Witam
Postanowilem napisac, gdyż znowu mnie moja Bunia zaczela irytowac, otoz... po calonocnym postoju pali od strzala, nie ma mowy zeby nie zapalila za 1szym razem, jednak jak postoi powiedzmy 6 godz, silnik juz wystygnie, swiece normalnie grzeja pojawia sie problem, podczas zapalania silnik zaczyna lapac, prawie juz chodzi i znowu przygasa i tak ok 5-6 sek. Dla ścislosci, nastawnik jest nowka, oryginal BOSCH, Wtrysk sterujący także funkiel nówka i także oryginał.
Na calkowicie cieplym silniku - zaraz po zgaszeniu pali na "tyk" po chwili postoju (15-30 min) trzeba ok 1.5-2.5 pokrecic, ale to mi akurat nie przeszkadza. problemem jest to ze chce zlapac a jakos nie moze jak postoi i ostygnie.
Prosze i od razu z gory dziekuje za sugestie
Problem z odpaleniem zimnego silnika, ale tylko czasami
Moderator: Moderatorzy
-
andrzeyek2
- Bywalec
- ded
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Mazowieckie
- Kontakt:
Re: Problem z odpaleniem zimnego silnika, ale tylko czasami
Ja bym sprawdzil pompke w baku (u mnie czasem dzialala a czasem nie) i szczelnosc wtrysku sterujacego. U mnie wymiana pompki bardzo poprawila sytuacje, ale jest podobnie jak u Ciebie. Za wtrysk zabiore sie w przyszlym tygodniu. Mam nadzieje ze rozwiaze to problem calkowicie. Zastanawiam sie tez nad wymiana zaworka zwrotnego ktory jest zainstalowany jeszcze przez poprzedniego wlasciciela...
-
andrzeyek2
- Bywalec
Kolego zmienialem wtrysk sterujacy na nowy w tamtym tygodniu, jesli chodzi o pompke paliwa to rzeczywiscie moze tak byc....musze to sprawdzic
- ded
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Mazowieckie
- Kontakt:
Poluzuj filtr paliwa i przekrec kluczyk na zaplon. Podczas grzania swiec pompka pompuje i spod niedokreconego filtra bedzie leciec ropka.
-
andrzeyek2
- Bywalec
Wlasnie czytalem ze tak sie to robi, jednak ja obstawiam bardziej kat wtrysku, bo jest ustawiony na wartosci fabryczne, a jednak samochod ma juz 13 lat. Musze znalezc kogos kto umie ustawic pompe na sluch a nie patrzac na ekran monitora...