tak jak w temacie mam mały problem z amortyzatorem (prawy przód) czy jest możliwość żeby zamarzł czy zablokował się
ale zacznę od początku, wczoraj autko jeździło normalnie tzn amortyzator pracował, w nocy było -20 autko niestety pod chmurką, rano jechałem na zakupy i jak wyprowadzałem auto z podjazdu zawieszenie siadło tzn amortyzator dobił do oporu sprężyna skróciła się do ok 5cm wysokości koło schowało się w nadkole i tak już zostało. jak wróciłem z zakupów podniosłem autko na lewarku i tu moje zaskoczenie bo koło ani milimetra się nie opuściło jakby amorek się zablokował. autko wstawiłem do kumpla do ogrzewanego garażu autko znowu na lewarek efekt taki zam koło w nadkolu, poszliśmy do domu, po ok godzinie poszliśmy zobaczyć jak się sprawy mają , koło opadło dotknęło ziemi, więc postanowiłem spuścić z lewarka, jazda testowa i niby wszystko ok jest, zobaczę co będzie po nocy
czy amortyzator może zamarznąÄ‡
Moderator: Moderatorzy
-
mr.extreme
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Małopolskie
czy amortyzator może zamarznąć
ja mialem podobnie,jezdzilo normalnie az tu przed wczoraj ruszam z pod domu i cos zaczelo stukac w prawym przodzie i auto zaczelo sie dziwnie bujac z tej strony tak jakby amora szlak trafil ale nie widac bylo zeby sie wylal,wczoraj bylo tak samo ale dzis juz jakby mnie sie tłuk 
- Łosiowy
- Administrator

- Seria: E65-68
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Pomorskie
Raczej nie ma takiej opcji zeby amortyzator zamarzł.Może znacznie wzrosnąć gestość oleju i zaworki słabo przepuszczają może spaść też objętośc gazu przy niskich temp. jeśli masz olejowo-gazowe.U siebie przy niskich mrozach na starych amorach była odczuwalna gorsza praca zawiechy.Po kilku km bylo już ok.Przy amortyzatorach wyczynowych z zasobnikem na początku jazdy troche inaczej działaja(czuć rożnice zanim osiągna temp roboczą ) fakt ze tam temp dochodzi do 90 stopni i ogromne ciśnienie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
zapomniałem o temacie, niby nie powinno zamarznąć a tak się stało, (konsultowałem się z dobrym mechanikiem i potwierdził że może się tak stać przy bardzo niskich temperaturach) amorki nie pracowały ani troszkę autka o 1mm nie szło ugiąć, po wstawieniu do garażu i co jakiś czas sprawdzając było coraz lepiej tzn coraz luźniej chodziła zawiecha
możliwe że nie doszłoby do tego ale byłem chory i autko praktycznie 2 tyg. stało na mrozie a ostatnie dwie noce było -20
całe szczęście teraz jest +2 i wszystko wróciło do normy
możliwe że nie doszłoby do tego ale byłem chory i autko praktycznie 2 tyg. stało na mrozie a ostatnie dwie noce było -20
całe szczęście teraz jest +2 i wszystko wróciło do normy
- ded
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Mazowieckie
- Kontakt:
A jakie masz u siebie amorki, podaj producenta i model.
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
gazowo olejowe sachs