tds - w czasie jazdy luz, puszczam sprzęgło, stuka i trzęsie
Moderator: Moderatorzy
-
mediolanek
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 530d
- Rocznik: 2002
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Łódzkie
tds - w czasie jazdy luz, puszczam sprzęgło, stuka i trzęsie
Witam! Mój problem polega na tym że w czasie jazdy gdy wrzucę na luz(najbardziej wyczuwalne przy prędkości ok. 50km/h, jak jade przykładowo 100km/h i wrzuce na luz to te drgania i stukania zaczynają sie wlasnie przy ok., 50km/h) i puszczę sprzęgło zaczyna się stukanie i zaczyna trząść całą budą aż do chwili zatrzymania czy naprawdę powolnego toczenia sie się samochodu! Na postoju nic nie stuka ani nie drży, przy wciśniętym czy puszczonym sprzęgle jest kompletna cisza! Z tego co zdążyłem wyczytać na forum to objaw dla koła masowego ale u mnie na postoju(bo tak opisują objaw koła masowego) gdy puszczę sprzęgło nic nie stuka ani nie drży! Czy to może być coś ze skrzynią biegów, czy to inny poprostu objaw koła masowego albo to jeszcze coś innego?? Dodam że oprócz tych drgań i stukania nic sie innego nie pojawia, skrzynia działa tak jak działała, moc taka sama i ogólnie wszystko dobrze:) Przebywam w Holandii, w Polsce będę dopiero w połowie września więc wtedy będę mógł podjechać do mechaniora, czy mogę z tymi objawami jezdzić tym samochodem czy lepiej nie? Dziękuję wszystkim za pomoc! Pozdrawiam
-
bes_pieczniq
- Bywalec Gadulec
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1997
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
-
mediolanek
- Bywalec
-
mediolanek
- Bywalec
po prostowaniu felg i sprawdzaniu zbieżności było wszystko super, przyjechałem do Holandii i tutaj sie to zaczęło dziać, o wpadnięciu w dziurę nie ma mowy bo owych tutaj nie ma:):):), hamulce nowe! Przejechałem już tak tutaj chyba z 1000 km i jest tak samo, obstawiam raczej ze jest to koło dwumasowe tylko teraz pytanie jak długo da się tak jezdzić????????
-
bes_pieczniq
- Bywalec Gadulec
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1997
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
-
mediolanek
- Bywalec
Kurde z tym wałem to żeście mnie troszkę wystraszyli, tylko właśnie to trzęsienie i stuki odchodzą z przodu tak jakby wlasnie z silnika a poduszki sprawdzane nie dawno z czego jedna wymieniona także poduszki odpadają!!! na postoju raczej nic sie nie dzieje, czy mam wciśnięty pedał sprzegła czy nie to nie ma żadnej różnicy!!! mrherod jestem w Putten, 20 km od Apeldornu!!!