Rosnąca temperatura po ostrej jezdzie i utrata mocy
Moderator: Moderatorzy
Rosnąca temperatura po ostrej jezdzie i utrata mocy
Witam.Posiadam bmw e36 325tds,która ma kilka normalnych dolegliwosci jak na tds-a.Dokładniej chodzi mi o to,ze rosnie temp. po ostrej jezdzie i samochod traci moc na jakis czas.Byłem u mechanika,który podpinał moje auto pod komputer i pokazywało"błąd czujnika FGR"mechanik zmieniał mi to od auta,które nie miało takich problemów i dalej nie przynosiło to rezultatu.Dodam,ze mam cieknący wtrysk sterujący i musze rano podgrzac swiece 3 razy zeby odpalilo bez problemu
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
- raven_1983
- Ekspert

Widze troche złosiwości w wypowiedzi,tak naprawde nie chodzi mi oswiece żarowe,tylko o to co napisałem w pierwszym poscie:)ale dziekuje za pomoc,na pewno posiadacie wiekszą wiedzę na ten temat niż ja
[ Dodano: Pon Paź 05, 2009 3:44 pm ]
Informacje,ktore podałem jak dodatkowe odnosnie swiec i cieknącego wtrysku były po to żeby ktoś kto chciał wypowiedzieć sie na ten temat grzania sie silnika i spadku mocy nie dopytywał sie czy wystepuja jeszcze jakies usterki,bo to są jedyne usterki"silnika i osprzętu".Czy to ma jakiś związek z tym tego nie wiem i właśnie dlatego proszę was"starych wyjadaczy' o pomoc
[ Dodano: Pon Paź 05, 2009 3:44 pm ]
Informacje,ktore podałem jak dodatkowe odnosnie swiec i cieknącego wtrysku były po to żeby ktoś kto chciał wypowiedzieć sie na ten temat grzania sie silnika i spadku mocy nie dopytywał sie czy wystepuja jeszcze jakies usterki,bo to są jedyne usterki"silnika i osprzętu".Czy to ma jakiś związek z tym tego nie wiem i właśnie dlatego proszę was"starych wyjadaczy' o pomoc
- bart74
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Opolskie
kolego poczytaj dokladnie forum, a przekonasz się, że te złośliwości nie są adresowane do ciebie, no ale nie odbiegam od tematu, co do świec to nie musisz ich grzać 3x wystarczy, że po zgaśnięciu kontrolki świec odczekasz jeszcze kilkanaście sekund (az pstryknie przekaźnik)hans932 pisze:Widze troche złosiwości w wypowiedzi,tak naprawde nie chodzi mi oswiece żarowe,tylko o to co napisałem w pierwszym poscie:)ale dziekuje za pomoc,na pewno posiadacie wiekszą wiedzę na ten temat niż ja
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=2745
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Rocznik: 1998
- Województwo: Podlaskie
moze malo kto wie ale w e36 podczas grzania swiec pracuje rowniez pompka ktora dobia paliwa do ukladu .... dlatego dla hans932 lepiej pali po 3 krotnym podgrzaniu swiec bo pompka w tym czasie dobija paliwa do calego ukladu ... masz nieszczelny uklad i stad ten problem, zaloz sobie zaworek zwrotny, uszczelnij wtrysk, sprawdz co sie dzieje z pompka w baku, zalej paliwa do 45-50 litrow i sprawdz jak pali po nocy po jednym grzaniu ...
co prawda u mnie samochod stal bez wtrysku sterujacego 10 dni, wkrecilem go i odpalil natychmiast, wiec nie wierze ze nieszczelny uklad sprawia ze samochod zle pali ... jezeli paliwo zejdzie calkiem do baku to ok, ale napewno nie jest winny temu wtrysk sterujacy .... bo jak juz napisalem, u mnie stalo 10 dni bez tego wtrysku .... po wkreceniu podgrzalem swiece i bach pali .... wiec cieknacy wtrysk i problemy z odpaleniem to tylko bajka forumowa ....
zrob tak jak Ci napisalem ... i bedzie ok
a grzanie sie po ostrej jezdzie to nie wydolnosc ktoregos elementu z ukladu chlodzenia, pozatem, TDS nie lubi ostrej jazdy, wiec jezeli chcesz miec w dobrym stanie silnik to zrezygnuj z takich zabaw ...
co prawda u mnie samochod stal bez wtrysku sterujacego 10 dni, wkrecilem go i odpalil natychmiast, wiec nie wierze ze nieszczelny uklad sprawia ze samochod zle pali ... jezeli paliwo zejdzie calkiem do baku to ok, ale napewno nie jest winny temu wtrysk sterujacy .... bo jak juz napisalem, u mnie stalo 10 dni bez tego wtrysku .... po wkreceniu podgrzalem swiece i bach pali .... wiec cieknacy wtrysk i problemy z odpaleniem to tylko bajka forumowa ....
zrob tak jak Ci napisalem ... i bedzie ok
a grzanie sie po ostrej jezdzie to nie wydolnosc ktoregos elementu z ukladu chlodzenia, pozatem, TDS nie lubi ostrej jazdy, wiec jezeli chcesz miec w dobrym stanie silnik to zrezygnuj z takich zabaw ...
- bart74
- Bywalec
W E34 też pracujemarcellchen pisze:moze malo kto wie ale w e36 podczas grzania swiec pracuje rowniez pompka ktora dobia paliwa do ukladu
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Rocznik: 1998
- Województwo: Podlaskie
- bart74
- Bywalec
Opieram się na własnych spostrzeżeniach, u mnie po przekręceniu stacyjki na zapłon wyraźnie słychać bzyczenie dobiegające z tyłu auta przez około 10-15 sek. na 100% to pompka. Może niech się wypowiedzą inni użytkownicy e34 jak to jest u nich.
- raven_1983
- Ekspert

hans932 - rozumiem twój przypadek i staram się pomóc... natomiast stwierdzenie, że świece grzeją się ileś tam czasu będące 100% minięciem się z rzeczywistością już nie mieści się w moim pojmowaniu 
Z pompką w baku to jest odrobinę zagadka, na 100% działa w czasie kręcenia rozrusznikiem.
Pompka ta jest w stanie dobić paliwo do pompy wtryskowej, ale za pompę wtryskową paliwo nawet podczas pracy pompki w baku nie pójdzie - więc tak naprawdę nie wiele da pompowanie pompką...
Przypuszczam raczej, że skutkiem problemów jest złożenie dwóch czynników (albo i trzech)
a) słabe świece nagrzewające się znacznie wolniej niż nowe
b) rozrusznik pobierający znacznie więcej prądu niż nowy
c) ewentualnie pompa wtryskowa, ale na zimnym silniku pompa musiała by być totalnie padnięta aby miała wpływ
Taki sam przypadek był w aucie naszego kolegi z forum. Bawar musiał grzać kilka razy lub długo kręcić.
Po odczekaniu chwili po zgaśnięciu lampki od świec odpalał bez problemu.
Zużyte świece nie tylko grzeją wolniej ale i pobierają więcej prądu... do tego pobór z rozrusznika i już były kłopoty z odpaleniem.
Załączyliśmy zapłon... poczekaliśmy aż zgasła kontrolka... poczekaliśmy dalsze 6-8 sekund i silnik odpalał prawie od strzała.
Spróbuj tego
Z pompką w baku to jest odrobinę zagadka, na 100% działa w czasie kręcenia rozrusznikiem.
Pompka ta jest w stanie dobić paliwo do pompy wtryskowej, ale za pompę wtryskową paliwo nawet podczas pracy pompki w baku nie pójdzie - więc tak naprawdę nie wiele da pompowanie pompką...
Przypuszczam raczej, że skutkiem problemów jest złożenie dwóch czynników (albo i trzech)
a) słabe świece nagrzewające się znacznie wolniej niż nowe
b) rozrusznik pobierający znacznie więcej prądu niż nowy
c) ewentualnie pompa wtryskowa, ale na zimnym silniku pompa musiała by być totalnie padnięta aby miała wpływ
Taki sam przypadek był w aucie naszego kolegi z forum. Bawar musiał grzać kilka razy lub długo kręcić.
Po odczekaniu chwili po zgaśnięciu lampki od świec odpalał bez problemu.
Zużyte świece nie tylko grzeją wolniej ale i pobierają więcej prądu... do tego pobór z rozrusznika i już były kłopoty z odpaleniem.
Załączyliśmy zapłon... poczekaliśmy aż zgasła kontrolka... poczekaliśmy dalsze 6-8 sekund i silnik odpalał prawie od strzała.
Spróbuj tego
Sprawdziłem sposób,który opisał kolega:)mianowicie przekręciłem zapłon,odczekałem az kontrolka od swiec zgaśnie i nastpne kilkanaście sekund az przekaznik tyknie,zadziałało elegancko:)
[ Dodano: Pon Paź 05, 2009 10:50 pm ]
Dzięki za cenne rady,na pewno tak zrobię,własnie dlatego tu jestm i piszę,żeby wyprobować wasze metody
[ Dodano: Pon Paź 05, 2009 10:54 pm ]
Jeszcze jedno pytanie,jaki powinien być orginalny(optymalny)akumulator do 325tds,ja posiadam 110 i może jest niedobry do tego silnika
[ Dodano: Pon Paź 05, 2009 10:50 pm ]
Dzięki za cenne rady,na pewno tak zrobię,własnie dlatego tu jestm i piszę,żeby wyprobować wasze metody
[ Dodano: Pon Paź 05, 2009 10:54 pm ]
Jeszcze jedno pytanie,jaki powinien być orginalny(optymalny)akumulator do 325tds,ja posiadam 110 i może jest niedobry do tego silnika
- raven_1983
- Ekspert

Zgodnie z katalogami fabrycznie było 85AH, a alternator 95AH.
110 ujdzie ale może być niedoładowywany w efekcie będzie miał krótszą żywotność, jednak nie doszukiwał bym się z tej strony problemów, dla pewności możesz naładować akumulator prostownikiem, podpiąć do auta i zobaczyć czy będzie lepiej.
W e34 mam aku 100AH i nie ma problemów chociaż fabrycznie był mniejszy (również 85AH).
[ Dodano: Pon Paź 05, 2009 11:08 pm ]
Ermce - podłącz sobie amperomierz w obwód świec a potem pisz swoje bajki na forum.
Świece pobierają prąd tak długo jak mają podane napięcie.
Chyba, że twierdzisz, że przekaźnik świec żarowych pobiera tak dużo prądu, że wieczorem jak zostanie wyłączone grzanie świec (około 8 sekund po zgaśnięciu lampki grzania świec żarowych) nagle oświetlenie wewnętrzne świeci nieco jaśniej...
Teraz również piszę bajki?
110 ujdzie ale może być niedoładowywany w efekcie będzie miał krótszą żywotność, jednak nie doszukiwał bym się z tej strony problemów, dla pewności możesz naładować akumulator prostownikiem, podpiąć do auta i zobaczyć czy będzie lepiej.
W e34 mam aku 100AH i nie ma problemów chociaż fabrycznie był mniejszy (również 85AH).
[ Dodano: Pon Paź 05, 2009 11:08 pm ]
Ermce - podłącz sobie amperomierz w obwód świec a potem pisz swoje bajki na forum.
Świece pobierają prąd tak długo jak mają podane napięcie.
Chyba, że twierdzisz, że przekaźnik świec żarowych pobiera tak dużo prądu, że wieczorem jak zostanie wyłączone grzanie świec (około 8 sekund po zgaśnięciu lampki grzania świec żarowych) nagle oświetlenie wewnętrzne świeci nieco jaśniej...
Teraz również piszę bajki?
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Województwo: Lubuskie
raven czy cie trzeba najpier puknac w glowe zebys przeczytal ze zrozumieniem?? nie chodzi o pobor pradu tylko o TEMPERATURE jaka osiagaja.... boze jaki ty ciazki jestes
[ Dodano: Pon Paź 05, 2009 11:51 pm ]
[ Dodano: Pon Paź 05, 2009 11:53 pm ]
znowu napisalem kolejny rozdzial z jakiejs bajki?? oh, chyba jednak mialemn racje
do raven 1983, nikt eszystkiego nie wie, kazdy moze sie mylic, dlatego nie uwazaj siebie za nieomylnego
[ Dodano: Pon Paź 05, 2009 11:51 pm ]
tak tyle ze nie doczytales gdzies ze prad owszem pobieraja ale nie zwiekszaja juz poboru, pozostaja pozniej na stalym poziomie, przez co NIE zwiekszaja temperatury....raven_1983 pisze:Świece pobierają prąd tak długo jak mają podane napięcie.
[ Dodano: Pon Paź 05, 2009 11:53 pm ]
znowu napisalem kolejny rozdzial z jakiejs bajki?? oh, chyba jednak mialemn racje
do raven 1983, nikt eszystkiego nie wie, kazdy moze sie mylic, dlatego nie uwazaj siebie za nieomylnego
- raven_1983
- Ekspert

Ermce - szkoda mi czasu na dalsze rozprawy z twoją wysoce "fachową" wiedzą...
Wyraźnie sam napisałeś, że świece grzeją krótko, teraz piszesz, że grzeją dużo dłużej tylko nie osiągają większej temperatury... Może wybierz jedną z dwóch opcji?
Jak zapalisz żarówkę to świeci tylko w czasie gdy rozżarza się żarnik? czy cały czas?
Przenosząc twoją analogie żarówka po rozpaleniu żarnika to temperatury roboczej przestaje świecić.
Wykorzystaj swoją fachową wiedzę w inny sposób, bo robi się to już nudne.
Wyraźnie sam napisałeś, że świece grzeją krótko, teraz piszesz, że grzeją dużo dłużej tylko nie osiągają większej temperatury... Może wybierz jedną z dwóch opcji?
Jak zapalisz żarówkę to świeci tylko w czasie gdy rozżarza się żarnik? czy cały czas?
Przenosząc twoją analogie żarówka po rozpaleniu żarnika to temperatury roboczej przestaje świecić.
Wykorzystaj swoją fachową wiedzę w inny sposób, bo robi się to już nudne.
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Województwo: Lubuskie
raven nudzisz, czlowieku, jesli nie wiesz w czym rzecz nie pisz suchych teorii, bo ludzi w blad wprowadzasz. jestem po technikum samochodowym wiec cos niecos tam wiem, oczywiscie ze nie wszystko, sa ludzie madrzejsci nieprzecze, ale ty do nich widze ze nie nalezysz, nie masz kompetencji...
a teraz lopatologia dla ravena:
swieca pobiera prad caly czas, nagrzewa sie chwile moment do temp roboczej apozniej tylko ja utzrymuje nie zwiekszajac jej, nie wiem czy mozna prosciej wytlumaczyc
a teraz lopatologia dla ravena:
swieca pobiera prad caly czas, nagrzewa sie chwile moment do temp roboczej apozniej tylko ja utzrymuje nie zwiekszajac jej, nie wiem czy mozna prosciej wytlumaczyc