e36 -Progi w sedanie - spawane czy mocowane? Przegląd i rdza

Tematy związane z mechaniką, zawieszeniem, karoserią i innymi sprawami w pojazdach BMW (nie związane z silnikiem i nie pasujące do reszty działów).

Moderator: Moderatorzy

azzurek
Bywalec

e36 -Progi w sedanie - spawane czy mocowane? Przegląd i rdza

Post autor: azzurek »

Witam wszystkich,
Mam kolejne pytanko dot e36 w sedanie.
Moja bunia jest cały czas doprowadzana do zdrowia po 3 latach przesiedzianych na dworze bez opieki ;]
Od strony mechanicznej jest już cacy - odpukać ;) i czas zabrać się za blacharkę.
Tak jak już mówiłem autko stało na dworze przez 3 lata i nie było ruszane wogóle przez poprzedniego właściciela, czego efektem są zjedzone progi do n-tej potęgi..a właściwie to co zostało progów. ( podwozie w bdb stanie :) - na szczęście )
W każdy bądź razie nie mogę dojść do ładu bo mi się wydaje, że progi są zespawane razem z podwoziem.. zaś co jakiś czas wpadam na temat czy informację lub aukcję na allegro gdzie taki próg można kupić czy wymienić.
Czy ktoś wie jak to jest z nimi? BMW miało inaczej montowane progi przed i po lifcie. Moja Bemka :) jest z 92 roku wiec przed liftem..
Da sie je zdjąć czy muszę jechać do blacharza który wytnie ten element auta ?

No i jeszcze jedno pytanie..
Nie orientuję się jak to jest z przeglądem i takimi przerdzewiałymi progami.. Przejdzie przegląd czy jest to el. konstrukcji i nie przejdę?

Będę wdzięczny za odp bo już tak bym sobie pojeździł .. a bez przeglądu lipa :P no i coś musze z progami szybciutko zrobić..
Przy okazji zadam troche nierozsądne pytanie .. Czy macie jakąś stację kontroli pojazdów we Wrocławiu która podbije mi pieczątke nawet jakby coś wyszło nie tak (np. progi) czy któryś hamulec byłby już na wykończeniu?

Dobra po dniu dowiadywania się i poszukiwań znalazłem chyba odpowiedź na swoje pytania.
:P
Ale napiszę o nich bo może komuś się to przyda a i ja sam zapewne potrzebuje poprawek.
Znalazłem na allegro próg boczny którego potrzebuje:
http://motoallegro.pl/item849259773_bmw ... prawy.html
Jak wnioskuje jest to element który należy wyciąć z mojego bmw i wstawić taki nowy.
Na ten element można zamontować nakładki takie jak w aukcji http://motoallegro.pl/item851452681_bmw ... akiet.html

Zadzwoniłem dzisiaj do pierwszego lepszego blacharza we Wrocławiu który poinformował mnie, że cena za wycięcie i wspawanie nowego elementu to koszt 350 zł. Bez malowania

W każdym bądź razie taka zabawa wyniesie mnie ok. 750zł...

Jeśli zle rozumuję będę wdzięczny za poprawy :)
ODPOWIEDZ