[E34] Po przekręceniu kluczyka silnik nie gaśnie
Moderator: Moderatorzy
[E34] Po przekręceniu kluczyka silnik nie gaśnie
Witam mam mały prblem, po przekręcenik kluczyka nieraz silnik jeszcze kilka sekund chodzi, stacyjke już wymieniłem i dalej to samo.
-
yco
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Zachodniopomorskie
A jak pracuje silnik po wyłączeniu stacyjki? To znaczy, silnik chodzi tak samo jak przy włączonej czy kuleje, głośno pracuje, trzęsie się itp. Pierwsza myśl, która mnie naszła to taka że silnik może dostaje po wyłączeniu stacyjki samo zapłonu. Ale to tylko pierwsze skojarzenie i nie musi to być przyczyną nie gaśnięcia i nie chcę cię straszyć. Kilka lat temu mieliśmy w domu UAZa i właśnie miał czasem taki objaw, że po wyłączeniu stacyjki silnik jeszcze pracował ale nie reagował już na gaz i przy tym silnik hałasował, trząsł się itp.
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Województwo: Mazowieckie
Sprawdź elektrozawór odcinający na pompie wtryskowej.
Wątek samozapłonu w przypadku silnika samozapłonowego jest dość... powiedzmy, że nie na miejscu.
Obstawiam, że elektrozawór się nie domyka i stąd takie objawy.
Silnik napędza pompę, ta z kolei zasysa sobie paliwo z baku i podaje na wtryskiwacze... elektrozawór odcinający jest właśnie po to aby być w stanie zgasić silnik.
Wątek samozapłonu w przypadku silnika samozapłonowego jest dość... powiedzmy, że nie na miejscu.
Obstawiam, że elektrozawór się nie domyka i stąd takie objawy.
Silnik napędza pompę, ta z kolei zasysa sobie paliwo z baku i podaje na wtryskiwacze... elektrozawór odcinający jest właśnie po to aby być w stanie zgasić silnik.
-
pawelp
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 530d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Opolskie
Ciezko sie do tego zaworu dostac, ale wydaje mi sie mozna robic samemu
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=13&fg=15
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=13&fg=15