gazu...

Jakich kosztów mogę się spodziewać związanych z naprawą pompy tak aby było dobrze, nie zawodnie a zarazem aby koszt naprawy nie był wartość połowy samochodu ...?
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Jeszcze jedna rzecz mi do głowy przyszła jak się przespałem...

Mogło ci "zalepić" sitko na wlocie pompki paliwa w baku.

Jeżeli chodzi o koszt robienia pompy to jest na forum wątek w którym ludzie piszą ile i gdzie zapłacili - niestety nie pamiętam gdzie on leży :(

Ceny bywają bardzo różne... ale na ogół tania usługa to nie jest.

Nie był bym pewny czy jest to kwestia typowego zużycia pompy - gdy silnik jest gorący mógł byś próbować odpalić i 40 razy i tak by nie odpaliła.

Raczej wygląda mi to na brak paliwa lub jego niedostateczną ilość - za każdą próbą wymuszasz działanie pompki w baku i dobija układ.

Dla upewnienia się, że to pompa możesz zrobić prosty test:
1. przejechać kawałek aby nagrzać silnik - najlepiej jeśli był by solidnie nagrzany jakąś dłuższą trasą lub jazdą po mieście
2. odczekać np. 30 minut
3. spróbować odpalić - jeżeli odpali, to nie pompa wtryskowa
4. jeżeli nie odpalił to polać wodą (butelka 2 litry w zupełności wystarcza) głowiczkę pompy - od tyłu, tam gdzie wychodzą przewody ciśnieniowe do wtryskiwaczy
5. odczekać np. 2 minuty
6. spróbować odpalić - jeżeli to pompa to powinna odpalić bez trudności
7. jeżeli dalej nie odpala to szukał bym usterki gdzie indziej (filtr paliwa, pompka w baku, cofanie się paliwa do baku)
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec

Dzięki za pomoc po oczyszczeniu układu tj. założeniu nowego filtra paliwa, oczyszczeniu sitka pompy paliwowej autko zapala na ciepłym i zimnym jak benzyna. Autko nie gaśnie nie dusi się itp. A syfu było co nie miara...
ODPOWIEDZ